Witam, mam problem więc chetnie korzystam z tego forum. Mam pana który za jazde pod wpływem alkoholu dostał dwie okresowe kontrole czyli tzw P albo DU(nie jestem pewna jak to u was funkcjonuje??) No własnie mam go nazywać skazany?? to pierwsza watpliwośc druga to jesli facet naduzywa alkholu i to wychodzi podczas wywiadu który kurator przeprowadza co 6 miesięcy, to czy powinnam zmienic mu okresowa kontrole na normalny dozór, czy bez zamiany moge nałożyc na niego obowiązek leczenie odwykowego?/ Czy wtedy potrzebuje jego zgody
Jeżeli dokładnie przeczytasz wyrok, to pewnie zauważysz, iż jest to osoba skazana.
Jeśli zaś osoba ta nadużywa alkoholu, to jak najbardziej możesz wystąpić z wnioskiem np. o objęcie dozorem i nałożenie obowiązku powstrzymywania się od nadużywania alkoholu (lub podjęcia leczenia).
dzieki upewniłam się tylko w moich planach co z tym panem zrobić a co do skazanego, niby w wyroku tak jest, ale przy przeprowadzaniu wywiadów w różnych sadach róznie sa oni nazywani, choć są to ludzie faktycznie skazani. Ale co Sąd to inna praktytka
róznica w nazewnictwie moze brac (choc nie powinna) sie stad iz obecnie w kontrolce P umieszcza sie też wpisy z Wu - czyli warunkowo umorzone post karne a to nie są osoby skaznae chć wpis do KRK leci...
Mysle że praktyka jest jedna ale powiedz gdzie i jak ich nazywają
Jeśli jesteś aplikantem kuratorskim, Twoje pytania są wytłumaczalne- jeśli zdałaś już egazamin, to chyba należy zastanowić się nad systemem kształcenia aplikantów.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.