ILO?? DOZORÓW OSOBISTYCH

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: trinix » 06 mar 2006, 14:48

:)
Ostatnio zmieniony 06 mar 2006, 15:15 przez trinix, łącznie zmieniany 1 raz
trinix
Awatar użytkownika
trinix

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: trinix » 06 mar 2006, 15:11

jurek pisze:niech no Pani mi wskaże gdzie Pani wyczytała że koleżanki i koledzy z forum napisali coś takiego co wskazywałoby na to że uprawiają fikcje.:evil:

Bartłomiej pisze:
Becia pisze:Nie wyobrażam sobie, by mając właśnie np. 68 dozorowanych własnych odwiedzić ich przynajmniej raz w miesiącu

Zapytaj kogoś z Katowic jak oni to robią mając średnio po 94 dozory osobiste :) Niestety przełożonych bardziej interesuje ilość, a nie jakość!

Drogi kolego jurek, proszę nie łapać mnie za słówka i nie bawić się w moderatora tego forum. Wszyscy "jedziemy na jednym wózku"... Dla mnie fikcją jest przedkładanie ilości nad jakością...EOT w tym wątku.
Muszę Ciebie rozczarować, pracuje już trochę w tym zawodzie i niejedno widziałam, przeżyję więc i to :), a już na pewno nie zamierzam opuszczać szeregów kurateli.
Rozmawiałam w wieloma kuratorami i niektórzy zastanawiają się nad zmianą pracy, jeśli plotka (informacje z kilku okręgów) o zmianie płac do 1300 okaże się realna..., a z tego jeszcze mamy opłacać koszty dojazdu... Miejmy nadz. że to tylko plotka.
¯ycze wszystkim, aby nie tracili nadziei na lepsze jutro, choć będzie ciężko... :)
trinix
Awatar użytkownika
trinix

Postautor: jurek » 06 mar 2006, 21:08

Droga trinix dobrze że zmieniłaś swoja pierwotną wypowiedz (zdarzyłem ja jednak przeczytać) ta druga brzmi lepiej, pierwsza potwierdzała ze nie łapię cię za słówka. Piszesz moderatora ??? od tego jest chyba admin czyli marek z.
POZDRAWIAM
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 06 mar 2006, 22:03

Do trinix - czy cytowanie mojej wypowiedzi świadczy o jej nieprawdziwości? Takie obciążenie z Katowic zostało podane do MS!
PS Proszę tylko nie modyfikować znowu swoich wypowiedzi - źle to wygląda :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: trinix » 07 mar 2006, 0:44

jurek pisze:dobrze że zmieniłaś swoja pierwotną wypowiedz (zdarzyłem ja jednak przeczytać) ta druga brzmi lepiej, pierwsza potwierdzała ze nie łapię cię za słówka.

To nie był pierwotny tekst, tylko któryś z kolei :twisted: ...sprawdzałam na podglądzie i nie wiem dlaczego został wklejony na forum. Uwierz mi, te ostanie wersje były light...
Bartłomiej pisze:Proszę tylko nie modyfikować znowu swoich wypowiedzi - źle to wygląda :roll:

Niestety test - nie wiem, jakim sposobem został wklejony na forum nim został zmodyfikowany ostatecznie. Sorki.
trinix
Awatar użytkownika
trinix

Postautor: kuratorc » 07 mar 2006, 16:51

witam wszystkich- tak jak wszyscy jestem poruszony standardami nowymi czyżby to była ministerialna zapowiedź przesunięcia przedziału dozorów osobistych na: od 35 do + nieskończoności. No bo przecież kurator może...
a propos jaka jest różnica między kurą a kuratorem?
- kura znosi jaja a kurator znosi wszystko !!!
ale mimo tego jestem dobrej myśli: panta rei i ... kiedys przepłynie- tak myślę :D [/i]
kuratorc

Otrzymał podziękowań: 1 raz

ilość dozorow osobistych

Postautor: enigma » 10 mar 2006, 11:41

Co to będzie....co to będzie????U nas 70 dozorów jest normą od jakiś2 lat.Na 16 kuratorów zaw. mamy 2społecznych.Wszelkie proby buntu kończą się standardowym "cieszcie si,że macie pracę".Kuratorzy z pionu nieletnich ,którzy cieszyli się tylko 25 nadzorami są właśnie przenoszeni do innego sądu w okregu...Nikogo nie obchodzi jakość wykonanej pracy.W Ministerstwie nie ma myślących ludzi?!!!!Pozdrawiam CIEPLO :(
Awatar użytkownika
enigma

Postautor: kur@tork@ » 10 mar 2006, 18:19

ja poprosze o wyjaśnienie: czy przy obciążeniu 60 dozorów własnych kurtaor pisze sprawozdanie raz na kwartał ? a może co miesiąc? czy też pisze to sprawozdanie dwa razy w ciągu dozoru na początku i np za pięć lat na końcu bo takie są zarządzenia wykonawcze. Wyobrażam sobie, że przy dozorze jedynie kontrolnym przy założeniu że kurator pisze dwa sprawozdania to jest możliwe pełnienie 60 dozorow. Jesli natomiast, zarządzenia wykonawcze są: sprawozdanie (opisowe) raz na kwartał - to 60 spraw - to jest niewykonalne. Zadaję sobie pytanie, czy nasze 35 dozorów wlasnych i organizowanie pracy, kontrolowanie, udzielanie instuktażu a czasami wyręczanie ich w dozorze, ok. 10 kuratorom społecznym pełniocym po ok. 9 -10 dozorów - to jest mniej pracy? Czy nasze dozory "prawdziwa resocjalizacja" a nie tylko kontrola przynosi lepsze efekty niż ta kontrolna? mam wrażenie , że nie przynosi.
kur@tork@

Postautor: torrent » 11 mar 2006, 12:32

8) ¯art o kurze i kuratorze jest genialny!
Proszę o więcej!
torrent

Postautor: ka2 » 11 mar 2006, 12:57

kur@tork@ pisze:ja poprosze o wyjaśnienie: czy przy obciążeniu 60 dozorów własnych kurtaor pisze sprawozdanie raz na kwartał ? a może co miesiąc? czy też pisze to sprawozdanie dwa razy w ciągu dozoru na początku i np za pięć lat na końcu bo takie są zarządzenia wykonawcze. Wyobrażam sobie, że przy dozorze jedynie kontrolnym przy założeniu że kurator pisze dwa sprawozdania to jest możliwe pełnienie 60 dozorow. Jesli natomiast, zarządzenia wykonawcze są: sprawozdanie (opisowe) raz na kwartał - to 60 spraw - to jest niewykonalne. Zadaję sobie pytanie, czy nasze 35 dozorów wlasnych i organizowanie pracy, kontrolowanie, udzielanie instuktażu a czasami wyręczanie ich w dozorze, ok. 10 kuratorom społecznym pełniocym po ok. 9 -10 dozorów - to jest mniej pracy? Czy nasze dozory "prawdziwa resocjalizacja" a nie tylko kontrola przynosi lepsze efekty niż ta kontrolna? mam wrażenie , że nie przynosi.

Cześć , bratnia kuratorko.Też mam wrażenie , że przy takim obciążeniu ( ok.250 spraw) i 35 i więcej dozorach własnych - skuteczność i efektywność resocjalizacyjno-wychowawcza jest znikoma.Powiem więcej , mam wrażenie wręcz nieodparte , że dobrze wyszkolony kurator społeczny mając 10 dozorowanych jest w stanie o wiele lepiej się z tych zadań ( resocj.-wych.) wywiązać.
I znów więc pojawia mi się dylemat : szkolić kuratorów społecznych i nastawiać się li tylko na działania kontrolne w dozorach własnych - czy uzbroić się w cierpliwość i robić dalej swoje , póki nie zostaną podjęte konkretne decyzje ( zgodne z nowelizowaną Ustawą oczywiście)
Przyznaję , że bardziej skłaniam się ku temu ostatniemu.Oby nie zabrakło nam cierpliwości.Czego sobie i Wam bardzo życzę :?
Awatar użytkownika
ka2
k.zawodowy
k.zawodowy

Poprzednia

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych