Trzeżwy ale pijany... czy tak można? I jak to załatwić??

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: kesey » 06 gru 2006, 2:05

Post, który zapoczątkował tą dyskusję swoją konstrukcją i ładunkiem emocjonalnym wskazywał, że relacje dozorowanego z kuratorem nie są poprawne. Wypowiedź dozorowanego mogła być obarczona subiektywizmem (na co zresztą w swoim pierwszym poście zwrócił uwagę "Jurek"), dlatego dotychczas unikałem jakichkolwiek wypowiedzi w tym wątku, przez długi czas całkowicie go ignorując.
Nie wiem dlaczego i na jakiej podstawie "Nabi" domniemywuje, że kurator nie pouczył skazanego, podczas pierwszego kontaktu, o przysługujących mu prawach i obowiązkach, którym skazany podlega :roll: Personalne odniesienia w Jego postach to już chyba standard, lecz najwyraźniej taki już urok "Nabiego" (zdążyłem się przyzwyczaić) :lol:.
Groźba o udzielaniu porad przysparzających problemów, przynajmniej w mojej subiektywnej ocenie, pozostaje w opozycji do zasad etyki zawodowej kuratora (szczególnie w kontekście zapisów art. 10, 11 i 12).
Jeżeli pamiętasz "Nabi" mieliśmy już okazję polemizować na bardzo podobny temat w dziale "Kuratorzy rodzinnie"- "Zadaj pytanie kuratorowi", w wątku "Czy mam szansę pozbawić władzy rodzicielskiej". Podtrzymuję wszystko to, co tam napisałem, nawet jeśli po raz kolejny wystawi mnie to na zarzut o korporacyjność w najgorszym wydaniu.
Na koniec tego nieco przydługiego postu dołączam do prośby "Kropki" a wcześniej również "Lorda Jima" i "Meduzy", skierowanej do "Marka Z."- kończ Waść, wstydu oszczędź.
Pozdrawiam ze smutnym cieniem uśmiechu (niestety nie ma takiego emotikonu).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: jurek » 06 gru 2006, 2:19

Moim zdaniem Nabi naruszył Art.12 Kodeksu Etyki

Art.12. Kurator sądowy w obecności podopiecznych lub osób postronnych nie powinien wypowiadać niekorzystnych opinii o współpracownikach.

Jeżeli miał jakieś uwagi do kurator mógł np. dokonać tego na priv. zgodnie z Art 14

Art.14. Kurator sądowy wszelkie uwagi o dostrzeżonych zaniedbaniach lub błędach w postępowaniu innego kuratora powinien przedstawić temu kuratorowi.

Moja wypowiedz jest natomiast podyktowana Art. 15 tego Kodeksu

Art.15. Kurator sądowy powinien podejmować działania w obronie innego kuratora posądzonego o naruszenie obowiązków służbowych lub zasad etycznych, jeżeli jest przekonany o niesłuszności zarzutów wobec niego.

Moim zdaniem Kodeks Etyki również obowiązuje na forum.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 06 gru 2006, 2:20

Byłem ciekaw Twojej wypowiedzi kesey miło że zabrałeś głos
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: marek z. » 06 gru 2006, 18:33

wmpb "założyciel" tematu prawdopodobnie od 29 marca 2006 nie śledzi zamieszczanych w nim wypowiedzi. Przyznaję, że dyskusja w tym temacie jakoś umknęła mojej uwadze a nie da się ukryć, że nie dotyczy już problemów zgłoszonych przez wmpb. Z tego powodu ten temat - jako wyczerpany - zamykam zaś ewentualną dyskusję proszę kontynuować w innym, specjalnie utorzonym przez któregoś z dyskutantów. Na koniec pozwolę sobie na kilka nie tylko administracyjnych uwag:
1. forum traci przejrzystość i wygodę wyszukiwania informacji w przypadku zamieszczania w temacie wątków, które raczej nie dotyczą istoty problemu,
2. forum posiada interesującą możliwość "rozmowy" poprzez PW, z której mogą korzystać dyskutanci spierający się ze sobą personalnie i poza tematem,
3. jeśli użytkownik chce w jakiś sposób zaznaczyć nick drugiego może użyć chociażby pogrubienia tekstu - ujęcie go w cudzysłów tak czy inaczej budzi jakieś podejrzenia ;)
4. wydaje się, że wmpb zakładając ten temat nie oczekiwał rozwiązania swoich problemów a moim zdaniem - wirtualnie, za pośrednictwem forum, bez dokładnej znajomości tematu - nie powinien jej nawet otrzymać.

:|
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Poprzednia

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych