---------- 19:04 10.06.2010 ----------
Aurelius pisze: Nadto, w jakim zakresie należy w takim razie interpretować wskazanie z art. 55 par. 2 kkw, tj.
Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio. Przecież to wskazanie (wg mnie) nie wskazuje, że te przepisy mają zastosowanie tylko w przypadku kiedy skazany na k.o.w. oddany jest pod dozór, bo taką możliwość (oddania pod dozór)ustawodawca nowelą kkw zlikwidował, a drugie zdanie w 55 par. 2 kkw zostawił. Choć również zostawił niezmieniony art. 61 par. 1 kkw
Dziś rano za pomocą podstawowych zmysłów (a nie często zawodnego wnioskowania) uważnie 2-krotnie przeanalizowałem treść komentarza do k.k.w. autorsta Hołdy i Postulskiego, w zakresie dot. interesującej nas kwestii. Moje spostrzeżenia są takie:
wskazanie z art. 55 par. 2 kkw dotyczy (a ściślej dotyczyło) WoD.---------- 19:13 ----------Aurelius pisze:Sławek, a co w przypadku, kiedy wpłynęła Ci teczka Kkow, gość nie przystępuje do wskazanej przez sąd pracy, nie stawia się na Twoje wezwania, dzielnicowy gościa nie zna. Jak ustalisz okoliczności do określenia o jaką karę zastępczą wystąpić?
Wybieram z katalogu kar zastępczych (skromnego) karę mniej dolegliwą (wolnościową). Chyba, że mam jeszcze jakieś informacje z innych źródeł (np. bazy komputerowej wydziału wykonywania orzeczeń) wskazujące, że ww. ukrywa się przed wymiarem sprawiedliwości, albo z postepowań w poprzednich sprawach (np. wcześniej nie wykonywał kkow--> Sąd zamienił na karę zastępczą grzywny-->ww. nie dokonał żadnej wpłaty, a egzekucja jest bezkuteczna) itd.
---------- 19:24 ----------Jeszcze jedno - moja koncepcja (raczej jako idealistyczny postulat). Jedyną karą kontrolowaną "w terenie" powinna być kara warunkowo zawieszona z dozorem. Pozostałe: O i kow powinny być kontrolowane generalnie i z zasady "nieterenowo" - a czynności terenowe ich dotyczące, w uzasadnionych przypadkach, powinny następować na podstawie art. 14 par 1 k.k.w. (które to wywiady środowiskowe powinny być odnotowywane w kontrolce Wd i liczone do obciążeń) i +oczywiście art. 14 par 2 k.k.w..
Wywiad o którym wzmiankuje par. 12 pkt 2 ROZPORZ¡DZENIA
MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz. U. z dnia 30 czerwca 2003 r.) nie został nawet nazwany wywiadem środowiskowym.
---------- 19:31 ----------Orange pisze:Wywiadem kontrolnym w moim zespole nazywa się dokonywanie różnych ustaleń przed złożeniem wniosku w sprawach, w których:
a) nie prowadzi kurator osobiście tu: dozory na k.społ. (za wyjątkiem 75par.1),
b) skazani/ukarani nie zgłaszają się do kuratora a np. nie zrealizowali obowiązku ("O" - trza ustalić czemuż to, jaka jego dola i niedola) , nie wykonują kary o.w. (trza ustalić j/w i inne;)
W sprawach p.s.u. - nie robimy wywiadów, bo przepisy wyraźnie stanowią na co zamieniamy tę karę
Dalej nie jest dla mnie jasne jak się ma wywiad kontrolny do kow.
---------- 19:35 ----------Orange pisze:
Sławku policjant podaje Ci informację czy skazany pracuje, czy dysponuje gotówką, czy np. jest bardzo chory - żebyś mógł wystąpić np. o z.k.g?! Jejciuniu też tak chcę....
Jejciuniu - podaje, jeśli ja o to zapytam a on ustali (treść ustaleń w ramach wywiadu środowiskowego w trybie art. 14 par 2 k.k.w. jest ściśle określona w stosownym rozporządzeniu).