Harmonogram pracy skazanych

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Harmonogram pracy skazanych

Postautor: karoline » 23 lis 2010, 18:54

Witam. Mam pytanie dotyczące harmonogramu pracy skazanych, ktore zgodnie z Rozporządzeniem z dnia 01.06.2010r. wyznaczona w zakładzie pracy osoba sporządza i przesyła kuratorowi. Czy u Was w zespołach otrzymujecie taki harmonogram określający czas , miejsce i rodzaj pracy na okres co najmniej jednego miesiąca. Jak on wygląda? Czy to jest taka prognoza sporządzana przez pracownika? Otrzymujecie go na początku miesiąca a następnie po przepracowanym miesiącu otrzymujecie wykaz osób, które pracowały razem z założeniami harmonogramu. U nas jest malo kow, jeden zakład pracy, dlatego chciałam zasięgnąć opinii:)
Kocham być kochana
karoline

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 24 lis 2010, 0:53

Generalnie jest to kwestia do przedyskutowania i ustalenia z kadrą podmiotu, w którym wykonywana jest kow i psu. Zapewne w różnych sądach/zespołach, różnie do funkcjonuje. U mnie (duży SR i dużo podmiotów) nie otrzymujemy na przód harmonogramu, jaki rodzaj pracy jest możliwy itp. Funkcjonuje to raczej w ten sposób, że otrzymujemy tylko zbiorczy wykaz miesięczny przepracowanych już godzin wobec tych osób, które w danym miesiącu przystąpiły do pracy. Być może dlatego, że podmioty są stałe i raczej znany jest nam rodzaj pracy tam oferowanej i możliwości zatrudnienia. Zdarzało się, że niektóre podmioty w przypadku braku możliwości oferowania pracy społecznej z uwagi np. na brak frontu robót pismem informowały o tym. W przypadkach indywidualnych (specyficznych) zwracamy się, czy w danym podmiocie jest możliwość takiego zatrudnienia.
Jednakże tak jak pisałem, jest to kwestia do zorganizowania i omówienia z podmiotem.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 24 lis 2010, 19:37

U mnie jest tak jak u Aureliusa.
Otrzymujemy też raz w roku listę zakładów z wyszczególnieniem: ile osób są w stanie przyjąć, jaki charakter pracy oferują, w jakich godzinach może odbywać się praca skazanych.
Każdy kurator ma swoje "zakłady" (mamy ich dużo i dużo kow :cry: ) i z nimi bezpośrednio się dogaduje. Jak są jakieś zmiany - kurator powiadamia nas o tym (np. do XY nie można kierować skazanych bo są "zakorkowani").
Harmonogramu, zgodnie z Rozp. nie widziałam nigdy :)
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: morphine » 24 lis 2010, 21:01

U mnie bywa różnie, niektóre podmioty wysyłają harmonogram zaraz po zgłoszeniu się skazanego do odbywania kary. Harmonogram ustalany jest na cały orzeczony okres. Harmonogram niestety nijak się ma do tego w jakich terminach, godzinach skazani faktycznie wykonują karę:)
Karoline jeżeli u Ciebie jest tylko jeden podmiot w którym jest wykonywana kow to łatwiej możesz nadzorować karę (dogadać się z osobą wyznaczoną), więc spróbuj ustalić to tak jak jest w rozporządzeniu.
Pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: karoline » 24 lis 2010, 22:06

Dzieki, dogadam sie na pewno:)
Kocham być kochana
karoline

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz