Viola, mając na uwadze stanowisko K.Postulskiego, że
Przez "decyzję" należy rozumieć każdy akt prawny o charakterze indywidualnym i konkretnym, rozstrzygający sprawę w całości lub w części, lub też w inny sposób kończący sprawę. Jego forma prawna (i nazwa) nie ma znaczenia.
to należy przyjąć, że udzielenie lub nie pomocy w ramach FPPiPP jest decyzją w rozumieniu art. 7 k.k.w., na którą przysługuje skazanemu, jak i członkowi jego rodziny skarga. Takie postępowanie kuratora w przedmiocie udzielenia pomocy jest inicjowane szczególnie na wniosek skazanego, co reguluje rozporządzenie. Niewątpliwe podjęta decyzja przez kuratora, czy pomocy udzielić lub nie, jest właśnie takim aktem indywidualnym i konkretnym (w konkretnej sprawie) i rozstrzyga sprawę w całości (kurator udzielając lub też nie pomocy, kończy tym samym swoje postępowanie w tym przedmiocie, zainicjowane przez skazanego) lub w części, np. kiedy kurator nie kończy swojego postępowanie, lecz pozostawia wniosek skazanego bez rozpoznania z uwagi na braki formalne i wzywa do ich usunięcia. Skazany może nie zgodzić się z tym, że brak np. jakiegoś dokumentu, jest brakiem formalnym, powodującym pozostawienie jego wniosku bez rozpatrzenia.
W kwestii właściwości sądu do rozpatrzenia skargi, to problematykę tę opisuje K.Stasiak w Metodologii... Odsyła do art. 3 k.k.w. jeszcze w brzmieniu przed zmianą. Moim zdaniem, po zmianie art. 3 k.k.w., ma on także zastosowanie w obecnym brzmieniu. Szczerze, to właściwość sądu, do rozpatrzenia takiej skargi generalnie jak dla mnie jest do końca niejasna i cały czas budzi wątpliwości. Przyjmując rozwiązanie K.Stasiaka, to taką skargę winien obecnie rozstrzygać sąd, właściwy na miejsce pobytu skazanego. I tak jest u mnie, że robi to mój SR. Wydaje mi się takie rozwiązanie za najbardziej słuszne, lecz nie z powodu art. 3 k.k.w., do którego odsyła K.Stasiak. Moim zdniem tak jest słusznie, albowiem to prezes SR stosownie do rozporządzenia, sporządza sprawozdanie z wykonania planu Funduszu. Więc skoro, skazany taką pomoc uzyskuje z w ramach środków posiadanych przez mój SR, to mój SR winien mieć ewentualnie decyzyjność, na to, jak wydatkować środki, z których to wydatkowania później się tłumaczy.