Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: Ed » 13 kwie 2007, 15:09
Hej, ludziska...
Męczy mnie temat związany z wykonywaniem obowiązków. Jeśli obowiązek naprawienia szkody na rzecz pokrzywdzonego jest nałożony na skazanego w wyroku i nie ma terminu jego wykonania - to jak mamy to traktować? Czy obowiązek ten powienien być wykonany niezwłocznie czy do zakończenia okresu próby? A jeśli do zakończenia okresu próby to znowu dlaczego w niektórych wyrokach taki termin jest określany - właśnie do zakończenia okresu próby. Trochę poplątałam? Myślę, że wiecie o co mi chodzi.

-
Ed
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: kasica » 13 kwie 2007, 21:38
U nas jeśli w wyroku nie ma określonego terminu, traktuje się to tak, że obowiązek ma byc wykonany niezwłocznie, ale prawda jest taka, że interpretacje sędziów są różne.
-
kasica
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: Aurelius » 15 kwie 2007, 18:28
Jezeli w orzeczeniu nie ma określonego terminu wykonania obowiązku naprawienia szkody, to prawdopodobnie został on ustanowiony jako środek karny i z reguły nabiera wykonalności zaraz po uprawomocnieniu się orzeczenia.
Sąd zobligowany jest określić termin naprawienia szkody w momencie kiedy orzeka ten obowiązek w trybie art. 72 par. 2 kk.
Sprawdź w wyroku, na podstawie jakiego przepisu został ustanowiony ten obowiązek.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik______________

-

Aurelius
- VIP

-
- Podziękował : 231 razy
- Otrzymał podziękowań: 277 razy
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych