Statystyka za I półrocze

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Zet » 07 lip 2007, 19:24

represja , ale dowaliłeś
A może podasz też swoje ogólne obciążenie? Bo mnie zliczenie mojego do nowej statystyki zajęło kilka dni . Efekt- 430 spraw :!:
Według standardów powinno być do 120. Pracę którą wykonuję sama powinno wykonywać 4 kuratorów. Inni w zespole są w podobnej sytuacji.
Nie wyjeżdżaj tu więc z dobrymi radami o LEPSZEJ ORGANIZACJI.
I jeszcze jedno. To przepisy regulują jaką dokumentację prowadzi kurator. To nie prywatny folwark do gromadzenia prywatnie danych osobowych :!:
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Rotaruk » 07 lip 2007, 21:56

Witajcie
Czy ktoś z Was zapoznał się z uwagami tabel MS-S40. Mam wrażenie, że jest to oficjalne stanowisko prezydium KRK (przynajmniej jego oficjalnego przedstawiciela). W tabelach tych znajduje się sporo paradoksów, żeby nie powiedzieć uchybień statytycznych. Do sądów wpływają e-maile z MS z różnymi poprawkami, które w trakcie liczenia powinniśmy zmieniać, bądź też w odpowiedni sposób traktować niektóre wyliczenia. Uważa, że jest to wielkie nieporozumienie.
Czy ktoś z uczestników forum pamięta projekt arkusza kalkulacyjnego sporządzonego w imieniu KRK przez T.Jedynaka - taki opiniowaliśmy swego czasu. Uważam, że gdyby Panowie z MS skorzystali z tamtej propozycji, nie byłoby dziasiaj tych zawiłości.
Być może, tego nie wiem, wielu korzysta z bazy danych wprowadzanych do programów komputerowych opracowanych dla potrzeb naszej służby. To ma ułatwiać zadanie tego niezwykle ciekawego zestawienia danych dla potrzeb statystyki. Ja osobiście nie jestem wcale tego pewien.
Jeśli jest ktoś, kto potrafi i mnie przekonać, że jest inaczej, to zapraszam do dyskusji
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Rotaruk

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 07 lip 2007, 23:25

Przepraszam Represja za ton wypowiedzie już na samym jej począku, gdyż kiedy skończę już stać mnie na to nie będzie. Podziwiam Twoje zorganizowanie i zmysł statystyczny. Najwyraźniej te trzydzieści wywiadów w miesiącu traktujesz w kategoriach statystycznych skoro nie jest to dla Ciebie przeszkodą w wykonywaniu nadzorów (pewnie także prowadzonych statystycznie). Ja statystykiem nie jestem, jestem kuratorem i uważam, że właśnie na tym powinienem się skupić a nie na sumowaniu cyferek (mam dosyć sprowadzania sensu naszej pracy do kolumn bezosobowych liczb). Ta statystyka jest wadliwa i istnieje szereg okoliczności, które sprawiają, iż prosta zasada stan na koniec ubiegłego okresu+wpływ-nadzory uchylone i przekazane=stan aktualny (statystyka uwzględnia tylko wpłwy a do niego nie powinno się zaliczać przesunięć w ramach zespołu). Mam nadzieję, iż wypowiedzi kuratorów na stronie Stowarzyszenia czytają przedstawiciele naszego resortu- poza drobnymi wyjątkami (z pewnością nie tymi, dotyczącymi statystyki) poziom merytoryczny zamieszczonych tutaj postów nie jest powodem do wstydu.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: represja » 08 lip 2007, 17:31

Kesey dobry kurator nie musi być złym statystykiem. Nie wiem jak prowadzisz nadzory, więc się nie wypowiadam. Może więc nie wypowiadaj się na mój temat. Za pół roku też tak będziesz płakać? bo ja nie.
represja

Postautor: probi » 08 lip 2007, 18:17

Nie no, jak czytam takie wypowiedzi jak represji to mnie szlak trafia.
Podzielam pogląd Zet. Nie można porównywać pracy w pionach rodzinnych i karnych, ale jak ktoś ma ok. 430 spraw to ciągnie 3 etaty i trochę a ma płacone za 1 etat. Dlaczego nie może nic powiedzieć na forum i troche ponarzekać. Co, mamy siedzeić cicho i czekać, aż ktoś z ministerstwa nam dowali więcej pracy. Nasza koleżnka p. Kępa też raczej nic nie robi w naszych sprawach. Od kiedy ona jest w ministerstwie to jeszcze grzywnę musimy pilnować - tak nam pomogła - i ramach tego jeszcze wywracamy dodatkowo teczki, aby wszystko dokładnie podać. Represja - kolego nie masz pojęcia ile jest pracy przy tym sprawozdaniu w pionie karnym.
A komuś z ministerstwa, kto może czytać nasze formu życze większego pragmatyzmu i szybkiego wprowadzenia programu komputerowego razem z opcją statystyk i sprawozdań. Pozdrawiam wszystkich.
probi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: represja » 08 lip 2007, 20:31

Nie rozumiem co w tym złego że:
- zrobiłem statystykę w 30 minut,
- zaproponowałem aby każdy w miarę możliwości rejestrował sobie wszystkie czynności których dokonuje gdyż za pół roku można spodziewać się następnej statystyki,
Pracujemy w sądzie a nie w jakimś urzędzie, to do czegoś zobowiązuje. Ja też narzekałem na nadmiar pracy ale gdy zobaczyłem ile ma pracy kolega sędzia z wydz. cywilnego stwierdziłem, że inni też nie mają lepiej. A nie narzekają.
represja

Postautor: probi » 08 lip 2007, 21:37

Oczywiście, ale mając świadomość swoich praw i znając rozporządzenie MS o standardach mam się cieszyć, że ciągne 3 etaty i pracuje w sądzie.
A co do statystyki to gartuluję, ja nie jestem w stanie w takim czasie sprawdzić moich teczek biorąc pod uwagę wymogi sprawozdania.
Nie jestem pewien czy inni nie narzekają.....
probi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: kesey » 09 lip 2007, 0:07

Represja- podjąłem polemikę z Tobą trochę wbrew sobie i tym postem, niezależnie od tego co jeszcze napiszesz, zamierzam ją skończyć. Przepraszam za celową, choć "nieczystą" zagrywkę odnoszącą się do nadzorów i wywiadów bieżących. W inny sposób nie byłem Ci w stanie pokazać co mogą czuć osoby, które po lekturze jednego z Twoich postów nie mogły nie odczuć, że zarzucono im brak zorganizowania i być może nie tylko. Teraz już wiesz jaki jest smak podobnej argumentacji.
Kurator może być świetnym statystykiem, ale czy na pewno musi nim być :?:
A tak w ogóle, to "chłopaki nie płaczą" :lol:
Pozdrawiam, bez urazy.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: tomek » 09 lip 2007, 22:20

Drogi Represjo, czy czas spędzony u podopiecznych też ustalasz statystycznie przed wyjściem do nich? Piszesz, żeby nie narzekać tylko zadbać o lepszy wizerunek kuratorów. Właśnie go niszczysz sugerując, że każdy kto liczy dłużej niż 30 minut jest niezorganizowany. Można było napisać po prostu, jak uczyniła to Epiem, wyszczególniając co jej pomogło w szybkim liczeniu, bez obwiniania całego forum i okolic. Proszę też, odróżnij zwykłe ludzkie narzekanie od konkretnych argumentów podawanych tu przeciwko obecnym statystykom. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Rotaruk » 09 lip 2007, 22:53

Czy nie wydaje się Wam, że kuratela zmierza w złym kierunku??? Statystyka, którą obecnie sporządzamy niesie za sobą pewne niebezpieczeństwa. Moim zdaniem ma ona dowieść, że w naszej grupie zawodowej "tkwią jeszcze znaczne rezerwy". Zaczynamy bardzo szybko wracać do kurateli sprawowanej przy pomocy archaicznej metody represyjno-kontrolnej.
Mam, moim zdaniem istotne pytanie, czy liczenie osób a nie spraw, tam gdzie skazany wyjechał za granicę, bądź przebywa w areszcie śl. z powodu prowadzonego p-ko niemu nowego postępowania przygotowawczego sprawia, że k.z. uwalnia się zupełnie od podejmowania w tych sprawach czynności? Osobiście mam takie sprawy i ich wykonywanie zajmuje mi sporo czasu. Dlaczego więc zmuszeni jesteśmy liczyć je jako ilość osób i w ten sposób fikcyjnie zmniejszać swoje obciążenie.
Ponownie proponuję, zwróćcie się do swoich delegatów KRK aby uzyskać kilka jakże ciekawych uwag dotyczących sprawoadania MS-S40.
Rotaruk

Postautor: represja » 10 lip 2007, 9:55

tomek pisze:Drogi Represjo, czy czas spędzony u podopiecznych też ustalasz statystycznie przed wyjściem do nich? Piszesz, żeby nie narzekać tylko zadbać o lepszy wizerunek kuratorów. Właśnie go niszczysz sugerując, że każdy kto liczy dłużej niż 30 minut jest niezorganizowany. Można było napisać po prostu, jak uczyniła to Epiem, wyszczególniając co jej pomogło w szybkim liczeniu, bez obwiniania całego forum i okolic. Proszę też, odróżnij zwykłe ludzkie narzekanie od konkretnych argumentów podawanych tu przeciwko obecnym statystykom. Pozdrawiam

Gdzie ja coś sugeruje? napisałem ile mi to zajęło i dlaczego. Jak jest potrzeba poświęcam na nadzór bardzo dużo czasu a jeśli takiej potrzeby nie ma na nadzór poświęcam znacznie mniej czasu. Czasem dojazd na wywiad i napisanie go zajmuje mi w sumie około 2h a czasem aby zrobić wywiad muszę poświęcić na to przynajmniej 8 godzin. Pracuje około 60 godz tygodniowo. I tyle w tym temacie.
represja

Postautor: molo » 10 lip 2007, 18:10

Biorąc nawet pod uwagę zadaniowy charakter pracy , nie każdy ma ochotę /i nie ma obowiązku/ pracować ponad normę . Chcesz Represjo to pracuj 60 godzin w tygodniu . Ciesz się , że zrobiłeś statystykę w pół godziny . Jesteś chyba jedyny . Gratuluję Ci . Może jeszcze ktoś udzieli Ci pochwały .
Mam pytanie . Czy i w jaki sposób uczestniczycie kuratorzy w statystyce w wydziałach ?/ w naszym sądzie , w karnym liczymy dość dużo w MS 10 /. Pozdrowienia od jeszcze siedzących w statystykach .
molo

Postautor: lumpek4 » 10 lip 2007, 21:15

właśnie udaje mi się kończyć statystykę całego zespołu. Nie powiem o czasie, który na to został poświęcony. Zapytam się tylko Twórcę tej statystyki dlaczego chce żeby zliczać coś, do czego nie ma urządzeń biurowych? Nie wspomną już że nie ma systemu komputerowego (czytaj sieci), a program kurator jest z błędami i niejasny? Oczywiści, jak większość moich poprzedników wiem, że jest w tym liczeniu mnóstwo błędów. I co z tego. Twórca niech się z tym buja! :twisted:
lumpek4

Postautor: eska » 10 lip 2007, 22:04

W okresie sprawozdawczym przejęłam od kuratora społecznego dozory i nie wiem w której tabelce MS-S40 mam je dodać. Czy mam je "sztucznie zakończyć " , a sobie dopisać w tabelce "wpłynęło" tylko, że nie zgodzi się to ze stanem faktycznym zakończonych i wpłyniętych. Ogólny stan się zgadza. Tylko , że u społecznych brakuje tyle ile u mnie przybyło.
Pozdrawiam - eska
eska

Postautor: gaga » 10 lip 2007, 22:29

---------- 22:27 10.07.2007 ----------

kolega tak miał i w końcu przyjał jakos tak że mu wyszło -bo jeśli zrobić to jak należy to nie wyjdzie :( wiec próbowac próbowac co by pioni poziom pasował :)

---------- 22:29 ----------

Represjo !!1 Co do czasu 30 minut na sporządzenie sparwozdań to poprosze o takowy wzór !!!!! ja uwaząm ze notuje wszystko skrzetnie- czytaj juz pod uałtwienie sobie statystycznego żywotu ale pomimo tego w 30 minut to sie tego nie da zrobic chyba ze 30 minut dziennie przez miesiać czasu :) to ok :)
gaga

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych