metodologia prowadzenia dokumentacji...

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Q » 13 sty 2010, 12:53

Metodologia przesłana nam jest nią wg mnie tylko z nazwy. Gdzie zawarte są w niej choćby narzędzia badawcze, którymi możemy się posłużyć przy sporządzaniu sprawozdaniu z objęcia dozoru? W punkcie dot. rozwoju intelektualnemu z pewnością napiszę: "Kurator nie posiada odpowiednich kawlifikacji do określenia poziomu rozwoju intelektualnego osoby skazanej".
Awatar użytkownika
Q
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Postautor: BartK » 13 sty 2010, 18:07

Q pisze: "Kurator nie posiada odpowiednich kawlifikacji do określenia poziomu rozwoju intelektualnego osoby skazanej".

Najlepiej jakaby MS jednocześnie opracowało testy jednokrotnego wyboru dla dozorowanych, po których moglibyśmy określić ich poziom intelektualny :) Mnie najbardziej rozbawiło pouczenie dla osoby oddanej pod dozór, gdzie jest miejsce na wpisanie adresu e-mail skazanego, jednak nie napiszę dlaczego mnie to tak rozbawiło :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: morphine » 13 sty 2010, 19:45

Witajcie
W związku z nowymi drukami nasz zespół odwiedził KO i jestem mile zaskoczony.
Druki co prawda należy stosować, jednakże powolutku, nie wszystko naraz, a bubli w ogóle nie stosować (póki co:)
np: sławetny już pkt związany z intelektem należy wypełniać jedynie jeżeli dozorowany ma jakieś orzeczenie o stopniu inteligencji, niepełnosprawności intelektualnej itp, sprawozdań z zakończenia dozoru w przypadku zarządzenia kary nie musimy pisać (kolejny trafiony pomysł ministerstwa), kuratora społecznego o zakończeniu dozoru w związku z końcem upływu okresu próby też nie :) nie we wszystkich pismach wychodzących musimy wpisywać sygnaturę wydziałową D,
KO zasugerowała kierownikowi aby pozostawiał swobodę kuratorom odnośnie zakwalifikowania dozoru jako trudny, Oczywiście pomysł ministerstwa aby dzwonić do kuratorów z innych zespołów aby ustalali nr kart w aktach głównych gdzie jest jakaś opinię o dozorowanym tez nie przeszedł (mam nadzieje ze w drugą stronę też to bedzie działało), z kserowaniem objęć dozoru itp z wcześniejszych dozór gdzie teczki są w archiwum także nie należy być nadgorliwym, z wysyłaniem sprawozdań do sądu póki co się wstrzymać aby Sad nie zaznał szoku
Podsumowując wrażenia pozytywne, aczkolwiek mam nadzieje ze przy kontroli powyższe ustalenia zostaną uwzględnione
pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: kgb14 » 13 sty 2010, 20:07

Bartłomiej pisze: pouczenie dla osoby oddanej pod dozór, gdzie jest miejsce na wpisanie adresu e-mail skazanego, jednak nie napiszę dlaczego mnie to tak rozbawiło :)

to może ja napisze --- będzie to namiastka dozoru elektronicznego :lol: :lol: :lol: :mrgreen: :-:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Siania » 13 sty 2010, 21:07

No cóż miłe to faktycznie, ale pracuje już kilkanaście lat i niestety o ile nie mam na piśmie to potem przy kontroli okazuje się , że kontrolujący mają niezwykle krótką pamięć. I nawiązując do pomijania trochę pewnych punktów np: intelekt , to niestety jest to tylko moim zdaniem wybieg. Jest taki punkt w druku i nie po to umieszczony aby go ignorować. I o ile nie spróbujemy zmienić tych druków tak aby była możność prawna ich wypełnienia to niestety to my z osobna odpowiadamy za ich wypełnianie. Co podlega kontroli. Nie widzę aby takie rozwiązanie było dobre.
Siania

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 13 sty 2010, 21:31

Bartłomiej pisze:Mnie najbardziej rozbawiło pouczenie dla osoby oddanej pod dozór, gdzie jest miejsce na wpisanie adresu e-mail skazanego, jednak nie napiszę dlaczego mnie to tak rozbawiło :)

Chyba domyślam się dlaczego... :wink:

Siania pisze:(...)
I nawiązując do pomijania trochę pewnych punktów np: intelekt , to niestety jest to tylko moim zdaniem wybieg. Jest taki punkt w druku i nie po to umieszczony aby go ignorować.
(...)

W kwestionariuszu do wywiadu śr. z art. 214 kpk jest punkt dotyczący charakterystyki środowiska szkolnego oskarżonego itd. Czy przeprowadzając wywiad wobec 70 letniego oskarżonego, też go obligatoryjnie wypełniasz?

Osobiście jeszcze nie zapoznałem się z drukami, choć już mój kierownik informował w tym tygodniu, że przyszły.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Bosman » 13 sty 2010, 22:54

Siania pisze:No cóż miłe to faktycznie, ale pracuje już kilkanaście lat i niestety o ile nie mam na piśmie to potem przy kontroli okazuje się , że kontrolujący mają niezwykle krótką pamięć.

¦więte słowa.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Orange » 14 sty 2010, 0:00

Aurelius napisał: "W kwestionariuszu do wywiadu śr. z art. 214 kpk jest punkt dotyczący charakterystyki środowiska szkolnego oskarżonego itd. Czy przeprowadzając wywiad wobec 70 letniego oskarżonego, też go obligatoryjnie wypełniasz?"

Aureliusie, ten punkt w 214 dotyczy oskarżonego w wieku szkolnym lub uczącego się. Jeśli więc 70-letni oskarżony uczęszcza na "Uniwersytet III wieku", to znając siebie, napewno napisałabym o tym i dokonała charakterystyki środowiska szkolnego i oceny wyników nauczania :lol:
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Aurelius » 14 sty 2010, 9:44

Orange pisze:Aurelius napisał: "W kwestionariuszu do wywiadu śr. z art. 214 kpk jest punkt dotyczący charakterystyki środowiska szkolnego oskarżonego itd. Czy przeprowadzając wywiad wobec 70 letniego oskarżonego, też go obligatoryjnie wypełniasz?"

Aureliusie, ten punkt w 214 dotyczy oskarżonego w wieku szkolnym lub uczącego się. Jeśli więc 70-letni oskarżony uczęszcza na "Uniwersytet III wieku", to znając siebie, napewno napisałabym o tym i dokonała charakterystyki środowiska szkolnego i oceny wyników nauczania :lol:

Orange, wiem czego dotyczy ten punkt kwestionariusza. Kwestia natomiast jest taka, czy w każdnym przypadku obligatoryjnie odnośnisz się do tego punktu. Tylko tyle...
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 14 sty 2010, 10:53

Aureliusie, w Twoją MEGAwiedzę w ogóle nie wątpię (dajesz jej wyraz w każdej wiadomości merytorycznej)! Obligatoryjnie, to składam wnioski z 75par.1 :wink:
Moja poprzednia informacja należała do tych "z przymrużeniem oka".
Pozdrawiam serdecznie czujnego kolegę :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: gandalf » 14 sty 2010, 11:14

Przyłącze się do poprzedników i zauważę, że, jak to z resztą pisze w "Metodologii..." nadesłane nam opracowanie dotyczy tylko .... metodologii pracy biurowej ;)). - Kwestinariusze natomiast dotyczą pracy W TERENIE .Zatem kierując się przykładem: ustawodawca przyjął ustawę ale nie raczył przyjać rozporządzeń wykonawczych\ zatem wszystkie zapisy dotyczące: inteligencji, empatii dopiero czekają na unormowanie.
Na marginesie dodam, że czekam na pierwsze postanowienie o fakultatywnym zarządzeniu kary z powodu niskiego powodu empatii ;)))
Awatar użytkownika
gandalf
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

DOTYCZY TEGO WSPANIA£EGO "DZIE£A"

Postautor: dziadek » 14 sty 2010, 13:39

O jej Bartłomieju, dzień się do mnie uśmiechnął, zauważyłem w Twojej ostatniej wypowiedzi ostatniej ślad prześmiewczej krytyki dzieła pana sędziego. Bardzo sie cieszę :D
Niemniej nie jestem w stanie pojąć z czego się śmieją Bartłomiej z Aureliusem, to chyba skleroza...?
No cóż wiek ma swoje przywileje :wink:
Kiedy przeczytałem jak aktywizuje ludzi starszych minister rolnictwa dr Sawicki to ucieszyłem się, że jestem względnie anonimowyi że moja skleroza pozostaje tylko moją tajemnicą :roll:

Po tym wszystkim serdecznie pozdrawiam Bartłomieja oraz jak zawsze kgb i Weronikę i radośnie idę na spacer.
dziadek

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 15 sty 2010, 21:13

Jestem po lekturze "dzieła".
Wezwanie dla skazanego, oświadczenie, gdy wyjeżdża za granicę jest ok. Jednak w sprawozdaniu wpisywanie WSZYSTKIEGO o dotychczasowym zatrudnieniu wraz z wysokością zarobków, to..podobne punkty - tryb i styl zycia, intelekt, osobowość, postawa i sposób myślenia, to.. Podobne zdanie mam nt. wpisywania godziny wykonywania danej czynności w "karcie czynności". Informacja (oblig?), by kuratorzy społeczni oddawali co miesiąc kartę czynności, a raz na 6 miesięcy sporawozdanie z przebiego - mnie załamuje. Już widzę czytanie około 80kart, dodatkowo X sprawozdan z przebiegu, do tego moje dozory osobiste w liczbie 28 osób + wywiady środowiskowe, nie daj Boże żeby jeszcze trafiły się interwencyjne.
Mam tez pytanie do Was - jak rozumiecie ostatni punkt sprawozdania - jeśli kurator uzna, że dozór jest trudny, to kurator zawodowy(zgodnie z wykładnią autora) ma obowiązek zabrania go kuratorowi i prowadzenia we własnym referacie? Normalnie bajka...
Cyt. "Warto także przypomnieć, że w przypadku, gdy kurator społeczny nie wykonał czynności w danym miesiącu (z różnych przyczyn, w tym także dlatego, że nie było takiej potrzeby), ryczałt się nie należy". Czy to możliwe, że kurator nie wykonał żadnych czynności, bo ... nie było takiej potrzeby? Ja chyba zgłupiałam!
Pozdrawiam cieplutko :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 16 sty 2010, 15:26

Orange pisze:Mam tez pytanie do Was - jak rozumiecie ostatni punkt sprawozdania - jeśli kurator uzna, że dozór jest trudny, to kurator zawodowy(zgodnie z wykładnią autora) ma obowiązek zabrania go kuratorowi i prowadzenia we własnym referacie? Normalnie bajka...

Taka sytuacja jest przewidziana w § 6 ust. 8 Rozporządzenia MS z dnia 7 czerwca 2020 roku.
§ 6. 1. Do obowiązków sądowego kuratora zawodowego należy ponadto:.....sprawowanie dozorów, zwłaszcza w sprawach trudnych lub wymagających bezzwłocznego podjęcia czynności

Orange pisze:Cyt. "Warto także przypomnieć, że w przypadku, gdy kurator społeczny nie wykonał czynności w danym miesiącu (z różnych przyczyn, w tym także dlatego, że nie było takiej potrzeby), ryczałt się nie należy". Czy to możliwe, że kurator nie wykonał żadnych czynności, bo ... nie było takiej potrzeby? Ja chyba zgłupiałam!

W tej kwestii ja też zgłupiałem!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Orange » 16 sty 2010, 16:28

Bartku ( w zw.z tym co wyżej) czy w takim razie wszystkie "trudne" sprawy prowadzisz tylko Ty? Znam zapis w RMS. Sama prowadzę "trudności", ale nie wszystkie. Mam kilku świetnych kuratorów, którzy są gigantami w pracy i nie muszę im odbierać spraw trudnych. Powiem też, że przy takim obciążeniu i takiej biurokracji nie wyobrażam sobie mieć np. 28 osób trudnych (pytanie jak definiujemy sprawy "trudne", ale to inny wątek).
Pozdrwiam serdecznie KURATORSK¡ BRAÆ :lol:
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych