współpraca z pracownikami biura komornika

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wspóŁpraca z pracownikami biura komornika

Postautor: Katarzyna Kotuła » 14 cze 2006, 14:03

Na temat współpracy kilka słów.... biuro komornika przy Sądzie Rejonowym w Tarnowskich Górach obejmuje swoim działaniem 2 powiaty; Piekary ¦laskie i Tarnowskie Góry. Jestem kuratorem społecznym od 4 lat .... 04.05.2006r. odmówiono mi udzilenia jakichkolwiek informacji dotyczących podopiecznych (skazani m.in. za uchylanie sie od obowiązku alimentacyjnego).... Pracownicy biura nie potrafili w żaden sposób wytłumaczyć takiego postępowania .... jedynym dokumentem, który kazano mi sobie przeczytać (jeżeli pani nie potrafi czytać .... to ja pani to przeczytam ) był art. 20 ustawy o komornikach sądowych.
Katarzyna Kotuła

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: romantico25 » 14 cze 2006, 19:30

Ja w takiej sprawie przekazalem odpowiednia informacje dla swojego zawodowego i to on uzyskal informacje dla mnie. Zawsze pisz notatke urzedowa o takim fakcie lub w karcie czynnosci, nikt ci nie zarzuci pozniej ze czegos nie sprawdzilas
romantico25

Postautor: mientus » 17 sie 2006, 21:41

dokładnie tak jak romantico - jeżeli społecznemu nie chcą udzielić informacji w jakiejkolwiek instytucji to pisze w karcie czynności że podejmował takową ale informacji nie chciano mu udzielić. wtedy kurator zawodowy albo tam dzwoni, albo idzie sam albo najczęściej daje zarzadzenie żeby zwrócić sie do komornika na pismie o potrzebne informacje i dostaje je na piśmie. jak komornik nie chce udzielac bna gebę to bedzie odpisywał na pisma. A tak w ogóle to taka sytuacja jest zadaniem dla kierownika zespołu, który powinien dbać o kuratelę swojego zespołu na zewnątrz i dogadać sie z komornikiem żeby udzielał informacji społecznym za okazaniem legitymacji czy na hasło czy jak tam kolwiek.
mientus

Postautor: kasica » 15 gru 2006, 23:07

Ostatnio moja koleżanka, która jest kurotorem zawodowym oczywiście otrzymała od komornika odpowiedz, że nie udzieli jej informacji o stanie zadłużenia skazanego, bo jest zobowiązany do utrzymywania tego w tajemnicy, a ujawniać może tylko na wniosek stron. Poza tym nagminnie już zdarza się, że dzielnicowi nie chcą udzielać żadnych informacji moim kuratorom spolecznym, mimo że jeżdzą do komendy osobiście i okazują legitymację służbową. Cóż... jak się okazuje w praktyce nie mamy tych uprawnień, które gwarantuje nam ustawa.
kasica

Postautor: kesey » 16 gru 2006, 3:12

Witam :!:

Niechęć do udzielania informacji zdarza się dosyć często. W takich przypadkach proponuję zamieszczać w pismach, kierowanych do tychze instytucji, następujący tekst:

W związku z zaistniałymi wątpliwościami, dotyczącymi możliwości udostępniania kuratorom sądowym informacji, stanowiących dane osobowe, w rozumieniu Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. Nr 133 z dnia 29 października 1997 roku, z późniejszymi zmianami) uprzejmie informuję, iż art. 27 ust. 2 pkt 4 przedmiotowej Ustawy jednoznacznie wskazuje, iż jest to możliwe o ile, dane osobowe są niezbędne do wykonywania określonych prawem zadań, realizowanych dla dobra publicznego. Uszczegółowienie powyżej cytowanego zapisu stanowią przepisy Ustawy z dnia 27 lipca 1997 roku o kuratorach sądowych (DZ.U. Nr 98 z dnia 12 września 2001 roku, z późniejszymi zmianami), gdzie art. 9 pkt 5 nadano następujące brzmienie: „Wykonując swoje obowiązki służbowe, kurator zawodowy ma prawo do żądania od Policji oraz innych organów lub instytucji państwowych, organów samorządu terytorialnego, stowarzyszeń i organizacji społecznych w zakresie ich działania, a także od osób fizycznych pomocy w wykonywaniu czynności służbowych”. Poprzez pomoc należy tutaj rozumieć także przekazywanie wszelakich informacji, niezbędnych dla celów postępowania przed Sądem. Jeżeli chodzi o społecznych kuratorów sądowych to art. 87 ust. 3 cytowanej ustawy wskazuje, iż „kuratorowi społecznemu w związku z wykonywaniem czynności zleconych przez sąd lub kuratora zawodowego przysługują uprawnienia, o których mowa w art. 9.

U mnie podziałało. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kasica » 16 gru 2006, 20:15

Dzięki, następnym razem tak zrobię.
kasica

Postautor: Jaro » 19 sty 2007, 21:59

Odpowiedni zapis każdy społeczny ma w swojej legitymacji. Dokładając do tego dokument potwierdzający powierzenie dozoru + oczywiście uśmiech i miłe słowo, mam nadzieję, że nie będzie problemu :-)
Wiem, że w rzeczywistości czasami jest inaczej <cóż>
pozdrawiam
Jaro

Postautor: czarnygrubykot » 05 lut 2007, 15:44

nie zawsze działa. co wtedy robic? gdzie pisac podanie, jesli Pan dzielnicowy nie kwapi się z udzieleniem informacji? bo zakładam, że Pan Dzielnicowy nie jest alfa i omegą na KM i można się zwrócić do jego przełożonego o pomoc? :roll:
Awatar użytkownika
czarnygrubykot

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych