Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Orange pisze:Proszę o rozwianie moich niejasności w związku z:
1. "art. 65 par. 1 - jeżeli skazany uchyla się od odbywania kow lub nałożonych na niego obowiązków, sąd zarządza wykonanie zastępczej k.p.w." Napisałeś, że w tym art. występuje tzw. obligatoryjność względna sądu. Które zdanie na to wskazuje? Albo gdzie to mogę wyczytać?
2. "art. 163 par. 1 - w sprawach zw. z wykonaniem orzeczenia o warunkowym zwolnieniu oraz w sprawie odwołania warunkowego zwolnienia właściwy jest sąd penitencjarny, który udzielił zwolnienia, a jeżeli warunkowo zwolniony przebywa w okręgu innego sądu, właściwy jest sąd penitencjarny, w okręgu którego skazany ma miejsce stałego pobytu".
Piszesz, że "Sądem penitencjarnym właściwym do wykonania orzeczenia o WZ, jak i w spr. odwołania praktycznie właściwy będzie sąd, w okręgu którego warunkowo zwolniony ma miejsce stałego pobytu, a nie sąd, w okręgu którego sprawowany jest dozór (...), jak to miało miejsce dotychczas".
Ale dozór może być wykonywany w miejscu zamieszkania lub pobytu skazanego, jeśli ma on tam zamiar stale przebywać (po 2 miesiącach może gdzie indziej chcieć przebywać z zamiarem stałego pobytu)... Miejsce stałego pobytu, to nie miejsce stałego zameldowania...
Coś tego nie łapię, bo dla mnie jest tak jak było... Help
Miejsce stałego pobytu, to nie miejsce stałego zameldowania...
Za miejsce stałego pobytu uznaje się miejsce, w którym zainteresowana osoba stale realizuje swoje podstawowe funkcje życiowe, tj. w szczególności mieszka, nocuje, spożywa posiłki, wypoczywa, przechowuje swoje rzeczy niezbędne do codziennego funkcjonowania (odzież, żywność, meble), przyjmuje wizyty członków rodziny lub znajomych, przyjmuje i nadaje korespondencję.
1. Przyjęcie zamieszkiwania danej osoby w określonej miejscowości konieczne jest ustalenie występowania dwóch przesłanek, a mianowicie przebywania i zamiaru stałego pobytu w określonej miejscowości, przy czym przesłanki te muszą wystąpić kumulatywnie. O ile bowiem ustalenie pierwszej przesłanki nie nastręcza trudności, o tyle przy ustalaniu zamiaru stałego pobytu mogą decydować różnorakie okoliczności. O zamiarze stałego pobytu można mówić wówczas, gdy występują okoliczności pozwalające przeciętnemu obserwatorowi na wyciągnięcie wniosku, że określona miejscowość jest głównym ośrodkiem działalności danej dorosłej osoby fizycznej.
2. Miejsca zamieszkania nie można utożsamiać z miejscem zameldowania, albowiem czynność zameldowania ma charakter jedynie ewidencyjny i nie wiąże się z nią nabycie jakichkolwiek praw bądź obowiązków przez osobę podlegającą zameldowaniu.
Wyrażenie zamiaru stałego pobytu nie wymaga złożenia oświadczenia woli (nie jest czynnością prawną).
kaktus pisze:Może ja nie doczytałam....moze mi ktoś wyjasnić jak uregulowana jest kwestia zkpw w przypadku nie ralizwania obowiazków nałożyonych przy karze ograniczenia wolności, kiedy kara w rozumieniu prac/godzin jest realizowana?
Aurelius pisze:Ten problem był już gdzieś na forum omawiany. Dodatkowo w tej kwestii nowe przepisy nic nie zmieniły, tzn. nie wprowadziły niczego nowego. W przypadku wykonania całości obowiązku pracy, a nie wykonania nałożonego obowiązku, gdzie to niewykonanie nosi cechy uchylania się, sąd ma do dyspozycji art. 64 k.k.w. Przelicznik jest również niezmieniony: 1 dzień pozbawienia wolności = 2 dni ograniczenia wolności.
Q pisze:(...) wątpliwości na pewno pojawią się już w tzw. trakcie...
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość