Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
morphine pisze:Jednak mała uwaga i wątpliwość co do twojej koncepcji co ze sprawami O w których jest nałożony np: obowiązek powstrzymania się od nadużywania alkoholu, przebywania w określonych środowiskach itp ł
morphine pisze:Sędzia wizytator też pewnie uznała, że art. 55§2 kkw dotyczy Wo z dozorem, bo w innym wypadku moglibyśmy sobie w zwykłej Wo chadzać jak w dozorach
Aurelius pisze:Ano już jutro wchodzą w życie znowelizowane przepisy dot. kary o.w. Tak właśnie dzisiaj sobie jeszcze je przeglądałem i natknąłem się chyba na przeoczenie ustawodawcy. Otóż znowelizowano m.in. art. 36 kk, gdzie uchylono par. 1, pozwalający na oddanie skazanego na k.o.w. pod dozór kuratora. Znowelizowano także art. 65 par. 1 kkw, gdzie usunięto kwestię dot. tego, iż Uchylaniem się może być (...) też uchylanie się od dozoru (art. 65 par. 1 in fine kkw), a pozostawiono niezmienioną treść art. 61 par. 1 kkw, tj., że Jeżeli względy wychowawcze za tym przemawiają, sąd może w okresie wykonywania kary ograniczenia wolności (...) oddać skazanego pod dozór lub od dozoru zwolnić..![]()
![]()
![]()
Teraz tak, czy to jest niedopatrzenie Ustawodawcy, czy po prostu świadomie pozostawiono możliwość oddania skazanego na etapie wykonywania k.o.w. pod dozór kuratora ???
Sławek Kacicki pisze:morphine pisze:Odnośnie wywiadów kontrolnych w kow już kiedyś wspominałem na forum, że u nas kurator nie może z własnej inicjatywy iść na wywiad (zalecenie wizytatora).
Słusznie.
(...) u nas na naradzie z kierownikami ZKSS ustaliliśmy, żeby przed wnioskiem o karę zastępczą z uwagi na niestawiennictwo skaz./ukar. kuratorzy robili krótki wywiad, czy przebywa i stan majątkowy, żeby było wiadomo, czy dawać zastępczą pozb. woln., czy też grzywnę.
Sławek Kacicki pisze:Orange pisze:
Sławku policjant podaje Ci informację czy skazany pracuje, czy dysponuje gotówką, czy np. jest bardzo chory - żebyś mógł wystąpić np. o z.k.g?! Jejciuniu też tak chcę....
Jejciuniu - podaje, jeśli ja o to zapytam a on ustali (treść ustaleń w ramach wywiadu środowiskowego w trybie art. 14 par 2 k.k.w. jest ściśle określona w stosownym rozporządzeniu).
Sławek Kacicki pisze:---------- 19:44 10.06.2010 ----------
Według mnie, gzekucja przy grzywnie (w nawiazaniu do psu) nie jest sprawą kuratora, a Sądu i skazanego/ukaranego.
Wskazane by było, żeby Sąd przed zamianą nie uiszczonej grzywny na psu skierował sprawę do egzekucji komorniczej. U nas tak się chyba najczęściej dzieje.
Sławek Kacicki pisze:Dalej nie jest dla mnie jasne jak się ma wywiad kontrolny do kow.
Sławek Kacicki pisze:1.morphine pisze:Jednak mała uwaga i wątpliwość co do twojej koncepcji co ze sprawami O w których jest nałożony np: obowiązek powstrzymania się od nadużywania alkoholu, przebywania w określonych środowiskach itp
Ok. Kwestia jest bardziej złożona. Można, po ustaleniach z KMP/od dzielnicowego (z których wynika, że dzieje się źle) rozważyć zasadność wystąpienia z wnioskiem o oddanie pod dozór i ewentualnie nałożenie dodatkowych obowiązków.
2.morphine pisze:Sędzia wizytator też pewnie uznała, że art. 55§2 kkw dotyczy Wo z dozorem, bo w innym wypadku moglibyśmy sobie w zwykłej Wo chadzać jak w dozorach
Do tego zmierzam.
Wo to nie dozór - pod żadnym pozorem.
("O" zresztą też nie).
Orange pisze:Ad 2
W Wo nie chodzimy jak w dozorach. Idę raz, gdy skazany/ukarany nie wykonuje kary i nie zgłosił się na żadne wezwania. Ustalam przyczyny nie podjęcia pracy, pouczam o konsekwencjach bagatelizowania obowiązków wynikających z kow, ustalam jaka jest jego sytuacja majątkowa. Nie przeprowadzam szczegółowego wywiadu (no chyba, że sytuacja życiowa jest b.trudna i np. występowałabym o odroczenie wykonania kow).
Sławek Kacicki pisze:1. Mnie się tylko rozchodzi o podstawę prawną.
2. Trzeba pamiętać o rzeczy podstawowej: kow (i inne kary) są przede wszystkim sprawą/problemem skazanego/ukaranego a nie kuratora. To po stronie skazanego/ukaranego leży obowiązek wykonania kary, ewentualnie wykazania obiektywnych przeszkód/przyczyn nie wykonywania (ewentualnie też woli zamiany na karę zastępczą, czy wystąpienia z innym wnioskiem), ponadto stawiania się na wezwania, podania aktualnego adresu i odbierania korespondencji.
Aurelius pisze:Nadto również przeanalizowałem jeszcze wczoraj komentarz do kkw, autorstwa Postulskiego i wszystko byłoby OK, gdyby zdanie drugie w przepisie 55 par. 2 kkw zostało usunięte z uwagi na obecny brak możliwości orzekania dozoru przy Wo. Ale treść ww. przepisu pozostawiono niezmienioną. Z drugiej strony masz zupełną rację, że Wo, to nie dozór. [EDIT 22:45] Lecz zauważ także, że art. 55 par. 2 kkw ma także zastosowanie do p.s.u. poprzez art. 45 par. 2 k.k.w. Czyli powstaje pytanie - w jakim zakresie mają zastosowanie przepisy o kuratorze i dozorze przy p.s.u.?
Orange pisze:Mój postulat - zacytujmy Twoją wypowiedź na forum sędziów, może przyjdzie choć mała refleksja...
kgb14 pisze:polemizując nieco z engram.
Nie mam żadnych oporów przed stawianiem wniosków o zastępczą p.w bez jakiegokolwiek udania sie na wywiad czy tez jakieś ,,rozpoznanie'' .
To wszystko co opisałeś wyżej moze osoba skazana powiedzieć na posiedzeniu sądu w temacie zarządzenia zastępczej .
Peu pisze:Ja podobnie jak przedmówca kgb14, nie mam oporów ze skierowaniem wniosku o zkpw, gdyż nasz wniosek to nie ostateczność. Jest jeszcze posiedzenie, na którym skazany może się wytłumaczyć na prawdę ze wszystkiego.
Nie dajmy się zwariować. Nie pchajmy się też przed orkiestrę z wywiadami, ustaleniami, etc...
Wniosek kuratora jest pismem procesowym, które musi odpowiadać wymogom wymienionym w art. 119 & 1 k.p.k. (...) Należy też zwrócić uwagę na konieczność przytoczenia we wniosku prawidłowej argumentacji faktycznej i prawnej. Wymaga tego nie tylko ranga podmiotu sporządzającego omawiany rodzaj wniosków, ale także troska o autorytet sądowego kuratora zawodowego w ocenie podopoiecznych, który leży też w dużym stopniu od zasadności składanych wniosków. Dlatego kurator powinien wystąpić do sądu z wnioskiem o wszczęście postępowania incydentalnego po dokładnym przeanalizowaniu okoliczności faktycznych i podstaw prawnych, a więc tylko wówczas, gdy ma on jednoznacznie szanse, aby wniosek był uwzględniony. Wynika stąd konieczność nie tylko dobrej znajomości przez kuratora praktyki orzeczniczej danego sądu w tego rodzaju sprawach, ale też wpływania na kształt tej praktyki właśnie poprzez rozsądną argumentację zawartą we wniosku i dołączonych dokumentach. (pogrubienia i podkreślenia - Aurelius).
Sławek Kacicki pisze:
Na tym kończę swój udział w tym wątku.
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości