zażalenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: monika b » 17 lis 2005, 8:49

no no brać kuratorska potrafi sie wspierać ( hahahaha ) ... a chcelibyśmy sami żeby opinia publiczna miała o nas lepsze zdanie ..pozdrawiam serdecznie
monika b

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: mihu » 17 lis 2005, 10:12

Witam,analiza tematu zazalenie nasunęła mi pewne skromne refleksje dotyczące reczej postaw uczestników forum,a nie samego ,jakże ciekawego tematu.Otóż droga ZET,zakończenie jednego z Twoich postów przypomina mi moje własne zachowanie w jednej z dyskusji,kiedy to również użyłem zwrotu,że uważam dyskusję za zakończoną,nie mając w opisywanej sytuacji,tak jak TY dzisiaj ,uprzywilejowanej w debacie pozycji.Uczestnicy tej wówczas filozoficznej debaty uswiadomili mi,że nie jest to właściwe postępowanie.Dlatego też drogi Bartłomieju,moje kilkunastoletnie doświadczenie kuratorskie pozwala mi się ciszyć z tego,że pytasz,stawiasz tezy i nie zatraciłeś się dotychczas młodokuratorskiej naiwności-dla mnie bomba.Swoją drogą może jesteśmy świadkami tworzenia się kuratorskiego-forumowego establishmentu,przyznam,że to bardzo interesujące.Pozdrawiam zażaleniowców.
mihu

Postautor: opener » 17 lis 2005, 17:45

Do Zet.Zasmuciłaś mnie tą zmianą oceny mojej skromnej osoby.Nie mogę niestety obiecać,że się poprawię,bo byłoby to nieszczere.
Wiem,że określenie "Właściwość rzeczowa sądu" ładnie brzmi i interlokutora może powalić na kolana,ale to z zupełnie innej bajki. Właściwość rzeczowa jest to właściwość co do rzeczy,czyli np. do grabi jeden sąd, a do wideł inny. Tu jest mowa nadzorze nad postępowaniem wykonawczym i nie sądzę że jest tu potrzebne udowodnianie czegokolwiek, bo jak wiadomo rzeczy oczywiste nie wymagają tłumaczenia.
Kwestia prawa kuratora do składania zażaleń w postępowaniu karnym wykonawczym, jak pamiętam po wejściu tzw.Nowej kodyfikacji karnej, budziła pewne rozbieżności w ocenie w dyskusjach w gronie specjalistów,dlatego specjalnie mnie nie dziwi,że po pewnym czasie wraca.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 17 lis 2005, 21:15

Do Wszystkich, którzy chcą otrzymać na maila owe postanowienie: jeżeli nie macie ujawnionego swojego adresu skrytki pocztowej na forum, to podajcie go razem z wiadmością dot. nadesłania postanowienia!!!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 18 lis 2005, 16:18

Bartłomiej,opener i zainteresowani .
1.Bartłomiej popełnił błąd, twierdząc że właściwym sądem drugiej instancji do rozpatrzenia omawianego zażalenia jest tylko sąd penitencjarny
2.Ja popełniłam bład pisząc ,że nie jest to wydział penitencjrny SO
3.opener popełnił błąd, twierdząc że będzie to wydział karny SO tylko wtedy jeśli w danym okręgu nie ma wydziału penitencjarnego(w moim jest wydział penitencjarny, a sprawy te rozpatruje wydział karny SO)
A wygląda to tak :II instancją właściwą do rozpatrzenia owego zażalenia jest-wydział karny SO lub wydział penitencjarny SO.
Sprawa nie jest ujednolicona ani w całym kraju ani nawet w ramach jednej Apelacji(której przypominam podlegają okręgi wraz z sądami okręgwymi i podlegającymi im rejonowymi).W jednych okręgach jest to wydział karny SO , w innych wydział penitencjarny SO.
Rozmawiałam w tej sprawie z przewodniczącą wydziału.Na pytanie z czego wynika taki brak jednolitych unormowań pani sędzia stwierdziła , ze nawet jej to nie interesuje,więc po co mają sobie zaprzątać tym głowe kuratorzy(fakt).
Tak więc moja wcześniejsza rada ,aby "czytać i pytać mądrzejszych" (a która jak wnoszę po obraźliwej już wypowiedzi Bartłomieja dotyczącej mojej osoby) jak najbardziej się sprawdza.Sama ją stosuję zanim podejmę decyzję budzącą moje wątpliwości i dobrze na tym wychodzę.
Nie wiedzieć jakiejś drugorzędnej sprawy (a taką jest dla kuratora jednego okręgu kwestia II instancji do wnoszenia zażaleń w innym okręgu) nie jest jeszcze takim obciachem.Wstyd to nie chcieć się dowiedzić.Natomiast niewiedza w kwestii wnoszenia zażalen jest kwestią pierwszoplanową , bo dotyczy sprawy tak podstawowej jak kompetencje i uprawnienia kuratora.I o tym za chwile...
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Zet » 18 lis 2005, 16:42

A teraz sedno sprawy,czyli -wniesione przez Bartłomieja zażalenie.

