szkolenia

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

szkolenia

Postautor: klaudi » 17 lis 2007, 22:05

Witam... na łamach forum
Nurtuje mnie następujące pytanie: Jak w Waszych Sądach wygląda kwesita związana z jednym z punktów naszej ustawy który mówi m.in. o podnoszeniu kwalifikacji zawodowych... czy uczestniczycie w dodatkowych szkoleniach w ramach własnych urlopów czy może staracie się o oddelegowanie z okregu? o ich finansowaniu nawet nie wspomnę ... zapewne jak i ja pokrywacie ich koszty z własnej kieszeni :(
klaudi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 16 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Pablos » 18 lis 2007, 13:00

to w moim okręgu sprawa szkoleń to temat tabu. w tym kończącym się roku nie było ani jednego szkolenia darmowego dla wszystkich kuratorów zawodowych. mieliśmy jedno szkolenie darmowe ale dla wybranych tzn. jedna lub 2 osoby z zespołu i suma summarum przeszkolonych zostało około 20 kuratorów. a co z resztą? nie należy im się, nie zasługują? ja załapałem się teraz na darmowe szkolenie organizowane przez mazowieckie centrum polityki społecznej www.mcps.mazovia.pl.
podnoszenie kwalifikacji wiąże się niestety z wydatkami ze swojej kieszeni, ja w tamtym roku skończyłem studia podyplomowe a teraz mój domowy budżet "odchorowuje" ten wydatek:-(
Pablos

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: szkolenia

Postautor: BartK » 18 lis 2007, 13:27

klaudi pisze: czy uczestniczycie w dodatkowych szkoleniach w ramach własnych urlopów czy może staracie się o oddelegowanie z okregu?

Osobiście zawsze występuję o delegację, nawet jeżeli szkolę się w swoim mieście, a zajęcia mają miejsce w dni "terenowe".
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: ender » 18 lis 2007, 18:12

W naszym okręgu piotrkowskim przynajmniej raz w roku bezpłatne szkolenie organizuje kurator okręgowy dla wszystkich zainteresowanych.
Ponadto sami w zespole staramy sie przynajmniej raz w roku zorganizować takowe zorganizować.
W tym roku po raz pierwszy wystąpiliśmy do prezesa o dofinansowanie wyjazdowego szkolenia i dostaliśmy połowę kwoty.
Studia podyplomowe oczywiście tylko na nasz koszt, jedynym udogodnieniem jest udzielony urlop szkolny.
ender
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Becia » 21 lis 2007, 22:32

Niestety szkolenia mamy pokrywać we własnym zakresie, o urlopie szkoleniowym też możemy zapomnieć. Tak samo studia podyplomowe. Przyznać jednakże należy, iż szkolenia organizowane przez Kuratora Okręgowego mamy gratis, wtedy też jesteśmy delegowani z rodzimego Sądu. W ostatnim czasie coraz częściej takie szkolenia są u nas organizowane.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Ronin » 22 gru 2007, 17:06

---------- 23:02 20.12.2007 ----------

Ja chciałem się załapać na szkolenie i co okazało się że mam za nie zapłacić z własnej kasy. Prezes sądu niestety odmówił sfinansowania wyjazdu i pobytu jak i samego szkolenia. Postawilem sobie pytanko jakie mam szanse na awans taki nie doszkolony w porównaniu z kuratorami którym prezesi finansują szkolenia. Czy cokolwiek może być normalne w tym kraju???

---------- 16:06 22.12.2007 ----------

Po akcji z nagrodami w naszym okręgu warszawskim oraz coraz bardziej zaciemnionymi kryteriami awansu to ja raczej nie skusze się na jakiekolwiek szkolenia szczególnie finansowane z własnej kieszeni. Każdy pracodawca chcąc mieć lojalną i dobrze przygotowaną do pracy załogę inwestuje pieniądze w szkolenia niestety nie tutaj. Bardzo szkoda.
Pozdrawiam naszych reprezentantów, którzy chyba nie bardzo się interesują tym by zarządzać profesjonalistami.
Ronin

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych