anca pisze:Aurelius dzięki za wyjaśnienia...Twój tok myślenia jest bardzo logiczny i jestem przekonana ,że słuszny,ale proszę wyjasnij mi jeszcze dwie kwestie:
1.Kto kontroluje przebieg pracy po uprawomocnieniu się postanowienia o z.k.p.w. a następnie po jego wstrzymaniu na podst.art 9.4?
Kurator??...nadając nowy numer????
2.W którym momencie podmiot ma prawo odesłać skazanego nie organizując mu pracy???
Jeśli postanowienie o zkpw uprawomocniło się, to stosownie do zmian w zarządzeniu MS. ds. biurowości sądowej, nr porządkowy w wykazie Kkow ulega zakreśleniu. W takiej sytuacji, jako kurator nie kontrolujesz tej sprawy, bo jej nie masz na stanie. Oczywiście na stanie ma ją sekcja wykonawcza lub WWO. Wg mnie, w sytuacji kiedy skazany wnosi o uchylenie lub zmianę postanowienia o zkpw, bo do pracy przystąpił, to już zgodnie z art. 6 par. 2 k.k.w powinien go odpowiednio uzasadnić, jak i dołączyć odpowiednie dokumenty. W tym przypadku tym odpowiednim dokumentem będzie zaświadczenie z podmiotu o ilości odpracowanych godzin. Jeśli wniosek zdaniem sądu nie będzie spełniał kryteriów z par. 2, sąd będzie mógł taki wniosek pozostawić bez rozpozpoznania i np. nie wstrzymywać wykonania postanowienia. Oczywiście sąd może również zwrócić się do kuratora o informacje nt. ilości przepracowanych godzin.
Takie są obecne przepisy i takie dają możliwości. Czy sąd zechce lub będzie już z nich umiejętnie korzystać, to inna inszość. Zależy od sędziego, bo są różni sędziowie, jak różni są kuratorzy, prokuratorzy, policjanci itd. W każdym bądź razie, możliwości w przepisach są, tylko trzeba umieć z nich korzystać.
Anca nowy numer nadajesz dopiero, kiedy sąd w trybie art. 24 k.k.w. uchyli postanowienie o zkpw i ponownie skieruje Ci akta Kkow do ZKSS.
W lutowym numerze miesięcznika Prokuratura i Prawo ma ukazać się niezbędnik znowelizowanego sędziego wykonawczego, autorstwa K. Postulskiego. Warto zatem zapoznać się z lekturą tego wybitnego specjalisty od prawa karnego wykonawczego.