dozór elektroniczny

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: anca » 20 mar 2013, 23:13

Przebywając w ZK nie mogłaby też wykonywać pracy zarobkowej...:) Myślę ,że nikt poprzez wykonanie Kkow przy SDE straty nie poniesie...:)
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Aurelius » 20 mar 2013, 23:55

anca pisze:Przebywając w ZK nie mogłaby też wykonywać pracy zarobkowej...:) (...)

Anca czyżby na pewno? ;)
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: anca » 21 mar 2013, 7:49

Upsss.....trochę się zapędziłam....:)))
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: jazen » 28 mar 2013, 12:51

My byliśmy na szkoleniu roboczym z naszym sędzią penitencjarnym , stał na stanowisku ,że odbywając sde można wykonywać kare ograniczenia wolności , nie widzi żadnej przeszkody.
jazen
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 5 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: morphine » 04 kwie 2013, 9:07

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki7ka.nsf/0/ ... e/1173.pdf
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: konrad01 » 04 kwie 2013, 20:35

Coś mi tu pachnie zmianą operatora.....
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: Bunia » 08 kwie 2013, 14:35

Napisałam wniosek do sadu, po tym jak piękna pani zadzwoniła do mnie kolejny raz domagając się zgody na czasowe oddalenie na pierdoły /" co Pani szkodzi/". Jak jej zaczęłam nie powiem który to już raz tłumaczyć o warunkach odbywania kary w SDE /i,że ważną sprawą rodzinną ,którą ja w/g niej nie rozumiem - spotkanie calonocne z chłopakiem, który wrócił akurat zza granicy/ chyba się zdenerwowała, podniosła głos. Na to ja ,że jeżeli się nie uspokoi to ja nie zamierzam z nią rozmawiać i już możne napisać skargę do sądu, gdyż jej zgody nie udzielam. Ona tedy "kto dał Wam k...a prawo ograniczać moja wolność!!" Na mój gust to ona sama, godząc się na odbywanie zastępczej kary pozbawienia wolności w SDE. Po czy stwierdziła jeszcze,że i tak wyjdzie kiedy będzie chciała i gdzie będzie chciała i możemy jej g...o zrobić ". Po czym się rozłączyła. Pomimo,że pracuje już trochę czasu, (...) tak mnie wkurzyła,że od razu siadałam do pisania wniosku, mogłam się bardziej uspokoić, bo kilka zdań niegramatycznych się wdarło, sąd mój wniosek uwzględnił .
Mnie cały czas zastanawia jak sporo osób dostaje zgodę na SDE, które na to nie zasługują, nawet te w których kurator w wywiadzie wystawia negatywną opinię środowiskową. Wtedy sąd tak ładnie pisze: kurator wskazał, iż skazany to czy tamto, ale Sąd.... Bezsensu.
Co do kow czy pracy społecznie użytecznej tez myślę, że skazani nie powinni równocześnie odbywać dwóch kar albo i jeszcze więcej w tym samym czasie, ale czy są w tym zakresie jakieś wytyczne?

Witaj. Ten temat jest na forum ogólnodostępnym. Wyedytowałam jedno (właściwie dwa) słowa. Ultima.
Bunia
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: amator » 08 kwie 2013, 22:21

Bunia pisze:Napisałam wniosek do sadu, po tym jak piękna pani zadzwoniła do mnie kolejny raz domagając się zgody na czasowe oddalenie na pierdoły /" co Pani szkodzi/". Jak jej zaczęłam nie powiem który to już raz tłumaczyć o warunkach odbywania kary w SDE /i,że ważną sprawą rodzinną ,którą ja w/g niej nie rozumiem - spotkanie calonocne z chłopakiem, który wrócił akurat zza granicy/ chyba się zdenerwowała, podniosła głos. Na to ja ,że jeżeli się nie uspokoi to ja nie zamierzam z nią rozmawiać i już możne napisać skargę do sądu, gdyż jej zgody nie udzielam. Ona tedy "kto dał Wam k...a prawo ograniczać moja wolność!!" Na mój gust to ona sama, godząc się na odbywanie zastępczej kary pozbawienia wolności w SDE. Po czy stwierdziła jeszcze,że i tak wyjdzie kiedy będzie chciała i gdzie będzie chciała i możemy jej g...o zrobić ". Po czym się rozłączyła.

Już dawno mówiłem żeby pisać wniosek :wink:
Na szczęście nasz penitencjarny bez ceregieli uwzględnia wnioski kuratorów o uchylenie SDE i nie wdaje się w dyskurs ze skazanym ... a że niepotrzebnie co niektórym udziela SDE to już inna historia...
Z drugiej jednak strony szkoda mi tych drobnych łobuziaków którzy mają zastępcze kary aresztu za wykroczenia, dlaczego ustawa ich pominęła?
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: jarosj » 09 kwie 2013, 8:04

Zastępcze kary aresztu za wykroczenie? Jeżeli jednak się dobrze domyślam, co autor miał na myśli, to chyba ustawa ich nie pominęła.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Bunia » 09 kwie 2013, 8:06

Po tym jak pieknej pani sąd uchylił odbywanie kary w SDE i zdemontował urządzenie , sąd okręgowy przesyła do mnie w/g włascicwosci wniosek skazanej adresowany do SO w przedmiocie zmiany jej harmonogramu .
Absurd, ja tedy przeslę pismo w/g własciwosci do SO w celu dołączenia wniosku skazanej do akt. Bo cóż jeszcze mogę zrobić??!
Bunia
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jarosj » 09 kwie 2013, 8:12

Pomóc napisać wniosek o SDE. Dostać już nie może, ale emes twierdzi, że zbyt mało piszemy takich wniosków, więc pewnie sch będzie z ciebie zadowolony.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Bunia » 09 kwie 2013, 8:17

Amator to nie jest tak,że ja jestem przeciwna dozorowi el, ale uwazam, iż powinni go odbywac osoby, które na to naprawdę zasługują, a nie te które się kwalifikują.

Art.7 ustawy - przepis niniejszej ustawy stosuje sie także do skazanego ,wobec którego orzeczono zastępczą karę pozbawienia wolności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.
Bunia
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: amator » 09 kwie 2013, 9:12

jarosj pisze:Zastępcze kary aresztu za wykroczenie? Jeżeli jednak się dobrze domyślam, co autor miał na myśli, to chyba ustawa ich nie pominęła.

Ustawa mówi tylko o skazanych na kary pozbawienia wolności oraz wobec których orzeczono karę zastępczą pozbawienia wolności za przestępstwo , słowa nie ma o ukaranych za wykroczenia. Nasz sąd chyba słusznie takim osobom nie udziela SDE
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: morphine » 12 sie 2013, 18:00

---------- 08:01 23.04.2013 ----------

Czy według Was, jeżeli na podstawie art 25
ustawy, Sędzia Penitencjarny zarządza usunięcie urządzenia rejestrującego ( z uwagi na wyjazd skazanego za granicę na delegacje z pracy:) to wykreślamy sprawę z kontrolki Doz?
Z pracownikiem Wydziału Penitencjarnego rozmawiałem i oni nie wykreślają tej sprawy, bo po ustaniu ważnych względów sprawa ponownie widnieje pod starym numerem D oraz pod starym numerem w SDE.
Ja bym wykreślił. To usuniecie jest traktowane jako przerwa. My nie kontrolujemy przerwy w kpw, ponadto nie widzimy skazanego w SDE. Ponadto może się zdarzyć, że MU nie zostanie już zamontowane bowiem zostanie zastosowany art 26 ust 2 (warunkowe zawieszenie kary), albo człowiek już nie wróci:).

Moje wątpliwości wynikają jedynie z tego, że sprawa może do nas wrócić ze starym numerem z Penitencjarnego i ze starym numerem będzie w SDE, natomiast w ZKSS będzie nowy numer Doz w kontrolce, wobec czego liczba spraw( w tym zakończonych) nie będzie zgodna z liczbą spraw w SDE.

Ponadto ponawiam pytanie z forum zamkniętego ,a związane z pytaniem pierwszym.
O jaki wniosek ( w jakiej formie, czy możemy go składać jeżeli wykreślimy sprawę) chodzi w art 25 ust 3?
3. Po ustaniu przyczyny usunięcia urządzenia lub nadajnika sędzia penitencjarny,
na wniosek sądowego kuratora zawodowego, zarządza jego ponowne zainstalowanie
lub założenie. Przepisy art. 15–17 stosuje się odpowiednio.

---------- 11:09 04.08.2013 ----------

Prezydent podpisał nowelizację przepisów o dozorze elektronicznym:
http://prawo.rp.pl/artykul/756571,10354 ... cznym.html

---------- 18:36 07.08.2013 ----------

Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z dnia 4 lipca 2013 r. w sprawie sposobu archiwizowania oraz sposobu i trybu usuwania danych osobowych i informacji zarejestrowanych w związku z wykonywaniem kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/893/1

---------- 18:00 12.08.2013 ----------

Ustawa z dnia 12 lipca 2013 r. o zmianie ustawy o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/915/1
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: lucinda » 27 wrz 2013, 10:33

Polecam artykuł Rafała Guzika:
System dozoru elektornicznego jako odrębny rodzaj kary.
http://www.czpk.pl/2013/09/25/r-guzik-s ... dzaj-kary/
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych