projektowany art. 213 i 214 kpk

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

projektowany art. 213 i 214 kpk

Postautor: BartK » 14 gru 2006, 22:26

Ciekawy jestem Waszych opinii na temat projektowanych art. 213 i 214 kpk, a szczególnie tego drugiego :shock:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kesey » 15 gru 2006, 5:29

Witaj Bartku :!:
Jeśli chodzi o art. 213 par. 4 to nie wyklucza on możliwości zlecenia wywiadu kuratorowi, istnieje więc zagrożenie, że zaczną się pojawiać masowe ilości takich wywiadów.
Natomiast diagnoza, o której mowa w art. 214 to przede wszystkim czynność znacznie absorbująca czasowo i wymagająca zebrania bardzo dużej ilości materiału, który następnie poddać trzeba będzie wnikliwej analizie. W tej sytuacji, termin na wykonanie diagnozy powinien być dłuższy niż dni 14. Poza tym, istnieje realne zagrożenie, iż sąd często korzystał będzie z możliwości zlecania kuratorom zawodowym diagnozy osobopoznawczej osoby oskarżonego, co dodatkowo przyczyni się do znaczącego obciążenia i tak już przeciążonych obowiązkami zespołów kuratorskiej służby sądowej.
Wydaje mi się również, że jednorazowy kontakt nie pozwala na określenie celowości i społecznej efektywności oddziaływania na oskarżonego. Można wyłącznie wskazać na przesłanki, które uprawdopodobnią, iż zastosowanie określonych oddziaływań może przynieść uzyskanie zamierzonych celów.
Moje wątpliwości budzi też stwierdzenie, że kurator ma ustalić celowość orzeczenia o zastosowaniu wobec oskarżonego obowiązku poddania się leczeniu odwykowemu, rehabilitacji, albo oddziaływaniom terapeutycznym. Wydaje się, że kurator nie dysponuje odpowiednimi kwalifikacjami medycznymi, bądź też uprawnieniami biegłego w zakresie uzależnień, ażeby w sposób autorytatywny wskazywać na zasadność orzeczenia wobec oskarżonego tychże obowiązków. Kurator wydaje się być uprawniony jedynie do zasadności wskazania na czynniki, które przemawiają za dopuszczeniem opinii biegłego, w takim właśnie zakresie. Poza tym, mogą tutaj również odegrać istotną rolę kwestie, zwiazązane z niewystarczającym warsztatem (techniki i narzędzia badawcze), które ma do swej dyspozycji kurator.
Nie do końca ścisły jest zapis, dotyczący elementarnych czynności, które powinien i będzie mógł wykonać kurator, przy sporządzaniu diagnozy. Jednoznacznie został doprecyzowany wyłącznie obowiązek rozmowy z oskarżonym i członkami rodziny a od czynności tych można odstąpić jeśli napotyka to na trudne do przezwyciężenia przeszkody. Nasuwa mi się pytanie, czy przeszkodą taką będzie pobyt oskarżonego w areszcie śledczym, bądź zakładzie karnym i czy w kategoriach trudnej do przezwyciężenia przeszkody można będzie postrzegać fakt zamieszkiwania rodziny oskarżonego poza terenem właściwości sądu rejonowego, z którego kuratorowi zostanie zlecone przeprowadzenie diagnozy osobopoznawczej.
To w zasadzie wszystko co przychodzi na myśl "rodzinnemu" :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kraliusz » 15 gru 2006, 20:18

kesey pisze:Nie do końca ścisły jest zapis, dotyczący elementarnych czynności,

...i o ile całość jest niedoprecyzowana, to zagadnienie ewentualnej płatności za zlecenie wywiadu środowiskowego w trybie wspomnianych artykułów, projektanci rozporządzenia doskonale sprecyzowali czyniąc wywiady nie płatnymi. ;)

A w drugiej kwestii, jestem ciekaw jak się ma nieodpłatne wykonywanie diagnozy osobopoznawczej w postępowaniu przygotowawczym do faktu, że kurator jest organem postępowania wykonawczego?
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: kesey » 16 gru 2006, 3:34

Bartłomiej pytał o 213 i 214 kkw. stąd skupiłem się na tych przepisach. Pisząc o możliwości masowego zlecenia wywiadów i diagnoz kuratorom miałem również na myśli to, iż zlikwidowanie odpłatności za ich wykonanie będzie równoznaczne z utrąceniem najbardziej naturalnego czynnika hamującego ilość takich zleceń.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kropka » 16 gru 2006, 12:28

Szkoda, że nie zabierają głosu forumowicze "dorośli", ale "wielofunkcyjny" Kesey :) wyłożył zdaje się meritum sprawy. Opiniowanie przede wszystkim art.213 i 214 Projektu z dnia 27.11.2006r. o zmianie ustawy kpk i w ślad za tym zmian do Ustawy o kuratorach odnośnie wynagrodzenia za ewentualne wywiady i diagnozy (art.91 ust 1-3) powinno zostać przeprowadzone rzetelnie, kierując uwagę na wszelkie aspekty wprowadzanych zmian.
Mnie "laikowi" rodzinnemu nasuwa się jedna konkluzja- pozostawienie zapisów projektów zmian w proponowanym kształcie spowoduje powrót do sytuacji sprzed kilku lat, kiedy to nasi "dorośli" biegali po terenie i "tłukli" bezpłatne wywiady.
Może więc w art 213 par 4 kurator robiłby wywiady środowiskowe "w szczególnych przypadkach", oddając pierwszeństwo Policji. Odnośnie natomiast art.214 par 2 i 3 - w pełni zgadzam się tu z Kesey'em.
Opiniując owe projekty w naszym zespoliku (dobrze jest, by "rodzinna" miała szerszą wiedzę :idea: - licho nie śpi :crazy: ) zwróciliśmy właśnie na w/w przez Kesey'a aspekty. Zachęcam więc do dyskusji...
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: BartK » 16 gru 2006, 19:54

kropka pisze: Zachęcam więc do dyskusji...

Narazie z temacie doroslych wieksze zainteresowanie wykazuja rodzinni ... a szkoda, poniewaz projektowqny art. 214 kpk jest dosyc kontrowersyjny ...
ps... przepraszam za brak polskich literek, ale tutaj gdzie teraz jestem takowych nie ma :wink:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Madalenas » 18 gru 2006, 1:16

Uważam, że są to pomysły przygotowane przez osoby całkowicie nieznające specyfiki naszej pracy, specyfiki diagnozy. Nie da się prawidłowo sporządzić właściwej, pełnej diagnozy, bez odpowiednich narzędzi badawczych w trakcie jednorazowego wywiadu nawet zakładając, że zastaniemy całą rodzinę oskarżonego. Nikt z nas nie jest psychologiem, lekarzem, terapełtą włącznie, pracującym po 24 na dobę.
Będziemy zasypywani takimi wywiadami bardziej niż rodzinni i nie wiem jak wtedy będziemy wykonywali inne czynności związane z własnymi 35 dozorami, Wo, P, statystykami, grzywnymi itp. Wydaje mi się, że nie mamy nawet takich kwalifikacji aby wskazywać w postępowaniu wyjaśniającym - co należy zrobić dalej z oskarżonym. Dodatkowo, w naszym kraju jest jeszcze zbyt mało placówek prowadzących różne terapie. Nie chodzi o terapię AA - która w jakimś sensie istnieje ale terapię np zachowań agresywnych, terapie osób z zaburzoną osobowością itp.
Osobiście jestem głęboko zaniepokojona i jeżeli wejdą te przepisy w takiej postaci to chyba zacznę poważnie myśleć o zmianie pracy.
Madalenas

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: krzysztof » 19 gru 2006, 21:20

Madalenas - popieram, niektórzy moi podopieczni pracujący fizycznie zarabiają więcej od nas, nie mówiąc o tych co wyjechali za granicę; możemy dużo wytrzymać kolejnych zmian przepisów żeby sobie udowodnić, że jesteśmy świetni i patriotyczni, ale nie dajmy się zwariować - u nas zabrali obsługę sekretarską (bo skończył im się staż) i teraz sami rejestrujemy, zakładamy teczki i adresujemy koperty, niedawno doszły grzywny, uproszczonych jest coraz więcej nie mówiąc o Wo, już z 3 dni terenowych jeżdżę jeden albo dwa dni w teren żeby się wyrobić z papierami, jak jeszcze nam dołożą te diagnozy, wywiady i dozór elektroniczny to podejrzewam, że nie tylko ja będę wolał zmywak w Irlandii za ludzkie pieniądze i bez żadnej odpowiedzialności niż taki wyścig szczurów za średnią wschodnioeuropejską... a może powinniśmy ponownie zacząć spotykać się z posłami na swoim terenie i uświadamiać ich na czym nasza praca polega, bo obawiam się, że same działania STOWARZYSZENIA i KRK mogą nie wystarczyć żeby uchronić nas przed kolejnymi idiotycznymi ustawami
krzysztof

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 20 gru 2006, 10:25

Krzysztof poruszyl wazna kwestie obciazenia. Nie wiemy ile bedzie nam zlecanych diagnoz osobopoznawczych, ale jezeli projekt wejdzie w zycie w obecnej wersji, to wystarcza 2-3 diagnozy tygodniowo i mamy caly tydzien w plecy!!! Biorac pod uwage, iz diagnozy i wywiady w nowego art. 213 kpk bedziemy robic bezplatnie, to ich liczba moze okazac sie dosyc pokazna!!! Male zainteresowanie na forum tym tematem swiadczy o tym, iz kuratorzy zawodowi dla doroslych nie zdaja sobie sprawy z powagi sytuacji ...
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Becia » 21 gru 2006, 20:50

---------- 19:47 21.12.2006 ----------

Bartku - zdajemy sobie sprawę, ale powiem szczerze przynajmniej ja już straciłam wszelka nadzieję na to, że ktoś przejmuje się naszym zdaniem i apelami o rozsądek. Może wskażecie mi chociaż jeden przykład wstrzymanego po apelach kuratorów projektu.
A tak poza tematem (jestem dorosła) zaczynam żałować że byłam przeciwna projektowi dot. nowych standardów obciążenia pracą, bo przynajmniej w moim przypadku wychodzi że mogłabym wcale nie mieć dozorów osobistych, a i tak przekraczałabym znacznie standard, w części dotyczącej wywiadów - również. Szczerze mówiąc mam dość kolejnych idiotycznych projektów, nie dopracowanych, pozostawiających kolejne furtki na dowolne interpretacje (to również dotyczy projektu do dozorów elektronicznych).
U nas znacznie ograniczyły się zlecenia wywiadów z art 214 do paru rocznie, ale jest to spowodowane jedynie oszczędnościami. Obawiam się iż przy "darmowej robocie" zostaniemy nimi zasypani mimo, iż główny ciężar ma spaść na Policję. Zwrócić należy także uwagę na rozmiary proponowanej diagnozy osobopoznawczej i termin w jakim winna ona być wykonana.
Mam wrażenie że Policja jako państwo w państwie się obroni i może po troszę na to liczę( Policja ze swoim lobby może zablokować tenże projekt).

---------- 19:50 ----------

Aha - wcale nie miałam zamiaru się użalać nad swoim losem, bo nie o to chodzi. Jedynie czasami okrutnie się "wkurzam" na to wszystko. Może po świętach mi przejdzie (będę miała pierwsze dni wolne od czasu wakacji - jeju jak się pobyczę).
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kropka » 21 gru 2006, 21:17

Beciu. Myślę, że jednak się przejmują - wspomniałaś o nowych, genialnych iście standardach obciążeń. Może się mylę, ale tymczasem go nie wprowadzono właśnie m.in. po naszych apelach. A wyobraź sobie rodzinnych i ich ...40 nadzorów osobistych. Z 25-cioma jest full roboty nie do przerobienia, a co dopiero kolejnych 15 adresów miesięcznie. :roll:
Wracam do garów :D
Pozdrawiam przedświątecznie
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych