Badanie na obecność alkoholu, środków odurzających itd.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: BartK » 29 sty 2012, 15:06

Sasquatch pisze:A ja mam większośc skazanych mieszkających na wsi. Wizyta w ZOZ to już cała wyprawa. Z komunikacją różnie bywa, taksówek nie ma, na sąsiadów czy też członków rodziny nie zawsze można liczyc. W większości przypadków pozostaje rower, ale w tym stanie nie powinien z niego korzystac.

Potwierdzają się moje przypuszczenia, iż rozporządzenie tworzyli ludzie, którzy nigdy nie byli w terenie i nie znają specyfiki pracy kuratora. Kolejny bubel prawny.... Czekamy na kolejne....
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: ksb » 29 sty 2012, 15:28

A tak swoją drogą: czy MS może rozporządzać służbą zdrowia i przyczyniać im nie tylko pracy, ale i kosztów? Koledzy lekarze śmiali się w głos i powiedzieli, że pobierają krew na polecenie policji i badają wówczas każdego delikwenta ( nie ma mowy o pobraniu krwi bez badania).
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Sasquatch » 29 sty 2012, 16:25

W KPK się sprawdziło jeżeli chodzi o postępowanie przygotowawcze ( art. 74 KPK). Za badania w tym przypadku płaci policja albo prokuratura.
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

Postautor: Wojti » 29 sty 2012, 18:36

Czy to sie dzieje w rzeczywistości? Ciekawe, czy przed Sądem jedynym dowodem będą te badania, a nie słowo kuratora, jak dotychczas? Mam nadzieję, że sędziowie podejdą do tego, jak dotychczas, bo ja nie zamierzam przeprowadzać takich badań.
Czy wreszczie ktoś energicznie zareaguje na te bzdury, które są wymyślane?
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: Grease » 29 sty 2012, 19:52

Aureliusie może poczekajmy na opublikowanie rozporządzenia. Po przeczytaniu obecnie zamieszczonego projektu na stronie MS dochodzę do wniosku, że to jest ten sam, który opiniowaliśmy kilka miesięcy temu i wnosiliśmy o uwzględnienie konkretnych poprawek - dość istotnych z naszego punktu widzenia. Już wówczas mieliśmy wrażenie, że ktoś go napisał na kolanie, bez uprzedniego przygotowania merytorycznego, jak również w chwili zapomnienia o logice. Brakowało tam wskazań, kto ma transportować, kto płacić, wnosiliśmy o zniesienie absurdu, by przy badaniu była obecna osoba trzecia. W sytuacji, gdy żadne z naszych sugestii nie zostaną wprowadzone, mogę wnioskować, iż konsultacje są czystą iluzją i sprawą medialną, a nie stanem faktycznym.
Mam nadzieję, że stan rozporządzenia został poprawiony. A kiedy będzie opublikowany?
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 29 sty 2012, 20:02

Ogłoszone ponoć zostało w dniu 28.01.12.
Grease przeczytaj sobie Uzasadnienie, które jest pod tym projektem. Tam wyczytasz, kto wnosił uwagi, jakie i które zostały uwzględnione i dlaczego te wniesione nie uwzględniono.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 20:09 przez Aurelius, łącznie zmieniany 2 razy
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Grease » 29 sty 2012, 20:04

Dzięki, uzasadnienie już zostawiłam. Zatem do lektury.
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 29 sty 2012, 20:09

Znalazłem. Tekst rozporządzenia został już ogłoszony w Dzienniku Ustaw. Można go znaleźć na stronach Rządowego Centrum Legislacji ---> TUTAJ
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: Grease » 29 sty 2012, 20:16

To już jasne jest dla mnie, iż z naszych uwag uwzględniono nikłe. Dodatkowo zgotowano nam obecność przy badaniu. Mając na uwadze obecną ilość obowiązków ciekawa jestem, ilu kuratorów skorzysta. Oczywiście to się nie liczy do statystyk. Mam dużo wątpliwości. Takie działanie zdezorganizuje pracę. Masz logistycznie rozdysponowaną, a tu masz jechać do placówki i nie wiadomo, ile tam siedzieć. A może mam zadzwonić do kolegi, by poszedł. Ehh, mądre bleble
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Inana » 29 sty 2012, 20:27

Boszszsz, żeby tylko nikt nie wpadł na pomysł, że w przypadku skazanych na których nałożono obowiązek powstrzymywania się od nadużywania albo karanych za używanie narkotyków poddawanie ich badaniom jest obowiązkowe i należy je przeprowadzać nie rzadziej niż raz w miesiącu - skoro już dysponujemy takimi uprawnieniami.

Rozporządzenie przeczytałam i się niemal poryczałam.
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: tulipanna555 » 29 sty 2012, 20:36

Nie bardzo tylko wiem jak ma się to do obecności alkoholu we krwi. Przecież na drugi dzień facet może być już trzeźwy, zatem badanie krwi wypadałoby zrobić tego samego dnia. No i co jeśli badanie kurator wykona w terenie o godz. 18-ej a podopiecznemu o 19-ej w przychodni powiedzą, że oni już krwi do badań nie pobierają?
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: Aurelius » 29 sty 2012, 20:43

Inana art. 173a par. 1 k.k.w. brzmi:
Sądowy kurator zawodowy może zobowiązać skazanego lub sprawcę oddanego pod dozór lub zobowiązanego do powstrzymania się od nadużywania alkoholu lub używania środków odurzających lub substancji psychotropowych do poddania się badaniom na obecność w organizmie alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych, przy użyciu metod niewymagających badania laboratoryjnego, a także badania takie przeprowadzić.

Jest to czynność fakultatywna, która leży w zakresie Twoich działań, a nie obowiązków.
Najlepsze jest to - jak można wyczytać w uzasadnieniu do projektu - że faktycznie pisząc projekt tego rozporządzenia, zakładano jedno urządzenie do badania obecności alkoholu na ZKSS.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: Inana » 29 sty 2012, 22:29

Aurelius, ja wiem, że tam jest napisane "może", ale ja się obawiam, że to zostanie uznane za możliwość z której POWINNAM korzystać.
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: Aurelius » 30 sty 2012, 1:10

I tego, jak słusznie piszesz należy się obawiać.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: ksb » 30 sty 2012, 1:28

To należy uznać za pewnik!
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy