podstawa do zlecenia wywiadu przy grzywnie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

podstawa do zlecenia wywiadu przy grzywnie

Postautor: dorka2 » 10 kwie 2007, 19:39

Witam! Mam pilną sprawę, czy ktoś dysponuje podstawą prawną, która mówi o tym, iż kurator nie przeprowadza wywiadów środowiskowych w postepowaniu wykonawczym dotyczącym ściągania należności sądowych czy wykonywania grzywny orzeczonej jako kara samoistna bądź obok kary pozbawiania wolności bez warunkowego jej zawieszenia? Z tego co wiem wyraża to pismo Ministerstwa Sprawiedliwości , tyle że brak mi szczegółów.
dorka2

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 11 kwie 2007, 7:33

Dorka 2,
daj na PW namiary na siebie to puszczę Ci faksem ww pismo
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: podstawa do zlecenia wywiadu przy grzywnie

Postautor: commynes » 24 kwie 2007, 15:48

dorka2 pisze:Witam! Mam pilną sprawę, czy ktoś dysponuje podstawą prawną, która mówi o tym, iż kurator nie przeprowadza wywiadów środowiskowych w postepowaniu wykonawczym dotyczącym ściągania należności sądowych czy wykonywania grzywny orzeczonej jako kara samoistna bądź obok kary pozbawiania wolności bez warunkowego jej zawieszenia? Z tego co wiem wyraża to pismo Ministerstwa Sprawiedliwości , tyle że brak mi szczegółów.

Ale i tak wywiad musisz przeprowadzić, bo choć nie musisz, to musisz, bo nie możesz nie wykonać odezwy.
commynes

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 24 kwie 2007, 16:53

a jednak warto zapytać stosujacego odezwę o podstawę prawną.Jeśli jej brak to nie ma podstaw do jej wykonania.Czasami warto podyskutować (merytorycznie).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych