Trzeżwy ale pijany... czy tak można? I jak to załatwić??

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Dobry pomysŁ=dobra rada

Postautor: Lord Jim » 04 kwie 2006, 20:34

wmpb pisze:(...) to chyba bym wolał pójść na te 8 miesięcy

Przemyślałem twój post i sądze, że to dobry pomysł, który cytuje jak wyżej. Sądzę, że powinieneś udać sie do najbliższego sklepu, później łyknąć coś dla kurażu, poszukać patrolu i zgłosić sie, że z tych nerwów i stresów, które masz, właśnie jechałeś się trochę uspokoić. Dozór masz z głowy. Tylko pamiętaj, że jak już będziesz w ZK, to nie staraj się przypadkiem o warunkowe zwolnienie, bo wtedy możesz znowu zostać oddany pod dozór. Nie muszę chyba też ci tłumaczyć, że w przypadku nowej sprawy powinieneś domagać się by Sąd aby nie orzekł ci wyroku w zawieszeniu, bo znowu będzie kurator.

Do admina
Jeżeli to możliwe, ja również nieśmiało prosiłbym o zamknięcie tego wątku
Pozdrawiam
Lord Jim

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Meduza » 12 kwie 2006, 23:42

Z tego co pisze wmpd wynika,że faktycznie okres próby z dozorem jest bardziej uciążliwy niz pobyt w zk bo trzeba się "tłumaczyć z życia"... Na pocieszenie- wmpd - zachowujesz sie statystycznie- jak osoba pokrzywdzona a nie winna. ¯adnego lekarstwa na kuratora niestety nie dostaniesz to sąd skierował go do ciebie. A pytania przez niego zadawane są standardowe. To ty jesteś przewrażliwiony na swoim punkcie. Może jest to reakcja obronna????
Meduza

Postautor: Meduza » 12 kwie 2006, 23:44

Oczywiście zamykam wątek. Z pozdrowieniami dla kuratora sprawującego dozór nad wmpd.
Meduza

Postautor: darkam » 14 kwie 2006, 14:33

ALE POJECHALISCIE PO SKAZANYM -wmpd zapraszam do siebie :P Ludize gdzie wasza empatia???? Skazany to też człowiek i należy mu się szacunek i trochę prywatności.

Ja nie zadaję trudnych pytań- czytam w myślach..... :shock:
darkam

Postautor: PRAGMA » 13 lis 2006, 17:15

"a może popcorn mu kupic i do kina zabrac?" dozorowani często uważają że już samo przychodzenie, wypytywanie sąsiadów czy reprymendy za "alkoholowe wyskoki" to ingerencja w ich prywatnośc. Fakt może się zdarzyc "zły kurator", ale w większości przypadków z którymi się spotkałem to dozorowani którzy mają pretensje do całego świata tylko nie do siebie. A co do haseł " lepsza odsiadka niż dozór" to radze sie dopytac o okres potrzebny na zatarcie skazania po dozorze a po "odsiadce" i wszystko jasne :)
PRAGMA

Postautor: kolo » 26 lis 2006, 17:00

Popieram wypowiedzi Lorda Jim, Meduzy i Pragmy. Pozdro :)
Sarkazm - I don't think so
kolo

Postautor: Nabi » 26 lis 2006, 21:42

Witam,
no kochani koledzy, ładnie! po raz kolejny niektórzy odsłonili najsłabsze strony naszego środowiska ośmieszając go :?
Najpierw wypowiedź dowodząca nieznajomości prawa lub celowa, mająca zmanipulować dozorowanego co do jego praw.
Potem, kilka wypowiedzi odmawiających wskazania dozorowanemu jego ogólnych praw (celuje "Jurek") - a przecież powinien uczynić to kurator przy objęciu dozoru - czyli znów obnażenie kuratora.
Potem kolejna wymiana zdań co należy do kuratora - a to przecież określa kilka aktów prawnych + pragmatyka zawodowa.
I jak tu otoczenie ma szanować nas jako grupę zawodową! :evil: (choć oczywiście indywidualnie kuratorzy potrafią wypracować sobie szacunek - mam nadzieję, że jest takich większość).
Drodzy koledzy, jeszcze trochę takich zachowań na forum i zacznę dozorowanym udzielać porad, które naprawdę narobią wam problemów w dozorach. :twisted:
Nabi

Postautor: jurek » 05 gru 2006, 3:44

Przez pewien czas miałem kłopoty ze swobodnym dostępem do Internetu dlatego nastąpiła przerwa w moim czynnym udziale na forum. Po tej nieobecności wchodzę i co widzę Nabi znowu celuje we mnie. To jego celowanie we mnie bardzo mnie ubawiło, Nabi wprowadza bowiem nowy zapis kodeksowy który ja ośmieliłem się naruszyć jest to zapis taki „ Kurator zobowiązany jest informować skazanego o jego prawach na stronie internetowej – Forum Krajowego Stowarzyszenia Kuratorów Sądowych” O ile ta część wypowiedzi mnie ubawiła to reszta już nie. Nabi zarzuca bowiem Kuratorowi celowe manipulowanie dozorowanym w kwestii jego praw. Jest to zarzut dość poważny i jak domniemam Nabi ma na to mocne dowody gdyż jako Funkcjonariusz Publiczny powinien zgłosić to odpowiednim organom. A jeśli nie ma na to dowodów to osobiście traktowałbym tę jego wypowiedz jako pomówienie. Największą „armatę” Nabi wyciąga jednak na koniec gdzie grozi Kuratorom (Funkcjonariuszom Publicznym) iż rozważa możliwość podjęcia takich działań które utrudnią im wykonywanie powierzonych im obowiązków. No No No pozostawiam to bez dalszego komentarza.
Ps. Złota myśl Nabiego - I jak tu otoczenie ma szanować nas jako grupę zawodową!
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Nabi » 05 gru 2006, 12:02

Mam nadzieję, że każdy zaiteresowany przeczytał moją wypowiedź i post "jurka". W związku z tym nie wchodzę w polemikę, bo jasno widać zabieg stosowany przez "jurka".

Pozwolę sobie jednak na dwa cytaty jako przykład ilustrujący to co robi "jurek" w swojej wypowiedzi:

- napisałem: "...powinien uczynić to kurator przy objęciu dozoru..." (dot. przdstawienia praw dozorowanemu - element pouczenia)

- na to "jurek" odpisał: "...Nabi wprowadza bowiem nowy zapis kodeksowy który ja ośmieliłem się naruszyć jest to zapis taki „ Kurator zobowiązany jest informować skazanego o jego prawach na stronie internetowej..."
No cóż, pierwszy raz słyszę, żeby ktoś obejmował dozór przez stronę internetową (chyba tylko "jurek" bo inni zapewne robią to osobiście :lol: ).

I tak, jak to zilustrowałem powyżej ma się większość postów "jurka" do tego co piszę, a ten szczególnie i w całości.

Drogi "jurku" na Twoje : "...jak domniemam Nabi ma na to mocne dowody..." odpowiadam: mocne dowody są w formie pisemnej na tym forum (chyba, że admin je usunie :wink: )

"jurku" - ja też Cię lubię, wszystkiego dobrego! ktoś kto tak manipuluje, żadną inwektywą mnie nie sięgnie i nie obrazi :lol:

A szanownych uczestników forum nadal zachęcam: czytajcie starannie posty, myślcie i wyciągajcie własne wnioski ku doskonaleniu swojej profesji :D
Nabi

Postautor: jurek » 05 gru 2006, 16:10

Nabi pisze:
Najpierw wypowiedź dowodząca nieznajomości prawa lub celowa, mająca zmanipulować dozorowanego co do jego praw.
Potem, kilka wypowiedzi odmawiających wskazania dozorowanemu jego ogólnych praw (celuje "Jurek") - a przecież powinien uczynić to kurator przy objęciu dozoru - czyli znów obnażenie kuratora.
Drodzy koledzy, jeszcze trochę takich zachowań na forum i zacznę dozorowanym udzielać porad, które naprawdę narobią wam problemów w dozorach. :twisted:

Nabi !!! ciekawie „przycinasz” swoje wypowiedzi genialnie jak rasowy polityk !!!!
Nie miałem zamiaru obrażać Nabiego a jedynie wskazać jaki ma stosunek do swoich kolegów Kuratorów.
Kodeks etyki kłania się do samej ziemi.

Nie oczekiwałem przeprosin ze strony Nabiego (aż tak naiwny nie jestem) ale przyznanie się że użył w swojej wypowiedzi zbyt mocnych zarzutów miło by było przeczytać.

Jestem ciekaw zdania czołowych uczestników forum w tym temacie.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Nabi » 05 gru 2006, 22:30

A ja jestem ciekaw kto jest "czołowym" uczestnikiem forum i co to oznacza :lol:
Nabi

Postautor: jurek » 05 gru 2006, 22:47

Nabi kliknij sobie link Użytkownicy potem w metodzie sortowania wybierz dziesięciu najaktywniejszych w okienku porządek kliknij malejąco a się dowiesz !!!

Glut non facit quod facere debet, videtur facere adversus ea, quia non facit
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ewjusta » 05 gru 2006, 22:54

:D
ewjusta

Postautor: kropka » 05 gru 2006, 23:54

Zwolnijcie nieco Koledzy, zwolnijcie, bo z orbity wypadniecie. Moim zdaniem ... i stawiam...kropkę. Adminie, oszczędź nie tylko nam, "czołowym", ale i innym, którzy odwiedzają to cenne Forum :(
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: jurek » 06 gru 2006, 1:47

Kropeczko !!! Nabi broni swojego zdania a ja bronię swojego na temat jego zdania Czy to jest złe ??? Któryś z Nas jest w błędzie jednak nie oczekuje i myślę ze Nabi też zamykania z tego powodu tematu lub chowania głowy w piasek. Dyskusje takie wpływają na „język” tego forum a uczestnicy powinni mieć możliwość opowiedzenia się za jedną bądź za druga stroną tego sporu. Moim zdaniem wypowiedz Nabiego jest naganna i oczekuje że uczestnicy zechcą się wypowiedzieć w tym temacie. Milczenie nie jest dobrym rozwiązaniem !!!.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych