WO- właściwość terytorialna sądu

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

WO- wŁaściwość terytorialna sĄdu

Postautor: kuratorc » 07 sie 2007, 11:34

Witam Państwa, proszę o pomoc w kwestii dot. kary ograniczenia wolności orzeczonej przez Sąd Garnizonowy.
otóż skazany ( już w "cywilu " ) nie wykonuje orzeczonej kary, ignoruje mnie itd. Składam wniosek o zastępczą pozbawienia wolności do... no właśnie?
Własnego Sądu Rejonowego, który rozstrzyga w kwestii kary WO czy do Sądu Garnizonowego, który karę orzekł. ?????? :
kuratorc

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Bosman » 07 sie 2007, 16:01

---------- 15:44 07.08.2007 ----------

DO SG, bez wątpliwości.

---------- 16:01 ----------

Jednak nie na 100 %. Nie miałem takiego przypadku.
Trzeba przeanalizować przepisy.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Becia » 07 sie 2007, 20:11

Miałam takowy przypadek i również podobne wątpliwości, bo z jednej strony art 3 par 3 kkw, z drugiej - art 55 par 2 kkw. Ja po zastanowieniu przychyliłam się do art 55 kkw i złożyłam wniosek do "naszego" sądu. Wstępnie uzyskałam akceptację sędziego odnośnie takiego rozumowania, jednakże z powodu, iż skazany nagle się ocknął i odpracował całą karę ( tj. resztę która mu pozostała)- wniosek cofnęłam jeszcze przed rozpatrzeniem - nie uzyskałam więc potwierdzenia w formie postanowienia.
Wydaje się, iż warto porozmawiać z przewodniczącym wydziału przed skierowaniem wniosku, lub kierować się zasadą, że sędzia ma zawsze mozliwość przesłania akt wraz z wnioskiem wg właściwości.
Jeżeli ktoś miał również takowy przypadek - chciałabym również poznać jak to powinno być. Przyznam z praktyki, iż we wszystkich innych rodzajach spraw ( np. w dozorach) decyzje podejmują sądy garnizonowe. Jeżeli było wydane jakiekolwiek postanowienie przez sąd wg miejsca zamieszkania/pobytu (sąd "cywilny") było ono później uchylane i ponownie wydawane przez sąd garnizonowy. Sama zawsze składam wnioski do WSG, jeżeli on wydał wyrok. Jednakże Wo jest "specyficznym" rodzajem spraw.
Becia

Podziękował : 8 razy

Postautor: kuratorc » 17 paź 2007, 21:27

---------- 21:54 08.08.2007 ----------

dzięki wielkie
w konsekwencji złożyłem wniosek do SG i czekam na rozstrzygnięcie ( bo z żołnierzami nigdy nie wiadomo :wink:

---------- 21:27 17.10.2007 ----------

Dla zainteresowanych:
SG w Szczecinie uznał, że jest właściwy do rozpatrzenia wniosku o którym wcześniej wspomniałem. Posiedzenie niebawem, o czym zostałem poinformowany przez sekretariat SG. Moje wątpliwości zostały rozwiane :owca: :owca: :owca:
kuratorc

cd

Postautor: Girl whit pearl's hair » 18 paź 2007, 21:19

---------- 21:19 18.10.2007 ----------

przepraszam, że odzywam się kiedy sprawa jest juz zamknięta. Miałam identyczny przypadek - kara ograniczenia wolnosci orzecozna postawnowieniem SG. ale w czasie, kiedy skazany zakończył służbę Sąd wydał postanowienie, że Kara ograniczenia wolności ma być wykonywana zgodnie z kkw i przesłana do własciwego Sądu. Dlatego jazłożyłam wniosek do mojego wydziału, a dziś dostałam postanowienie o zamianie na zastępczą karę pozbawienia wolności. Dochodzę do wniosku, ze praktyka jeśli chodzi o kow orzekaną przez SG jest naprawdę różna i nie można podać właściwej recepty...
pozdrawiam serdecznie

---------- 21:19 ----------

przepraszam, że odzywam się kiedy sprawa jest juz zamknięta. Miałam identyczny przypadek - kara ograniczenia wolnosci orzecozna postawnowieniem SG. ale w czasie, kiedy skazany zakończył służbę Sąd wydał postanowienie, że Kara ograniczenia wolności ma być wykonywana zgodnie z kkw i przesłana do własciwego Sądu. Dlatego jazłożyłam wniosek do mojego wydziału, a dziś dostałam postanowienie o zamianie na zastępczą karę pozbawienia wolności. Dochodzę do wniosku, ze praktyka jeśli chodzi o kow orzekaną przez SG jest naprawdę różna i nie można podać właściwej recepty...
pozdrawiam serdecznie
Girl whit pearl's hair

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych