sprawy "P" czyli kara zawieszona bez dozoru - co z

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Lukas » 16 sty 2006, 19:46

Witaj Dorosła. Napisz skąd jesteś i skąd wzięłaś aż ponad 500 spraw z warunkowo zawiszoną karą p.w. z warunkowym zawiszeniem jej wykonania - bez dozoru kuratora, czyli "Du" wpisanych do petki.
Wierzyć mi się nie chce, że aż tyle możesz udźwignąć.
Pozdrawiam i życzę wszyskim forumowiczom (ja jestem po raz pierwszy)
sukcesów w fantazjowaniu - także koledze z Wrocławia.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: dorosła » 16 sty 2006, 20:29

Witaj Lukas!
Jakbyś przeczytał mojego wcześniejszego posta to byś się dowiedział, że jestem z Warszawy ¦ródmieścia. Niestety, ale nie fantazjuje (jeżeli masz możliwość zajrzyj sobie do statystyki). Nie jest moją winą, że ludzie z całej Polski przyjeżdżają do Warszawy i w szczególności na ¦ródmieściu popełniają przestępstwa! W naszym zespole jest 4500 spraw P i 9 kuratorów zawodowych. Niestety osobiście prowadzę dokładnie 529 teczek P i przez to nie jestem 2 razy w tygodniu na dyżurze, ale prawie codziennie po 2-4 godzin, a potem resztę dnia w terenie. Na szczęście mamy 3 osoby w sekretariacie, ale to i tak nie pozwala wyrobić się z tymi sprawami.
Jeżeli chcesz naocznie doświadczyć takiej ilości spraw P zapraszam do obejrzenia naszych szaf!!!!
dorosła
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lukas » 17 sty 2006, 19:46

Dorosła - witaj ponownie!
Tak się składa, że mam dostęp do danych statystycznych sporzadzonych na koniec 2004r. Można w nich dostrzec, że obciążenie pojedyńczego kuratora w Twoim okręgu, jeśli chodzi o sprawy inne (Du i Wo), nie jest aż tak wysokie jak podajesz. Czy splot różnych zdarzeń w ciągu całego roku 2005, być może związanych z inwazją rodaków, tych niepokornych, na stolicę mógł spodować aż tak ogromny przyrost spraw w Twoim zespole...???
Mam do Ciebie i innych forumoiczów pytanie: czy wszystkie sprawy zarejestrowane wcześniej w kontrolce "Du" prowadzonej przez sekretariat wpisywane są do kontrolki "P". Czy należycie respektowane jest instrukcja MS z 12.12.2004r.

Pzdr. Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Adam » 17 sty 2006, 21:58

W mnie w zespole od jakiegoś czasu funkcjonuje pojęcie dotyczące Du jako kontrola okresu próby :)
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: dorosła » 18 sty 2006, 0:57

Witaj Lukas
Być może w moi okręgu statystycznie nie przypada na kuratora aż tyle dozorów uproszczonych, bo np. Wola, ¯oliborz ma ich ok. 100 (nie mówiąc o Pruszkowie czy innym ościennym sądzie). Aczkolwiek na zgromadzeniu przedstawiono nam dane, że w naszym okręgu jest średnio 300 sztuk na kuratora.
Ale niestety zmorą naszych kuratorów okręgowych jest śródmieście, które ma takie obciążenie i tak naprawdę trudno jest z tym coś zrobić (w 2005 roku przybyło następne 2000 sztuk). Nie moją winą jest to, że na naszym terenie jest dworzec centralny, większość banków i dyskotek, gdzie ludzie z całej Polski popełniają przestępstwa.
Bardzo bym chciała mieć 100 Du, ale bym musiała zmienić zespół, a ja mimo ogromnej ilości P bardzo lubię.
Pozdrawiam
dorosła
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: dorosła » 18 sty 2006, 0:59

Witaj Lukas
Być może w moi okręgu statystycznie nie przypada na kuratora aż tyle dozorów uproszczonych, bo np. Wola, ¯oliborz ma ich ok. 100 (nie mówiąc o Pruszkowie czy innym ościennym sądzie). Aczkolwiek na zgromadzeniu przedstawiono nam dane, że w naszym okręgu jest średnio 300 sztuk na kuratora.
Ale niestety zmorą naszych kuratorów okręgowych jest śródmieście, które ma takie obciążenie i tak naprawdę trudno jest z tym coś zrobić (w 2005 roku przybyło następne 2000 sztuk). Nie moją winą jest to, że na naszym terenie jest dworzec centralny, większość banków i dyskotek, gdzie ludzie z całej Polski popełniają przestępstwa.
Bardzo bym chciała mieć 100 Du, ale bym musiała zmienić zespół, a ja swój bardzo lubię pomimo ogromnej ilości P .
Pozdrawiam
dorosła
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: aDorotka » 19 sty 2006, 12:18

Witam wszystkich. W mnie również jest sporo spraw P i wiele problemów z tym. Wywiady do akt przeciętnie co 3 miesiące. Mam wątpliwość czy konieczny jest pierwszy wywiad w ciągu 2 tygodni czy też raczej powinien byćpo 3 miesiącach.Ciekawa jestem kiedy wy podejmujecie pierwsze czynności.
aDorotka

Postautor: andy » 21 sty 2006, 14:46

Właśnie się dowiedziałem, że i u nas sprawy Du (P) chyba powracają ...:(. Ponoć to tylko kwestia czasu...... A było tak dobrze.
andy

Postautor: Zet » 21 sty 2006, 15:59

andy-nie żebym Ci życzyła więcej roboty,ale moje poczucie krzywdy odrobinkę poszło w dół :lol:

A tak poważnie.
W postulatach zespołu roboczego do postępowania w sprawach karnych KRK jest propozycja zmian :
"Objęcie właściwością sądu rejonowego,w okręgu którego przebywają osoby skazane z warunkowym zawieszeniem wykonania kary,również bez orzeczonego dozoru"-znikną więc Du zamiejscowe.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Lukas » 21 sty 2006, 21:28

Witaj Zet!!!
Odnoszę wrażenie, że posiadasz potwierdzone dane (informacje) pochodzące ze specjalnego zespołu roboczego KRK d/s karnych.
Masz ogromne szczęście, że do tych danych dotarłeś. Czy Twoim zdaniem można liczyć na pozytywny efekt pracy tego zespołu, choćby w rozstrzygnięciu kwestii prowadzenia spraw Du (P) w przypadku zamieszkiwania osoby warunkowo skazanej bez dozoru kuratora poza rejonem działanie zespołu służby kurtorskiej.
Zet, bardzo proszę, podaj jeśli jest to tylko możliwe, czy w przypadkach stanowienia nowego prawa wykonawczego, bądź też nowelizowania już istniejącego (choćby paragraf 12 rozp. MS z czerwca 2003 - dot. również Du) wybrana przez nas KRK odniosła jakiś pozytywny rezultat.
Pozdr. Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 22 sty 2006, 14:46

Cześć Lukas
Nie jestem w posiadaniu żadnych poufnych informacji na podany temat.Mam jedynie materiały zespołów KRK
-zespołu d/s organizacyjnych i statusu kuratora sądowego(ogólne propozycje do zmian w ustawie)
-zespołu do postępowania w sprawach karnych(postulaty zmian w pionie karnym)
Informacje te(jak mi się wydaje )powinni w okręgach przekazać kuratorom delegaci.
Na ile propozycje zespołów zostaną wzięte pod uwagę w pracach rządowych nad zmianami w ustawie ,to nikt chyba nie wie.Tak wogóle to do grudnia żyliśmy sobie w błogiej nieświadomości,że zmiany w ustawie pójdą tak daleko,jak to widać ze szczątkowych wypowiedzi na forum-czyli głównie pogłosek. Jak widzę niedoinformowanie jest totalne.
Oczywiście jeśli dowiem się czegoś pewnego nie omieszkam podać tego na forum.A przydałaby się jakaś dobra informacja,bo te z nieficjalnego obiegu są już nieco frustrujące.
pozdrawiam(mimo wszystko optymistycznie :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Lukas » 22 sty 2006, 18:55

Cześć Zet
Jestem również rad z faktu, że różne zespoły problemowe w KRK zajmowały się poruszanymi przez nas kwestiami. Nie miałem na względzie żadnych "poufnych" informacji o działalności tego naszego samorządu kuratorskiego. Myślę, że zakładkę KRK na stronie KSKS możnaby wykorzystać do zawieszania na niej wszelkich informacji na temat pracy naszej rady samorządowej.
Wykorzystując możliwości, także tej strony, możnaby przekazywać braci kuratorskiej wszelkie najważniejsze informacje z prac KRK.
Ciekawi nas bowiem to wszystko co stanie się z postulatami tych zespołów, które przywołujesz. Osobiście słyszałem, że na ostatnim posiedzeniu powołany był również zespół problemowy d/s kurateli rodzinnej.
Ponoć już istnieje projekt prowadzenia nadzoru elekronicznego nad wykonywaniem kar wolnościowych. Prawdopodobnie był on omawiany na ostatnim posiedzeniu KRK i pewnie w jakiś tam sposób przez Radę zaopiniowany.
Brakuje mi bardzo podobnych informacji i co za tym idzie, dyskusji w zespołach kuratorskich.
Pozdrawiam mroźnie, bo tak jest w istocie tej zimy,
Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lukas » 01 lut 2006, 21:38

Hej Dorosła
Odezwij się. Jak radzisz sobie ze sprawami wpisywanymi do petki.
Mam do Ciebie również jeszcze jedno pytanie; czy do tej kontrolki wpisujecie wszyskie sprawy jak leci, które wcześniej zostały wpisane do kontrolki Du w sekretariacie, bądź sekcji wykonawczej.
Może inni uczestnicy forum mają coś do powiedzenie w tej kwestii.
Pzdr.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Poprzednia

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych