autor: monik » 20 kwie 2006, 21:14
od niedawna jestem kuratorem społecznym i cały czas się uczę, dlatego chciałabym dopytać o szczegóły dotyczące wyjazdu podopiecznego za granicę. Krótko przedstwię sytuację dozorowanego, dostał karę 2 lat i sześciu miesięcy pozbawienia wolności, grzywnę 2 tyś. zł.,poza tym orzeczono obowiązek naprawienia szkody czterem poszkodowanym osobom łącznie w wysokości 11 tyś. zł.Zaliczono mu na poczet grzywny zatrzymanie i tymczasowe aresztowanie około miesiąca czasu. Zaliczono także na poczet kary pozbawienia wolności 5 miesięcznyokres aresztowania. Zasądzono również zwrot kosztów procesu w kwocie 800 zł. Dowody rzeczowe przepadły na rzecz skarb państwa i polecono zwrócić wyszczególnione przedmioty. Dodatkowo firma ubezpieczeniowa jednego z okradzionych mieszkań żąda od niego kwoty 7 tyś. zł. Wiem tylko o tym, że ma z głowy grzywnę, natomiast nic mi nie wiadomo o pozostałych obowiązkach naprawienia szkody. Okres próby ma do czerwca 2007 r. Obecnie dozorowany chce wyjechać na dłuższy okres czasu za granicę. Zależy mu na tym, żeby wypełnić wszystkie formalności, żeby móc legalnie wyjechać. Do tej pory nie uchylał się od dozoru współpracował z kuratorem.
Po nakreśleniu sytuacji mam pytania następujące:
Gdzie ja mogę się dowiedzieć co ma już spłacone. Wyrok miał w województwie na drugim końcu Polski, ponieważ tam dokonał przestępstwa. Czy telefonicznie udostępnią mi te dane?
Czy musi dozorowany dostać pisemną zgodę Wydziału Penitencjarnego do którego musi napisać wniosek?
Jak długo będzie musiał czekać na odpowiedź?
Czy będzie mógł wyjechać jeżeli nie ma uregulowanych wszystkich świadczeń finansowych, żeby móctam zarobić na ich spłacenie?
Jak często będzie musiał przyjeżdżać do Polski, żeby mieć kontakt z kuratorem?
Trochę mi się dużo napisało ale te informacje chyba są istotne, żeby odpowiedzieć na moje pyt.