W tej kwestii nie zmieniłam zdania.Nadal twierdze ,że kuratr nie może wnieśc zażalenia w przedmiocie innym niż 2 podane wcześniej przypadki. Dlatego z niecierpliwością czekałam na maila Bartłomieja, sądząc ze będzie to postanowienie właśnie w tej sprawie, w której Bartłomij wniósł zażalenie .
Dostałam natomiast postanowienie SO Szczecin o utrzymaniu w mocy postanowienie SR Szczenin zarządzającego wykonanie kary pozbawienia wolności na podst. art.75 par.1KK(czyli klasyczny oblig),a zażalenie wniósł skazany (czyli akurat osoba jak najbardziej uprawniona do wnoszenia zażaleń).Czekam więc nadal.
Przewodnicząca wydziału, z która jak podałam wcześniej rozmawiałam w tej sprawie, była żywo zainteresowana w którym okręgu kurator wniósł zażalenie na odmowę zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności(oczywiście Bartłomieju nie wsypałam cie )Pani sędzia natomiast(osoba miła i życzliwa kuratorom) jako komentarz do twojego zażalenia wyraziła jedynie żartobliwą uwagę ,czy aby ów kurator (czyli ty Bartłomieju) nie zechce niedługo stosować np. aresztu tymczasoweg?I tym humorytycznym akcentnem kończe(chyba ,ze Bartłomiej zechce przesłać to postanowienie, w sprawie której wniósł zażalenie)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 18 lis 2005, 18:33

Droga Zet - mozesz śmiało powiedzieć w Twoim sądzie, z którego sądu i który kurator zażalił się na postanowienie :)
Jeżeli chodzi o obraźlwe zdanie, to przepraszam, ale sprowokowałaś mnie!
Teraz coś na temat zażalenia: 29 listopada br. odbędzie się posiedzenie w SO w Sz-nie V Wydział Penitencjarny w przedmiocie rozpatrzenia mojego zażalenia. Wybieram się na to posiedzenie i poinformuję na forum o jego wyniku i oczywiście przesle wszystkim zainteresowanym postanowienie. Moim marzeniem jest przekazanie sprawy do SN w formie zapytania prawnego :D
Jeżeli chodzi o podstawę prawną do wniesienia zażalenia przez kuratora, to mam już kilka wariantów, ale o tym może jutro napiszę, ponieważ dzisiaj jestem już zmęczony.
Cieszę się, iż ten temat ożywił nieco forum :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: ewka » 19 lis 2005, 19:57

Zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie wnosiłeś owo zażalenie (sic!)
Jeżeli jesteś jego autorem , to po prostu podaj podstawę prawną. I tyle.
ewka

Postautor: BartK » 19 lis 2005, 21:58

Zgodnie z art. 19 § 1 kkw Sąd orzeka na wniosek prokuratora, skazanego albo jego obrońcy oraz z urzędu, a jeżeli ustawa tak stanowi - na wniosek innych osób - taką inną osobą jest oczywiście kurator zawodowy, który jak wiadomo jest kompetenty do składania wniosków w postępowaniu wykonawczym.
Postępowanie przed sądem w postępowaniu wykonawczym jest dwuinstancyjne, należy więc domniemywać, iż wspomnainy art. 19 dotyczy także mozliwości składania skarg na postanowienia sądu przez wszystkich wymienionych uczestników postępowania wykonawczego łącznie z kuratorem zawodowym.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2005, 22:02 przez BartK, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: BartK » 19 lis 2005, 22:01

I jeszcze do Ewki: nie wiem za kogo Ty mnie uważasz piszą, iż zastanawiasz się czy faktycznie wniosłem owo zażalenie ??? To jest poważne forum dyskusyjne, a nie serwis randkowy!!! Jeżeli chcesz, to na maila wyślę Ci skan zawiadomienia mnie (kuratora) o terminie posiedzenia w przedmiocie rozpatrzenia mojego zażalenia (29.11.05r.) Podaj tylko na priv swojego maila.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Zet » 20 lis 2005, 10:01

Czcigodny mihu.
Drogi ,doświadczony zawodowo ,zapewne sprawiedliwy jak sam Salomon ,w dysputach zaprawiony (na razie podlizuję się ,żebys po tym co napiszę za chwilę nie zrugał mni zbyt mocno )
A po czym to wnosisz o czyjejś uprzywilejownej pozycji w tej wynianie zdań? A pół openera (bo ten jest rozdarty) i nieśmiałe pytanie ewki to pis ?
Ja jeatem ostatnią osobą,która chciałaby niszczyć zapał i przebojowość. A poczynania Bartłomieja o tyle mnie zirytowały ,że pokusił się o złą kolejność. Trzeba tak:
- najpierw szukać podstaw prawnych
- a potem hulać z zażaleniami po instancjach
A u Bartłomieja odwrotnie:
- najpierw zażalnie
- a potem błagalne posty "forumowicze pomóżci "
A ty, zamiast palcem pogrozić Bartłomiejowi za te samowolkę co? łajasz biedną Zet .
A może chodzi o coś innego? Może to taka męska solidarność?żeby baby poszły do garów?
Ja uważam tak -prawo jest do tego:
-można/trzeba na nie psioczyć(do wyboru)
-trzeba go przestrzegać (brak wyboru)
Bo drogi mihu ,chyba nie jest tak, że parę tysięcy kuratorów(do czasu pojawienia się w zawodzie Bartłomieja)nie raczyło rozumnie przeczytać przepisów i wszystkie te niebożątka przez całe lata trwania kurateli nie wiedziały jaki oręż mają w rękach(tzn prawo do zażaleń)??
Pięknie jest wokół ,śniegu napadało ,biało ,wróbelek na parapecie...(to taka socjotechnika, chcę uśpić twoją czujność,żebyś mnie znów zbyt mocno nie połajał)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 20 lis 2005, 18:21

Zet pisze:Bo drogi mihu ,chyba nie jest tak, że parę tysięcy kuratorów(do czasu pojawienia się w zawodzie Bartłomieja)nie raczyło rozumnie przeczytać przepisów i wszystkie te niebożątka przez całe lata trwania kurateli nie wiedziały jaki oręż mają w rękach(tzn prawo do zażaleń)??

Droga Zet a znasz jakiegoś kuratora, który już przerabiał temat zazaleń? Ja nie znam nikogo takiego :( Ciekawy jestem co zrobi "mój" sąd penitencjarny 29 listoapada, mam tylko nadzieję, że nikt z sędziów nie czyta tego forum :lol: Jeżeli jednak coś nie pójdzie po mojej myśli, to zamierzam przedstawić swój postulat (zażalenia dla kuratorów) gdzieś wyżej :!:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: ewka » 21 lis 2005, 14:15

Z wykształcenia i przekonania jestem pedagogiem, z natury rzeczy więc mam pokorę dla jakości swej wiedzy z zakresu prawa. Dlatego też zapukałam do prawnika czynnie wykonującego swój zawód, źródełka wiedzy, jaką dla mnie jest mój znajomy sędzia Wydziału Karnego Sądu Okręgowego.

Otóż, art. 19 kkw stanowi w oparciu o co sąd działa, na jakiej podstawie.
Kwestię zażaleń, i osób uprawnionych do ich zgłaszania regulują inne przepisy.

Przepis art 19 kkw nie umozliwia składania jakichkolwiek zażaleń.

Jestem bardzo zainteresowana dalszym rozwojem sytuacji, szczególnie odpowiedzią, jaką udzieli Sąd na zażalenie na postanowienie o odstąpieniu od zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej.

Myślę, że będzie to cenne doświadczenie.

I jeśli mogę prosić, to uważam, że najlepszym miejscem na odpowiedź będzie to forum, nie priv czy mail.
ewka

Postautor: BartK » 21 lis 2005, 18:21

ewka pisze:I jeśli mogę prosić, to uważam, że najlepszym miejscem na odpowiedź będzie to forum, nie priv czy mail.

Masz to jak w banku :)

Natomiast opinia Twojego znajomego prawnika, nieważne jakie stanowisko zajmuje, jest dla mnie mało znacząca. Znaczące będzie dla mnie jedynie orzeczenie SN w tym temacie!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Krokus » 22 lis 2005, 22:09

Dobry wieczór,
Temat wnoszenia zażaleń na postanowienia Sądu I instancji w przedmiocie ZWK wydaje się być niezwykle interesujący. Dlatego tez podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami.
Zdarzyło mi się złożyć zażalenie na takie postanowienie, w sytuacji gdy Sąd nie zarządził wykonania kary za uchylanie się od dozoru, ustalając błędnie stan faktyczny. Efekt? Bardzo proszę: Sąd Rejonowy PRZYJ¡£ zażalenie, a Sędzia ponownie skierowal sprawę na posiedzenie, wyznaczył termin i zmienił postanowienie. Sprawa zamknęła się więc w obrębie Sądu I instancji.
Nie mniej spotkałem się w komentarzach i opiniach poszczególnych Sędziów ze stanowiskiem, ze kuratorowi nie przysługuje prawo wniesienia odwolania. Sędzia, który zajął się ponownie sprawą, o której wspominam wyżej i przychylając się do zazalenia, reprezentował pogląd, że skoro kurator poprzez zlożenie wniosku wszczyna postępowanie o ZWK, jest uprawniony (a nawet zobowiązany) do uczestnictwa w posiedzeniu i popierania lub modyfikowania tego wniosku przed Sądem, to w oczywisty sposób jest stroną postępowania.
Więcej do tej pory się nie żaliłem, wnosiłem natomiast wniosek o zmianę prawomocnego już postanowienia (z uwagi na nowe okoliczności w sprawie) i również taki wniosek został przyjęty i rozpoznany, choć negatywnie.
Krokus

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych