art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: amator » 18 mar 2013, 22:25

Zauważyłem ze w nowym rozporządzeniu poza tym że skazany ma się stawić na pierwszą rozmowę do kuratora pod rygorem zarządzenia/odwołania/podjęcia ewentualnie ryzykując pisemnym upomnieniem to dalej widzę już tylko zobowiązania dla kuratora. To my mamy "skutecznie wezwać skazanego" czy "żądać od niego kontaktu telefonicznego", a jeśli się skazany wypnie na nasze żądania co wtedy? Za brak kontaktu telefonicznego sąd zarządzi mu wykonanie kary? Wątpię. Poza tym co to znaczy skutecznie wezwać dozorowanego. Tak wysłać wezwanie żeby je łaskawie odebrał czy za pomocą czarodziejskiej różdżki sprawić żeby się pojawił w moim biurze?
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: Aurelius » 18 mar 2013, 23:48

Amator - tak domniemywam i tak też to interpretuję, bo takiej nomenklatury używa sąd, iż skutecznie (prawidłowo) wezwać dozorowanego, oznacza, że został on zawiadomiony o Twoim wezwaniu, czyli powziął o tym wiedzę - wróciła Ci zwrotka. Jeśli też sporządziłeś notę z telefonicznego wezwania go lub wydrukowałeś raport-potwierdzenie o odebraniu e-maila przez skazanego (to już w toku dozoru, jeśli skazany wyraził oczywiście zgodę na taki rodzaj wezwań ;) ).
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: kgb14 » 19 mar 2013, 9:59

:D To będziemy teraz wyciągać bilingi rozmów jako dowód w sprawie :lol:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Inana » 19 mar 2013, 12:44

kgb14 pisze::D To będziemy teraz wyciągać bilingi rozmów jako dowód w sprawie :lol:

Wot, postęp cywilizacyjny! :)
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: amator » 19 mar 2013, 23:00

Znany jest mi termin prawidłowego doręczenia wezwania ale już skutecznego wezwania to nie. Czyli zakładając że nie ma telefonu czy poczty elektronicznej to muszę mu wysyłać wezwanie za wezwaniem licząc na to że dozorowany lub osoba wspólnie zamieszkująca odbierze przesyłkę dopiero wówczas wywiążę się z nowego obowiązku jakim nałożył na mnie MS.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy

Postautor: jarosj » 20 mar 2013, 19:14

Przecież my możemy wzywać telefonicznie, a nie musimy. Możemy, nawet z telefonem służbowym, wzywać przez pocztę. Chyba, że napiszą, że musimy przez telefon.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Wojti » 20 mar 2013, 20:23

A ja powiem wprost - nie zamierzam stosowac nowego rozporzadzenia do czasu, az mnie nie przeszkolą, aż nie będzie odpowiednio zmienionych wszystkich druków, aż nie będzie dokonanych odpowiednich zmian w programie komputerowym "Kurator", stworzonych pouczeń dla podopiecznych, aby mieli pełną świadomośc, za co teraz częściej i szybciej będa trafiać do ZK. Nie zamierzam robić czegoś, tworzyć na własną rękę. Jest psim obowiązkiem MS dopasować to w/w do cudownego rozporzadzenia, które przyjmuję z olbrzymim entuzjazmem. Dodam, że wszyscy w moim Zespole podzielaja też wyjątkowa dbałość MS o kuratorów i prosza o więcej tak nowatorskich pomysłów. Skoro juz podzieliliśmy dozorowanych na kategorie, nastepnym krokiem powinny być kategorie dla kuratorów. Od razu mówię, że jestem w C. Jako lektury do nowych pomysłów MS proponuję Gombrowicza, Kawkę, Orwella...
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: Inana » 20 mar 2013, 20:37

Eeee, tam. Nie histeryzujmy. Jest rozporządzenie, będziem stosować. Ja na razie na zwolnieniu, wracam do pracy w poniedziałek. Policzę ile mi wychodzi dozorów przejąć "na siebie". Jak się okaże, ze dużo, to wystosuję pismo do kierownika, że niestety, ale w związku z wejściem rozporządzenia z dnia.... i wprowadzoną katergoryzacją skazanych, jestem zmuszona przejąć do osobistego prowadzenia XX spraw i informuję, że nie jestem w stanie zapewnić prawidłowego prowadzenia dozorów z uwagi na wielokrotnie przekroczone normy obciążenia. Proszę o podjęcie działań mających na celu ograniczenie ilości prowadzonych przeze mnie osobiście spraw. Do wiadomości kuratora okręgowego.
I luuuzik. Wprowadzam kontrolkę pracy w terenie. Pracuję 40 godzin w tygodniu, a czego nie dam rady zrobić, to trudno... Jezdem wszak jedna i siem nie rozerwę.
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Orange » 20 mar 2013, 20:53

Wojti pisze:Od razu mówię, że jestem w C. ...

Ja myślałam, że jesteśmy w D... 8)

Inana pisze:Eeee, tam. Nie histeryzujmy. Jest rozporządzenie, będziem stosować....

:D
Zamierzam tak właśnie zrobić. Stosować w całości, co do przecinka. I luuuz.
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: jarosj » 20 mar 2013, 22:05

Luzujcie się drogie koleżanki, luzujcie. Ale żeby nie było jak w tym kawale:
Niesamowicie wysoka stroma góra. Na krawędzi przepaści siedzi orzeł i się buja.
- Pięty- palce- pięty- palce- pięty.
- Zobaczył go jastrząb,podleciał i pyta.
- Orzeł co ty tu robisz?
- A widzisz ja się wyluzowywuję.
- Mogę z tobą?
- A pewnie,siadaj obok i rób to samo co ja.
Jastrząb usiadł i tak samo jak orzeł Pięty-palce-pięty-palce-pięty.
Nagle orzeł rzucił się głową w dół,prosto w przepaść.
Jastrząb niewiele myśląc za nim.
Spadają z niesamowitą prędkością,ziemia przerażająco rośnie w oczach.
Jastrząb zaczyna panikować! Pięć metrów przed ziemią,orzeł rozłożył skrzydła,jastrząb również .
W ostatniej chwili,niemalże dotykając brzuchami trawy,udało im się wyjść z lotu nurkowego,wzbić się znów wysoko,podlecieć do krawędzi skały z której rzucili się w dół i usiąść.
I jak jastrząb? Fajnie było- pyta orzeł znowu zaczynając się bujać.
Jasoooo orzeł.To było niesamowite!Normalnie bungie przy tym wymięka.Zajebista sprawa!! Stres mega ale potem jaka euforia!!!! Entuzjazmuje się już wyluzowany jastrząb.
I tak siedzących zobaczył wilk......
Podchodzi do nich i pyta Ej chłopaki Co wy tam świrujecie?
Widzisz wilk.... My się wyluzowywujemy- odpowiada jastrząb.
Ej a mogę z wami?
Pewnie siadaj obok i rób to samo co my.I tak siedzą już we trzech i się bujają.
- Pięty-palce-pięty-palce.
Nagle orzeł bach głową w dół! Za nim jastrząb.Za nimi bez zastanowienia wilk.Lecą w dół! Wiatr gwiżdże im w uszach! Ziemia coraz bliżej!!!!!
Jastrząb patrzy się przez ramie na wilka i pyta.
Wilk a skrzydła to ty w ogóle masz?
Nie- odpowiada wilk.
Jastrząb kręci z niedowierzaniem głową i mówi.
To ty kur..... naprawdę żeś się wyluzował.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: Inana » 20 mar 2013, 22:11

:)
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andrzej007 » 23 mar 2013, 16:21

:)
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: constantine » 25 mar 2013, 1:29

Myślę, że najwięcej zależy od podejścia kierowników - jeśli oni będą rozsądni, to nie ma się czego obawiać (i tym koleżankom i kolegom pogratulować kierownictwa). Tak jak w przypadku stosowania art. 75par2akk przez sędziów - jakoś tak często znajdują "szczególne względy", żeby tylko nie zarządzić kary (co było do przewidzenia).

Najwięcej co się zmieni w praktyce to konieczność co półrocznego występowania do rejestru karnego i sprawozdania okresowe zawodowego czyli jeszcze trochę więcej papieru. To A, B, C pójdzie w piach.
Sędziowie będą raczej mieli w nosie te kategorie i całe to rozp., a już kompletnie nie będą mieli czasu na czytanie sprawozdań (już nie czytają tylko podbijają te co im podsyłamy).

Poza tym ściąganie akt głównych faceta z dziesięcioma wyrokami może być dosyć zabawne -
Drogi Kierowniku:
Zwracam się z uprzejmą prośbą o określenie priorytetów wykonywanych czynności, ponieważ w tym miesiącu zapoznanie się z wszystkimi nadzorami i dozorami pana Kowalskiego zajęło mi 80godzin. Przepraszam: może za wolno czytam. Które czynności mam sobie do końca miesiąca odpuścić? :lol:
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Edwin » 26 mar 2013, 14:38

Witam. Reprezentuję Międzyregionalną Sekcję NSZZ "Solidarność" Pracowników Sądownictwa. W związku z Waszą sytuacją spowodowaną wydaniem owego rozporządzenia postanowiliśmy wystąpić do MS o jego nowelizację. Uprzejmie proszę o kontakt osoby, które chciałby nam pomóc w "walce" z tym wytworem ministerialnej legislacji.

Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi, opracowania/stanowiska co do rozporządzenia.

PS. Poproszę o kontakt poprzez PW/mail
Edwin

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 27 mar 2013, 0:01

Edwin, myślę,że osobą najbardziej kompetentną do działań i rozmów w sprawie kuratorów jest Przewodniczący Krajowej Rady Kuratorów. Obecnie jest to-
Kurator Okręgowy - Henryk Pawlaczyk
Sąd Okręgowy w Bydgoszczy
ul. Wały Jagiellońskie 2
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych