wyłaczenie kuratora ze sprawy

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wyŁaczenie kuratora ze sprawy

Postautor: gaga » 20 wrz 2006, 15:10

czy spotkał się ktos kiedyś z przypadkiem że sam kurator wnosił o to [b]ażeby został wyłączony z jakiejś sprawy???? istnieję pzrepisy które umożliwiają to sedziemu, policjantom ale czy kurator również tak moze??? jesli tak to prosze o przepis parwny który to reguluje, sparwa pilna dzękii z góry :roll:
gaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 20 wrz 2006, 19:14

gaga,
(w postępowaniu cywilnym) wyłączałam się ze sprawy ,która dotyczyła mioch znajomych (mieszkaja na moim terenie),ale w prosty sposób-domówiłam się z moja koleżanką z Zespołu,że ona bedzie wykonywać wszystkie czynnosci w postepowaniu ropoznawczym (w sprawie opiekuńczej)i wykonuje nadzór nad kontaktami w post.wykonawczym.
Byłam też w odwrotnej sytuacji,kiedy to strona postepowania rozpoznawczego (rozwód) wystapiła do Przew.Wydziału o wyłaczenie mnie(sprawowałam w zabezpieczeniu nadzór nad kontaktami) podając za podstawe przepisy KPC dot. wyłączenia sędziego.

(nie wiem jak jest w postępowaniu karnym-mam nadzieje,że analogicznie)
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Zet » 20 wrz 2006, 20:03

gaga
o wyłączeniu kuratora mówi przepis art 214 par 8 kpk . Stosuje się tu odpowiednio przepisy o wyłączeniu sędziego( art. 40 kpk)
Natomiast w postępowaniu wykonawczym, w kwestiach nie uregulowanych w kkw stosuje się odpowiednio przepisy kpk ( art. 1 par. 2 kkw)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: gaga » 22 wrz 2006, 14:03

dzieki Zet :) tylko w art 214 kpk mowa jest wyłacznie o wywiadzie a mi chodziło zasadniczo nie tyle o wywiad co o konkretna sparwę w P ale to i tak juz troszke wiedzy mam dzięki
gaga

Sam staram się o wyŁĄczenie.

Postautor: chaos56 » 12 lis 2006, 9:06

Będąc kuratorem społecznym, a jednocześnie policjantem przed objęciem dozoru byłem informowany przez prowadzącego mnie kuratora zawodowego o propozycji przydzielenia mi dozoru. Mając tą wiedzę uzgadniałem czy będę kuratorem osoby skazanej. W mojej ponad 20 -to letniej służbie kuratorskiej były to sporadyczne przypadki.
Awatar użytkownika
chaos56

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych