Odebrano kuratorom społecznym możliwość robienia wywiadów je

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Odebrano kuratorom spoŁecznym możliwość robienia wywiadów je

Postautor: Mania » 24 paź 2007, 15:32

Witam. Dawno mnie tu nie było. Jestem zdruzgotana, bo w moim okręgu (płockim) odebrano kuratorom społecznym możliwość robienia jednorazowych wywiadów środowiskowych. Czy takie zarządzenie wydano w całym kraju? Jak się na to zapatrujecie?Ja sądzę osobiście, iż to kiepski pomysł, bo w jaki sposób będę teraz wykonywać dodatkową pracę kuratorzy zawodowi, którzy i tak są obciążeni pracą? To zły krok ku sensownej resocjalizacji, skoro nie zwiększy się liczy etatów kuratorskich.
Mania

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 24 paź 2007, 22:04

Mania pisze: Czy takie zarządzenie wydano w całym kraju?

Nic mi o tym nie wiadomo, zatem chyba jest to regionalne zarządzenie .... nie wiem z jakiego jesteś pionu, ale domyślam się, iż chodzi o pion "dorosły" ....
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Mania » 24 paź 2007, 22:16

Tak, jestem w pionie dla dorosłych. Aha, czyli w innych okręgach społeczniacy robią wywiady. Dobrze Wam, bo ja lubię tę pracę, realizuję się w niej, a teraz odebrano mi szansę doskonalenia się. Zamierzam stanąć do egzaminu, jeśli w najbliższym czasie będą etaty w płockim okręgu.
Mania

Postautor: Barbara » 24 paź 2007, 22:38

W moim sądzie (jestem rodzinna) od lat wywiady mogą robić wyłącznie kuratorzy zawodowi.
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: BartK » 25 paź 2007, 8:26

Mania pisze: Aha, czyli w innych okręgach społeczniacy robią wywiady.

Raczej nie robią, ale zakazu żadnego nie ma.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Kobra » 25 paź 2007, 9:54

W moim sądzie ( podobnie jak Barbara jestem rodzinna ) istneje możliwość przeprowadzania wywiadów przez społecznych. Nasza ustawa pozwala na przyznanie ryczałtu ( 4% kwoty bazowej ) jedynie za przprowadzenie wywiadów przez kuratora społecznego rodzinnego w postępowaniu wykonawczym. Na etapie postępowania wyjaśniającego czy rozpoznawczego możliwości przyznania ryczałtu nie ma. Wywiady do spraw w sądzie okręgowym ( np. o rozwód czy separację ) przprowadzają wyłącznie kuratorzy zawodowi.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Mania » 25 paź 2007, 11:35

W pionie dorosłych napływa tych wywiadów bardzo dużo, więc często je robiłam, bo kuratorzy zawodowi po prostu nie wyrabiali się z pracą. I tak są przeciążeni. A teraz ten oko zakaz.
Mania

Postautor: Girl whit pearl's hair » 25 paź 2007, 22:54

u nas niestety ostanio wszystkie 14 robic musimy sami, społęczni moga jedynie przeprowadzać wywiady w związku z postępowaniem wykonawczym w sprawach P.
czyli kuratorze wyprauj sobie ręce i nogi:)

ps. takie zalecenie dał nam okręgowy
Girl whit pearl's hair

Postautor: kesey » 26 paź 2007, 1:17

Próba ograniczania roli kuratora w sądzie rodzinnym i nieletnich do zbierania informacji w fazie przygotowawczej i formalno-kontrolnej w fazie wykonawczej byłaby nieuzasadniona, zwłaszcza w świetle regulacji ustawy o kuratorach, rozporządzenia o kuratorach, a nadto sprzeczna z jego pozycją ustrojową. Wyrazem roli kuratorów sądowych w wymiarze sprawiedliwości jest w szczególności art. 1 ustawy o kuratorach.

Autorem powyższych słów jest Sędzia Monika Lewoc. Wypowiedź ta dotyczy ogółu kuratorów (powołanie art. 1 Ustawy o kuratorach), pomimo tego, iż nacisk został położony na kuratelę rodzinną. Skoro wydawane są zarządzenia wpływające na ograniczenie racjonalizowania ilości wywiadów, wykonywanych przez kuratorów zawodowych ... to chyba jednak jesteśmy przede wszystkim od zbierania informacji :shock:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: robson » 02 lis 2007, 22:31

W okręgu świętokrzyskim praktycznie nie praktykuje się możliwości przeprowadzania wywiadów środowiskowych przez kuratorów społecznych. Sytuacja taka jest w obu pionach. Być może są jakieś odstepstwa od tej ,,reguły", lecz szczerze mówiąc o tym nie słyszałem. A trochę już pracuję... Pozdraawiam wszystkich :)
robson

Podziękował : 4 razy

Postautor: Pablos » 20 lis 2007, 14:29

zatem jestem pod wrażeniem tych kuratorów zawodowych którzy robią wszystkie wywiady. ja jestem z pionu karnego prowadzę około 520 spraw ogółem, 35 dozorów osobistych absorbuje mnie wystarczająco, średnio tygodniowo wpływa jakieś 5 wywiadów i szczerze mówiąc w tej kwestii podpieram się kuratorami społecznymi. większość wywiadów robią oni, ja sięgam po te na podstawie 214 kpk i te które dotyczą moich podopiecznych czy osób po prostu znanych mi z innych czynności postępowań. suma summarum w miesiącu robię około 5 wywiadów środowiskowych. napiszcie mi proszę koledzy i koleżanki jak wy to robicie, że trzepiecie wszystkie wywiady?! :shock:
Pablos

Postautor: BartK » 20 lis 2007, 16:19

Pablos pisze: napiszcie mi proszę koledzy i koleżanki jak wy to robicie, że trzepiecie wszystkie wywiady?! :shock:

Mamy trochę mniej spraw :) Jednak nie ilość spraw ogółem jest najbardziej uciążlia, a te 35 dozorów osobistych :( Jednak wywiadów społecznym nie zlecam.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Pablos » 20 lis 2007, 20:57

---------- 19:55 20.11.2007 ----------

Bartłomieju, a ileż to spraw trzeba mieć, żeby robić wszystkie wywiady?
Generalnie mam wrażenie, że kurator jest od wszystkiego, i zrobi wszystko co mu góra karze, a także sam czasami dokłada sobie roboty. typu wyścigi: kto ile zrobił wywiadów art. 14, ile wywiadów kontrolnych...mi samo rozłożenie poczty z dnia zajmuje mnóstwo czasu, a co dopiero reszta rzeczy...ech szkoda gadać

---------- 19:57 ----------

Bartłomieju mam drugie pytanie. nie zlecasz wywiadów społecznym, bo uważasz, że robią je gorzejod ciebie czy dlatego że masz takie polecenie z góry?
Pablos

Postautor: BartK » 20 lis 2007, 22:13

Pablos pisze:Bartłomieju, a ileż to spraw trzeba mieć, żeby robić wszystkie wywiady?

Tak około 300

Pablos pisze:Bartłomieju mam drugie pytanie. nie zlecasz wywiadów społecznym, bo uważasz, że robią je gorzejod ciebie czy dlatego że masz takie polecenie z góry?

¯adne z powyższych. Wywiady robię osobiście, ponieważ jeszcze daję sobie radę. Moja recepta na wyrobienie się ze wszystkimi sprawami (nie tylko wywiadami) jest następująca: szybkie przemieszczanie się po terenie oraz szybkie pisanie na komputerze, w ten sposób oszczędzam dużo czasu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Pablos » 21 lis 2007, 18:30

no to gratuluję :D w moim powiecie szybkie przemieszczanie się po terenie jest niemożliwe.
Pablos

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych