Kara ograniczenia wolności po zmianach w kk i kkw

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Bosman » 09 cze 2010, 21:22

---------- 20:19 09.06.2010 ----------

Orange pisze:Ad.1
Po wpłynięciu wniosku wezwałabym skazanego i ustaliła przyczyny chęci zmiany miejsca wykonywania kary przez skazanego. Jeśli przekonałyby mnie jego racje (zgodnie z ustawą – szczególnie uzasadniony wypadek), wówczas zgodnie z art. 57§4 kkw decyzją zmieniłabym miejsce wykonywania kary. O tym fakcie niezwłocznie powiadomiłabym pisemnie nowy zakład pracy, dosyłając dokumenty kkow. Stary zakład (telefonicznie) poprosiłabym o zwrot dokumentów.
Oczywiście w rozmowie ze skazanym/ukaranym pouczyłabym go o wszystkich prawach i obowiązkach.
Jeśli skazany nie zgłosiłby się na wezwanie i nie wykonywał pracy w "starym" zakładzie - zgodnie z art. 57§2kkw skierowałabym wniosek do sądu o określenie kary zastępczej.

Generalnie zgadzam się.

---------- 20:22 ----------

Orange pisze:Ad.2
Postąpiłabym tak jak w kazusie nr 1, lecz dodatkowo oczekiwałabym wyjaśnień od skazanego/ukaranego z jakich powodów nie wykonywał Kow/p.s.u – zawsze mogę wycofać złożony wniosek podczas posiedzenia.
Wyznaczyłabym nowy zakład pracy, o czym pisemnie poinformowałabym Sąd. Na termin posiedzenia dostarczyłabym również „świeże” informacje dotyczące postępów / lub ich braku w odpracowywanej karze. - znów albo wniosek podtrzymuję, albo skazany wziął się do pracy, aż miło :wink: i wycofuję wniosek.

W naszych realiach (tut. SR) trudno by było wykonać te wszystkie czynności, do czasu wydania postanowienia przez Sąd.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Aurelius » 09 cze 2010, 21:29

Aurelius pisze:W nawiązaniu jeszcze do obowiązywania Rozp. RM ws. podmiotów itd. Czy macie jakieś informacje, czy już weszło w życie nowe Rozp. MS, delegowane z art. 58 par. 3 k.k.w., albowiem w projekt wskazywał, że wchodzi w życie z dniem 09.06.2010 r. (??)

OK, znalazłem. Obowiązuje od 08.06.2010 r.
---> ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 1 czerwca 2010 r. w sprawie podmiotów, w których jest wykonywana kara ograniczenia wolności oraz praca społecznie użyteczna

oraz --> ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 27 maja 2010 r. w sprawie trybu postępowania przy zawieraniu przez podmioty uprawnione umowy ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków skazanych wykonujących nieodpłatną, kontrolowaną pracę na cele społeczne oraz pracę społecznie użyteczną
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Bosman » 09 cze 2010, 21:43

---------- 20:29 09.06.2010 ----------

Aurelius pisze: W innym przypadku, tj. nie dostarczenia skazanemu skutecznie wezwania (w różnej formie), trudno mówić, że nie stawił się on na wezwanie, skoro nie powziął o nim wiedzy. Po drugie, nawet jeśli faktycznie skazany nie stawi się na wezwanie, to zanim wystąpisz z wnioskiem o karę zastępczą, to musisz określić o jaką karę zastępczą Ci chodzi - grzywny, czy p.w. Aby to określić, to trzeba.... ano iść do skazanego/ukaranego i ustalić jego sytuację materialną i majątkową, bo zastępczą k.p.w. orzeka się dopiero jeśli zastępcza grzywna byłaby niecelowa ;)

Na jakiej podstawie "iść do skazanego/ukaranego i ustalić (...)"?
Kwestia rodzaju kary zastępczej (w składanym przez nas wniosku)rzeczywiście jest problematyczna.

W trakcie szkolenia kierowników przez sędziów SO (2-ch z Wydziału Penitencjarnego - Przewodniczący i Wizytator, oraz Wydziału Karnego) padła sugestia, żeby w przypadku "nie podjęcia (wezwania) w terminie" zwrócić się standardowo do KMP (??? - co z brakiem uprawnień j.w.), BEL i KRK i dalsze decyzję podjąć w oparciu o uzyskane informacje.

---------- 20:33 ----------

Aurelius pisze:czy omówiliście już u siebie z PW w jakiej formie mają być orzeczenia , dot. określenia miejsca pracy?

W realiach tut. Sądu - zapomnij (jeśli przez PW rozumiesz Przewodniczącego Wydziału Wykonywania Orzeczeń).

---------- 20:43 ----------

Orange pisze:Jeśli chodzi o wywiady kontrolne przed złożeniem wniosku - tak robiłam i robię, no i będę robić - niestety żadnych uproszczeń, brniemy dalej

O jakie wywiady kontrolne chodzi w przypadku kow i psu? Może już jestem zmęczony, ale nie bardzo łapię.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 09 cze 2010, 21:59

Sławek Kacicki pisze:---------- 20:29 09.06.2010 ----------

Aurelius pisze: W innym przypadku, tj. nie dostarczenia skazanemu skutecznie wezwania (w różnej formie), trudno mówić, że nie stawił się on na wezwanie, skoro nie powziął o nim wiedzy. Po drugie, nawet jeśli faktycznie skazany nie stawi się na wezwanie, to zanim wystąpisz z wnioskiem o karę zastępczą, to musisz określić o jaką karę zastępczą Ci chodzi - grzywny, czy p.w. Aby to określić, to trzeba.... ano iść do skazanego/ukaranego i ustalić jego sytuację materialną i majątkową, bo zastępczą k.p.w. orzeka się dopiero jeśli zastępcza grzywna byłaby niecelowa ;)

Rafał,
Na jakiej podstawie "iść do skazanego/ukaranego i ustalić (...)"?
Kwestia rodzaju kary zastępczej (w składanym przez nas wniosku)rzeczywiście jest problematyczna.

Na podstawie prowadzonego własnego postępowania w części organizowania i kontrolowania wykonywania k.o.w. Nadto tenże art. 55 par. 2 k.k.w. stanowi, że Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio. Tak więc ma tutaj zastosowanie art. 169 par. 3 k.k.w. Skazany obowiązany jest stawić się na wezwanie sądu lub kuratora sądowego i udzielać wyjaśnień co do przebiegu dozoru i wykonywania nałożonych na niego obowiązków, umożliwić kuratorowi wejście do mieszkania oraz informować go o zmianie miejsca zatrudnienia, zamieszkania lub pobytu..

Sławek, a jak do tej pory oceniałeś z jakim wnioskiem wyjść, czy o zastępczą grzywne, czy od razu o zastępcze p.w.?

Orange pisze:Przepis par. 1 - stosujemy "całą procedurę" więc i wydajemy decyzje.

Nie do końca zgadzam się z tym. Stosujemy odpowiednio par. 1, to znaczy, że przy zmianie miejsca pracy, która to zmiana może nastąpić (i tu konkretne wskazanie) na podstawie decyzji sądowego kuratora zawodowego stosujemy te czynności, o których mówi par. 1, kiedy pierwszy raz określamy miejsce, tj. m.in. informuje zakład itd. itp., albowiem do tej pory wspomniany przeze mnie nieobowiązujący już przepis 56 par. 2 kkw nie wymagał takiego odesłania, ponieważ mowa o pierwszym określeniu miejsca, jak i późniejsza zmiana tegoż miejsca, ujęta była w jednym przepisie. Nie nalezy tego zwrotu traktować, jako także wskazanie, w jakiej formie wydaje się orzeczenie. To taka już popularna na tut. forum zasada wnioskowania z mniejszego na większe ;)
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: Bosman » 09 cze 2010, 22:06

Aurelius pisze:Na podstawie prowadzonego własnego postępowania w części organizowania i kontrolowania wykonywania k.o.w. Nadto tenże art. 55 par. 2 k.k.w. stanowi, że Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio. Tak więc ma tutaj zastosowanie art. 169 par. 3 k.k.w. Skazany obowiązany jest stawić się na wezwanie sądu lub kuratora sądowego i udzielać wyjaśnień co do przebiegu dozoru i wykonywania nałożonych na niego obowiązków, umożliwić kuratorowi wejście do mieszkania oraz informować go o zmianie miejsca zatrudnienia, zamieszkania lub pobytu..

Sławek, a jak do tej pory oceniałeś z jakim wnioskiem wyjść, czy o zastępczą grzywne, czy od razu o zastępcze p.w.?

Z nas dwóch to Ty jesteś prawnikiem, ale wskazana przez Ciebie podstawa wydaje mi się dyskusyjna (bez urazy).

Co do pytania o ocenę rodzaju kary zastępczej o którą wnoszę - opierałem się dotychczas na informacjach od skazanego/ukaranego (gdy stawił się na wezwanie/a)i informacjach z KMP/od dzielnicowego.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 09 cze 2010, 22:29

Wywiadem kontrolnym w moim zespole nazywa się dokonywanie różnych ustaleń przed złożeniem wniosku w sprawach, w których:
a) nie prowadzi kurator osobiście tu: dozory na k.społ. (za wyjątkiem 75par.1),
b) skazani/ukarani nie zgłaszają się do kuratora a np. nie zrealizowali obowiązku ("O" - trza ustalić czemuż to, jaka jego dola i niedola) , nie wykonują kary o.w. (trza ustalić j/w i inne;)
W sprawach p.s.u. - nie robimy wywiadów, bo przepisy wyraźnie stanowią na co zamieniamy tę karę :twisted:

Sławku policjant podaje Ci informację czy skazany pracuje, czy dysponuje gotówką, czy np. jest bardzo chory - żebyś mógł wystąpić np. o z.k.g?! Jejciuniu też tak chcę....

Cyt. Sławka: "W trakcie szkolenia kierowników przez sędziów SO padła sugestia, żeby w przypadku "nie podjęcia (wezwania) w terminie" zwrócić się standardowo do KMP (??? - co z brakiem uprawnień j.w.), BEL i KRK i dalsze decyzję podjąć w oparciu o uzyskane informacje".
Coraz dalej i głębiej brniemy - to jakieś trzęsawisko jest chyba... A CZAS, A LOGIKA - chyba jednak będę tym listo-wzywajaco-pouczająco-doręczycielskim kuratorem... Chociaż czy kuratorem? Jakimś organem - pewnikiem.

Cyt. Aureliusa: "To taka już popularna na tut. forum zasada wnioskowania z mniejszego na większe" - chyba się skuszę na ten Wrocław :twisted:
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 22:35 przez Orange, łącznie zmieniany 1 raz
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Aurelius » 09 cze 2010, 22:32

Sławek, a co w przypadku, kiedy wpłynęła Ci teczka Kkow, gość nie przystępuje do wskazanej przez sąd pracy, nie stawia się na Twoje wezwania, dzielnicowy gościa nie zna. Jak ustalisz okoliczności do określenia o jaką karę zastępczą wystąpić? Nadto, w jakim zakresie należy w takim razie interpretować wskazanie z art. 55 par. 2 kkw, tj. Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio. Przecież to wskazanie (wg mnie) nie wskazuje, że te przepisy mają zastosowanie tylko w przypadku kiedy skazany na k.o.w. oddany jest pod dozór, bo taką możliwość (oddania pod dozór)ustawodawca nowelą kkw zlikwidował, a drugie zdanie w 55 par. 2 kkw zostawił. Choć również zostawił niezmieniony art. 61 par. 1 kkw :roll: :)

BTW - Sławku, nie jestem prawnikiem ;)

Orange pisze:W sprawach p.s.u. - nie robimy wywiadów, bo przepisy wyraźnie stanowią na co zamieniamy tę karę :twisted:

Ale trza ustalić, czy egzekucja była prowadzona i czy okazała się nieskuteczna :twisted:

BTW#2 - no tak, miałem pisać spr. z zakończenia dozoru, to sobie już napisałem ;) Wystukałem się i nie chce mi się :P
Ostatnio zmieniony 09 cze 2010, 22:42 przez Aurelius, łącznie zmieniany 1 raz
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: Orange » 09 cze 2010, 22:53

---------- 21:41 09.06.2010 ----------

Aurelius pisze:BTW#2 - no tak, miałem pisać spr. z zakończenia dozoru, to sobie już napisałem ;) Wystukałem się i nie chce mi się :P

Aureliusie! Stukaj, stukaj - świetnie Ci idzie, a ja wiedzę łapię garściami :wink:
No i dyskusja :P

Tak się też zastanawiam co na to mózg - Jurek :?:

---------- 21:53 ----------

Aurelius pisze:
Orange pisze:W sprawach p.s.u. - nie robimy wywiadów, bo przepisy wyraźnie stanowią na co zamieniamy tę karę :twisted:

Ale trza ustalić, czy egzekucja była prowadzona i czy okazała się nieskuteczna :twisted:

Tak trza???? Ja nie ustalam - piszę tylko, że dochodów 0 i grzywny nie można byłoby ściągnąć w drodze egzekucji...

Diablo dyskusja :twisted: Stukaj dalej :wink: [/i]
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 09 cze 2010, 23:14

Sąd nie może orzec zastępczej k.p.w. w przypadku grzywny, również w formie p.s.u. jeśli m.in. nie stwierdzi, że nie można jej ściągnąć w drodze egzekucji. A jak wynika z komentarzy i orzecznictwa, takie stwierdzenie jest tylko dopuszczalne w postaci postanowienia komornika o umorzeniu egzekucji.

Mieliśmy kiedyś takiego sędziego wykonawczego (został delegowany do okręgu), który w przypadku wystąpienia z wnioskiem w trybie 46 par. 1 kkw nie przychalał się, uzasadniając, że w przedmiotowej sprawie nie była prowadzona egzekucja, po czym teczka Wo wracała do kuratora. Skazany dalej miał w głębokim poszanowaniu p.s.u., no to kurator ponownie wniosek o zastępczą i ponownie identyczna sytuacja - nie uwzględniać wniosku, bo egzekucji nie było. Taka zabawa w kotka i myszkę :D
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: morphine » 10 cze 2010, 9:55

Witajcie
U nas na szkoleniu Sędzia nie wskazał w jakiej formie ma być orzeczenie odnośnie kierowania skazanych do wykonywania kow. Wskazał jedynie, że nie może przybrać formy postanowienia, czy tez zarządzenia. W zespole jest pomysł aby była to decyzja lub skierowanie:)Wydaje mi się jednak , iż użycie przez ustawodawcę słowa decyzja nie oznacza, że owe orzeczenie ma być wydane w formie decyzji.
Co do prawidłowych doręczeń Sędzia wygłosił bardzo błyskotliwą myśl, abyśmy uważali i sprawdzali , czy wezwanie odebrał pełnoletni członek rodziny:)
Może wezmę dodatkowy etat jako doręczyciel i wtedy bedę pewny kto odebrał wezwanie.
Odnośnie wywiadów kontrolnych w kow już kiedyś wspominałem na forum, że u nas kurator nie może z własnej inicjatywy iść na wywiad (zalecenie wizytatora). Zdarza się ,iż składając wniosek o zastępczą karę nie mamy żadnych informacji czy powinna być to zastępcza kara grzywny, czy tez pozbawienia wolności. Sąd zleca nam dopiero wywiad 14 kkw.
Co do zastępczej kpw przy psu staramy się sprawdzać w systemie czy była prowadzona egzekucja, ale często jest tak jak wspomniał Aurelius uczestniczymy w zabawie w kotka i myszkę - egzekucji nie była, albo nie jest zakończona a wniosek złożyć trzeba.
pzdr
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Orange » 10 cze 2010, 11:06

W związku z tym uważam, że początek art. 45 § 1kkw powinien w takim razie brzmieć: „Jeżeli egzekucja grzywny okaże się bezskuteczna sąd może zamienić grzywnę…na pracę społecznie użyteczną…”
Wtedy byłaby jasność – i nie byłoby kłopotów z art. 46§ 1kkw (ale mam tendencje do upraszczania, do jasności, do tego, by jedno wynikało z drugiego, pyza tym mój mózg kocha szufladki).
A z tego wynika, że kiedy sąd chce się być ludzkim wobec skazanego, to wystarczy tylko w okolicznościach sprawy ustalić, że egzekucja byłaby bezskuteczna. Natomiast jeśli ten skazany robi wszystkich w bambuko, miał „niecne zamiary”, to jest kłopot - w pierwszej kolejności dla kuratora, który prowadzi zabawę w kotka i myszkę z sądem. A skazany – hulaj dusza! Niech się bawią!

Jak wybrnęliście z tego kłopociku :?:
Przejrzałam też moje wnioski z art. 46kkw – do tej pory pisałam tylko jeden. W tej sprawie po złożeniu wniosku skazany uregulował szybciutko całość grzywny. Ja jednak nie sprawdzałam czy była bezskuteczna egzekucja. Dziś również złożyłabym taki sam wniosek, tyle, że sprawdziłabym ową egzekucję, ale ryzyko bym podjęła. Chyba, że jest jakiś "patent" w tych sprawach :?:
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Peu » 10 cze 2010, 11:39

Przejrzałem wątek. Co do dyskusji w zakresie uznania doręczenia wezwania za skuteczne to w tym wypadku sprawa wydaje się dla mnie oczywista - wezwanie wysyłacie jako przedstawiciele Sądu, a każda, niepodjęta w terminie korespondencja z Sądu, wysyłana na ostatnio znany adres zamieszkania, jest uznawana za skuteczną i nie potrzeba tu sprawy komplikować
Peu
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: Bosman » 10 cze 2010, 20:35

---------- 19:04 10.06.2010 ----------

Aurelius pisze: Nadto, w jakim zakresie należy w takim razie interpretować wskazanie z art. 55 par. 2 kkw, tj. Przepisy o dozorze i kuratorze sądowym stosuje się odpowiednio. Przecież to wskazanie (wg mnie) nie wskazuje, że te przepisy mają zastosowanie tylko w przypadku kiedy skazany na k.o.w. oddany jest pod dozór, bo taką możliwość (oddania pod dozór)ustawodawca nowelą kkw zlikwidował, a drugie zdanie w 55 par. 2 kkw zostawił. Choć również zostawił niezmieniony art. 61 par. 1 kkw :roll: :)

Dziś rano za pomocą podstawowych zmysłów (a nie często zawodnego wnioskowania) uważnie 2-krotnie przeanalizowałem treść komentarza do k.k.w. autorsta Hołdy i Postulskiego, w zakresie dot. interesującej nas kwestii. Moje spostrzeżenia są takie: wskazanie z art. 55 par. 2 kkw dotyczy (a ściślej dotyczyło) WoD.

---------- 19:13 ----------

Aurelius pisze:Sławek, a co w przypadku, kiedy wpłynęła Ci teczka Kkow, gość nie przystępuje do wskazanej przez sąd pracy, nie stawia się na Twoje wezwania, dzielnicowy gościa nie zna. Jak ustalisz okoliczności do określenia o jaką karę zastępczą wystąpić?

Wybieram z katalogu kar zastępczych (skromnego) karę mniej dolegliwą (wolnościową). Chyba, że mam jeszcze jakieś informacje z innych źródeł (np. bazy komputerowej wydziału wykonywania orzeczeń) wskazujące, że ww. ukrywa się przed wymiarem sprawiedliwości, albo z postepowań w poprzednich sprawach (np. wcześniej nie wykonywał kkow--> Sąd zamienił na karę zastępczą grzywny-->ww. nie dokonał żadnej wpłaty, a egzekucja jest bezkuteczna) itd.

---------- 19:24 ----------

Jeszcze jedno - moja koncepcja (raczej jako idealistyczny postulat). Jedyną karą kontrolowaną "w terenie" powinna być kara warunkowo zawieszona z dozorem. Pozostałe: O i kow powinny być kontrolowane generalnie i z zasady "nieterenowo" - a czynności terenowe ich dotyczące, w uzasadnionych przypadkach, powinny następować na podstawie art. 14 par 1 k.k.w. (które to wywiady środowiskowe powinny być odnotowywane w kontrolce Wd i liczone do obciążeń) i +oczywiście art. 14 par 2 k.k.w..

Wywiad o którym wzmiankuje par. 12 pkt 2 ROZPORZ¡DZENIA
MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz. U. z dnia 30 czerwca 2003 r.) nie został nawet nazwany wywiadem środowiskowym.

---------- 19:31 ----------

Orange pisze:Wywiadem kontrolnym w moim zespole nazywa się dokonywanie różnych ustaleń przed złożeniem wniosku w sprawach, w których:
a) nie prowadzi kurator osobiście tu: dozory na k.społ. (za wyjątkiem 75par.1),
b) skazani/ukarani nie zgłaszają się do kuratora a np. nie zrealizowali obowiązku ("O" - trza ustalić czemuż to, jaka jego dola i niedola) , nie wykonują kary o.w. (trza ustalić j/w i inne;)
W sprawach p.s.u. - nie robimy wywiadów, bo przepisy wyraźnie stanowią na co zamieniamy tę karę :twisted:

Dalej nie jest dla mnie jasne jak się ma wywiad kontrolny do kow.

---------- 19:35 ----------

Orange pisze:
Sławku policjant podaje Ci informację czy skazany pracuje, czy dysponuje gotówką, czy np. jest bardzo chory - żebyś mógł wystąpić np. o z.k.g?! Jejciuniu też tak chcę....

Jejciuniu - podaje, jeśli ja o to zapytam a on ustali (treść ustaleń w ramach wywiadu środowiskowego w trybie art. 14 par 2 k.k.w. jest ściśle określona w stosownym rozporządzeniu).
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 10 cze 2010, 20:35

Kiedyś też analizowałem art 55§2 kkw i pomimo wewnętrznych oporów doszedłem do wniosku że dotyczy do tylko Wo z dozorem
Sławek marzenia czasem się spełniają:)
Jednak mała uwaga i wątpliwość co do twojej koncepcji co ze sprawami O w których jest nałożony np: obowiązek powstrzymania się od nadużywania alkoholu, przebywania w określonych środowiskach itp ł
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Bosman » 10 cze 2010, 20:39

morphine pisze:Odnośnie wywiadów kontrolnych w kow już kiedyś wspominałem na forum, że u nas kurator nie może z własnej inicjatywy iść na wywiad (zalecenie wizytatora).

Słusznie.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych