Uważam, że są różnice pomiędzy policjantem a policjantem tak jak różni są kuratorzy. Być może jako kuratorzy społeczni nie sprawdzali sie policjanci starsi stażem pracy choć tutaj bym chętnie podyskutował.
Obecnie do Policji również przyjmowani są funkcjonariusze nie gorzej wyedukowani niż z aplikanci kuratorscy a więc można znaleźc w Policji kandydatów na kuratorów społecznych. Uważam, że po odpowiedniej selekcji wśród kandydatów na kuratorów społecznych należy dac pierwszeństwo właśnie policjantom.
Specyfika służby mundurowej najczęściej nie jest znana kuratorom a niestety zgadzam się z opinią, że kuratorzy patrzą na funkcjonariuszy Policji z lekką wyższością. Jest to wyczuwane i wówczas trudno znaleźć nic porozumienia.
Sfeminizowanie naszego zawodu również nie pomaga w osiągnięciu pomiędzy kuratorami a policjantami porozumienia i wzajemnego zaufania. ¦wiadczy o tym post Myry, wewnętrznie sprzeczny.
Krzywdzące jest stwierdzenie że żaden policjant nie będzie miał takiego zaufania u osób dozorowanych jak kurator. Spotykałem już kuratorów w tym kuratorów zawodowych którzy nie mieli, nie mają i nie będą mieli zaufania u podopiecznych i spotykałem funkcjonariuszy posiadających bardzo dobre stosunki z mieszkańcami czy osobami karanymi sądownie.
Czuję u Myry jakieś zadawnione kompleksy.
Ważne są kontakty z innymi funkcjonariuszami niż dzielnicowi, mniej obłożonymi pracą papierkową. Nie do przecenienia są kontakty z osobami pracującymi w służbach dochodzeniowych.
Jednak by nawiązać takie kontakty trzeba być profesjonalistą w swoim zawodzie, mieć szacunek u podopiecznych.
Nadmierne identyfikowanie się z dozorowanymi (grzech niektórych z kuratorów), stawianie się po drugiej stronie bariery, wiara w straszne opowieści o policjantach szerzone przez dozorowanych i wyrażanie wtedy współczucia (wieści o tym szybko dochodzą do funkcjonariuszy)nie sprzyjają dobrym kontaktom z Policją.
Staram się nie przekraczać bariery, która mnie dzieli od dozorowanego, zachowując dystans nie lekceważę dozorowanego.
Moi dozorowani wiedzą, że zawsze im pomogę jeśli oni będą chcieli wyjśc ze swojej trudnej sytuacji i to wystarcza by z nimi z Policją dobrze współpracować.