zażalenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Krokus » 09 gru 2005, 3:07

Dobry wieczór,
Bylem dzisiaj na wokandzie wykonawczej i Sędzia rozpatrując jeden z wniosków stwierdził: [i]Nie zarządzam dzisiaj wykonania kary, a jak kurator będzie chcial to niech się żali i wtedy zobaczymy co dalej.
I jeszcze jedno: u nas Sędzia, gdy nie ma kuratora na wokandzie, doręcza kuratorowi odpis nieprawomocnego postanowienia, a zwrotka od kuratora jest niezbędna do jego uprawomocnienia...
[/i]
Krokus

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 09 gru 2005, 13:05

mihu-już prawie oficjalnie zamknąłeś temat(z pewnym żalem jak odniosłam wrażenie), a tu wcale nie ....

Cześć Krokus
Doprawdy nie wiem jak skomentować takie praktyki.
Wątpiących postanowienie przesłane przez Bartłomieja(no i oczywiście przytaczane wcześniej przepisy i komentarze do nich)powinny chyba ostatecznie przekonać.

¯eby nie owijać w bawełnę , uważam ,że praktyka stosowana w twoim sądzie jest błędna-sędzia też człowiek -może się mylić.

Sądy(przynajmniej u nas) stale podlegają jakimś kontrolom.Jak nie sędziowie są kontrolowani , to kuratorzy, albo biurowośc. Jak nie wizytacje to lustracje i tak w kółko.Nie ma praktycznie szans ,aby jakieś błędy się uchowały.Najmniejsze wątpliwości są natychmiast wyjaśniane.

Czy akta, o których piszesz(takie z przyjętm przez sędziego zażaleniem wniesionym przez kuratora) trafiły kiedyś na biurko sędziego wizytatora?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: BartK » 09 gru 2005, 13:54

Zet pisze:mihu-już prawie oficjalnie zamknąłeś temat(z pewnym żalem jak odniosłam wrażenie), a tu wcale nie ....

Droga Zet, ten wątek mogą zamknąć tylko 2 osoby: ja i admin :)

A tak do rzeczy ... u mnie wystąpiła taka sytuacja jak u Krokusa: sędzia przychylnie wypowiedział się w kwestii wniesienia zażalenia przez kuratora. Przepisy w tej materii nie są do końca jasne i równie dobrze można z nicj wyinterpretować kompetencje wniesienia kuratora do wnoszenia zażaleń. Próbowałem jak mogłem taką interpretację wprowadzić, jednak bez skutku, aczkowlwiek w penitencjarnym zmieniali zdanie, co widać nawet w treści postanowienia: "Choć prima facie mozna było mieć wątpliwości..." Niestety większośc obecnych tutaj na forum, jak przykładowo Zet i andy, zdecydowanie odrzuciło taką koncepcję, stojąc po tej "bezpiecznej" stronie.
Ponieważ interpretacja przepisów nie odniosła skutku, to trzeba je zmienić, tak aby kurator był stroną w post. wykonawczym i mógł składać zażalenia. Uczynię wszystko, co w mojej mocy, aby tak się stało.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że nowi użytkownicy forum coś ciekawego napiszą jeszcze w tym temacie. Jednak i tak wiem, że pierwsza głos zabierze moja ulubiona ....... Zet :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 09 gru 2005, 15:19

Help!!!...Ratunku!!!
Bartuś ("znęcacz" jeden) z braku argumentów postanowił mnie wykończyć psychicznie :D

Skubany! Niekorzystne dla siebie w całej rozciągłości postanowienie penitencjarnego usiłuje odczytywać na swoją korzyść !
Nic z tego przyjacielu ! Krucha ze mnie istotka ,ale potrafię być zawziętą babą.Ani myślę odpuścić!:D
A teraz szykuję sie na imprezę(może ukoję nerwy):D

Z wyrazami szacuneczku.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: andy » 09 gru 2005, 20:15

żeby nie było niedomówień: JESTEM ZA SK£ADANIEM ZA¯ALEÑ NA POSTANOWIENIA w postępowaniach wszczynanych z wniosku kuratora (nieraz mam ochotę utrzeć nosa), ale......

Mam cały plik dokumentów, które świadczą - niestety - że sędziostwo z okręgu żadnego zażalenia kuratora (oprócz dwóch wyjątków znanym wszem i wobec) nie będzie rozpatrywało jako zażaleń osoby nieuprawnionej. Jest to stanowisko SO i nie tylko. Bój się toczył, m.in. dzięki jednemu z sędziów wykonawczych SR, który niejako umówił sie z kuratorem - aby mieć jasność co do tej kwestii (zresztą uważał, że kurator może zażalać).

Co innego uczestnictwo w posiedzeniach i modyfikowania swoich wniosków

Strony postepowania karnego są wyraźnie określone (brak w nich kuratora).
andy

Postautor: kesey » 09 gru 2005, 22:51

Bartku :!: Startuj do KRK- dam Ci kreskę (jak to drzewiej w Polszcze bywało) :)
Natomiast jeśli Zet poczuje się na dobre ofiarą przemocy w rodzinie (choćby tylko kuratorskiej), chętnie udzielę jej wsparcia i załatwię jakieś łóżko w OIK-u :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 10 gru 2005, 10:18

kesey pisze:Bartku :!: Startuj do KRK- dam Ci kreskę

Dzięki kesey, ale jestem tylko szarym kuratorem, jednym z wielu w Szczecinie, a w dodatku mam małe doświadczenie zawodowe, więc proponuję Zet - kuratora z doświadczeniem ! :lol:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: kesey » 12 gru 2005, 23:44

Zet też może liczyć na moje poparcie. Oczyma wyobraźni już widzę te ... debaty (nie wiem czy w tej sytuacji to odpowiednie słowo:?:):lol:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: commynes » 29 gru 2005, 21:04

Bartłomiej pisze:Z tego wynika, iż mamy w Polsce dwa różne systemy prawne :) Zet - chyba musimy coś do nowego ministra w tej sprawie napisać :)

Mieszasz warunkowe przedterminowe zwolnienie z warunkowym zawieszeniem kary. Zakręciłeś się, bo nie sądzę, żebyś nie wiedział.
commynes

Postautor: BartK » 30 gru 2005, 17:52

commynes pisze:Mieszasz warunkowe przedterminowe zwolnienie z warunkowym zawieszeniem kary. Zakręciłeś się, bo nie sądzę, żebyś nie wiedział.

Mam dwie wersje odpowiedzi dla Ciebie:
1. Nie wczytałes się dokładnie w temat.
2. Nie znasz materii sprawy.
I proszę nawet się ze mną nie kłóć, bo już temat zażalenia jest jednym wielkim polem walki. Jednak jak bardzo chcesz zarzucić mi, iż się "zamieszałem, to napisz dokładnie o co Ci chodzi!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 05 sty 2006, 1:43

temat zażalenia jest jednym wielkim polem walki. To prawda
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: jurek » 05 sty 2006, 21:22

Witam serdecznie kadrę kuratorską tą która dyskutowała na temat zażaleń i tą która tę dyskusje obserwowała. Sama rozmowa na temat zażaleń postanowień Sadów Rejonowych w sprawach w których złożyliśmy my Kuratorzy wnioski jest jak najbardziej na miejscu i na samym początku pragnę wyjaśnić że jestem gorącym zwolennikiem nadania kuratorom statusu strony postępowania w pełnym tego słowa znaczeniu. Szkoda że wcześniej nie włączyłem się do tej dyskusji jednak przyznaje się że zaniedbałem trochę sprawdzanie co tu się dzieje a tu proszę proszę jaki ciekawy temat. A teraz przepraszam ale pozwolę sobie wyrazić moje zdanie na tematy podejmowane.
Z przykrością musze stwierdzić (to moje osobiste zdanie) że cała ta dyskusja świadczy niestety o skromnej wiedzy prawniczej kuratorów nad czym ubolewam. Wyjątek stanowi tu ZET-ka ale i Ona w pewnym momencie zwątpiła w swoja wiedze i zaczęła szukać dziury w całym. Moim zdaniem to jest tak:
Sądem Odwoławczym w sprawach wiadomych jest zawsze Sąd Okręgowy i tylko Sąd Okręgowy, dyskusja nad tym czy sądem odwoławczym jest wydział karny SO czy penitencjarny SO jest przepraszam ale nie napisze czym.
Sądem II instancji od powiedzmy w skrócie orzeczeń Sadów Rejonowych jest Sad Okręgowy a nie jego jakieś tam wydziały, i to czy sprawa z odwołania trafia do wydziału karnego sekcji odwoławczej SO czy wydziału penitencjarnego i wykonywania orzeczeń karnych SO jest mało istotne i myślę sprawą wewnętrzną poszczególnych okręgów. Powstrzymam się od dalszych komentarzy w tej kwestii jeśli dla kogoś jest to nie jasne proszę o pytania.
A teraz sprawa zażaleń:
Kuratorzy w obecnym stanie prawnym mogą składać zażalenia w dwóch sytuacjach które oczywiście opisaliście i tu jesteśmy zgodni. Brak jest jednak w naszym systemie karnym możliwości doszukiwania się np. poprzez analogie doszukiwania się możliwości składania zażaleń przez kuratora w innych sytuacjach i dyskusja na tej płaszczyźnie jest bezprzedmiotowa. Należy jednak podjąć dyskusje co możemy zrobić aby tę sytuacje zmienić bo to że kurator jest w stanie składać określone wnioski a nie ma możliwości złożenia odwołania od decyzji Sądu jest mało logiczne i wręcz śmieszne. Oczywiście podniesie się larum w środowisku sędziowskim : jak to jakiś tam kurator podważa decyzje sędziego!!! Myślę jednak że czas jest wreszcie uświadomić to środowisko że kurator nie jest jakimś tam trzeciorzędnym pracownikiem sadu. Jesteśmy tak naprawę bardzo ważnym kołem zębatym (ani mniej ani bardziej ważnym od innych) tej wielkiej machiny zwanej Wymiarem Sprawiedliwości.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 05 sty 2006, 22:41

Jurek - bardzo wyczerpujący post, jednak mało odkrywczy, a zarzucanie tutaj braku wiedzy prawniczej jest nie na miejscu. Zdania na temat mozliwości składania zażalenia przez kuratorów są podzielone, a to że Ty reprezentujesz konserwatywną większość, to nie znaczy, że jesteś wielkim kuratorem prawnikiem. Cieszę się jednak, iż dodałeś swoje zdanie oraz masz takie same jak większość zdanie na temat wymaganej pozycji kuratora, bo rzeczywiście kurator nie jest jakimś trzciorzędnym pracownikiem sądu :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 06 sty 2006, 0:46

Bartłomiej pisze:Jurek - bardzo wyczerpujący post, jednak mało odkrywczy, a zarzucanie tutaj braku wiedzy prawniczej jest nie na miejscu. Zdania na temat mozliwości składania zażalenia przez kuratorów są podzielone, a to że Ty reprezentujesz konserwatywną większość, to nie znaczy, że jesteś wielkim kuratorem prawnikiem.

Bartłomieju odkrywać możemy nowe światy a w prawie karnym jest tak że jeżeli nawet nagle wszyscy stwierdzą że kurator powinien mieć możliwość składania zażaleń to wcale nie świadczy to o tym że mamy takie prawo i mało istotne jest to czy ktoś jest konserwatywny czy liberalny i czy ktoś jest wielkim prawnikiem czy pedagogem (ps. czy masz kompleks wykształcenia). A o braku wiedzy prawniczej pisałem w kontekście problematyki czy sad penitencjarny jest sądem odwoławczym od orzeczeń sądów rejonowych o zgrozo że powstał ten problem!!!!
Art. 24 KPK.
§ 1. Sąd rejonowy orzeka w pierwszej instancji we wszystkich sprawach, z wyjątkiem
spraw przekazanych ustawą do właściwości innego sądu.
§ 2. Sąd rejonowy rozpoznaje ponadto środki odwoławcze w wypadkach wskazanych
w ustawie.
Art. 25.
§ 1. Sąd okręgowy orzeka w pierwszej instancji w sprawach o następujące przestępstwa:
1) o zbrodnie określone w Kodeksie karnym oraz w ustawach szczególnych,
2) o występki określone w rozdziałach XVI i XVII oraz w art. 140-142, 148 §
4, art. 149, 150 § 1, art. 151-154, 156 § 3, art. 158 § 3, art. 163 § 3 i 4, art.
165 § 1, 3 i 4, art. 166 § 1, art. 173 § 3 i 4, art. 185 § 2, art. 210 § 2, art. 252
oraz 253 § 2 Kodeksu karnego,
3) o występki, które z mocy przepisu szczególnego należą do właściwości sądu
okręgowego.
§ 2. Sąd apelacyjny, na wniosek sądu rejonowego, może przekazać do rozpoznania
sądowi okręgowemu, jako sądowi pierwszej instancji, sprawę o każde przestępstwo,
ze względu na szczególną wagę lub zawiłość sprawy.
§ 3. Sąd okręgowy rozpoznaje ponadto środki odwoławcze od orzeczeń i zarządzeń
wydanych w pierwszej instancji w sądzie rejonowym oraz inne sprawy przekazane
mu przez ustawę.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 06 sty 2006, 1:16

Należało by jeszcze dodać to:
Art. 20. kkw
§ 1. W postępowaniu wykonawczym sąd orzeka jednoosobowo.
§ 2. Zażalenie wnosi się do sądu, który wydał zaskarżone postanowienie; zostaje ono
przekazane bezzwłocznie zarządzeniem wraz z aktami sprawy do sądu wyższej
instancji,
chyba że sąd orzekający w tym samym składzie przychyli się do zażalenia.
§ 3. Sąd wyższej instancji rozpoznaje zażalenie jednoosobowo.
Art. 21.
W postępowaniu przed sądem prokurator jest stroną; w szczególności może składać
wnioski i wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym.

A sprawa z zażaleniami była by prosta po dodaniu w kkw :
Art. 21a.
W postępowaniu przed sądem w sprawach wszczętych na wniosek kuratora sądowego zawodowy kurator sądowy jest stroną; w szczególności może składać
wnioski i wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych