odmowa ZKSS wykonania wywiadu w trybie art. 14 kkw

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Tomek M. » 27 maja 2009, 8:35

Nawiązując to pisma którego fragment zacytowałem. Ta sprawa miała ciąg dalszy. Panowie policjanci mając świadomość jak zareagujemy pomimo wysłania pisma umówili się z naszym kierownikiem na spotkanie celem wypracowania wspólnego stanowiska. Z relacji kierownika wynika, że tak naprawdę nie było o czym rozmawiać bo już na początku spotkania zakomunikowali, że przecież mają to pismo i nie można inaczej. Argumenty że kurator ma obowiązek zasięgać informacji od różnych organów a policja ma też udzielać niezbędnej pomocy co wynika z ustawy a jak wiadomo ustawa jest najwyższym aktem prawnym w tym kraju nie trafiały do policjantów. Wiele innych argumentów z resztą też.
Prawdę mówiąc z takim oporem materii jeszcze się nie spotkałem. Problem braku współpracy w naszym mieście funkcjonuje od wielu lat. Cały czas się nie poddajemy i inicjujemy spotkania z dzielnicowymi próbując ich przekonać, że oni także wiele z tego wyniosą. Wiem, może trochę odbiegam od tematu ale ciężko mi pojąć że taka instytucja nie docenia wymiany informacji, skoordynowanych działań i wzajemnego budowania wizerunku w środowisku. Jeśli tego nie rozumieją to chociażby zadbali o własne cztery litery. Przecież jak coś się stanie w mieście i media się tym zajmą to zawsze inaczej to wygląda jeśli działa się wspólnie a inaczej kiedy na piśmie odmawia się współpracy.
I jeszcze dygresja na temat budowania wizerunku i prestiżu zawodu. Nie wiem po jaką cholerę stworzono instytucję kurateli, uchwalono ustawę o kuratorach sokoro teraz małymi krokami podważa się zasadność jej istnienia. Jak inaczej to nazwać skoro mamy powoli coraz mniejsze kompetencje a z każdym pismem trzeba biegać do sędziego?! Niby nic się złego nie dzieje ale policja nie uważa nas za sąd, komornicy nie uważają nas za organ wykonawczy, sędziowie wykonujący orzeczenia często podważają zasadność dozorów, decydenci chcą ograniczać kompetencje, instytucje odmawiają udzielania informacji zasłaniając się ustawą o ochronie danych tak jakby kurator to był zwykłe pan józek z ulicy....
...chyba czas na urlop :-)
Tomek M.
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 27 maja 2009, 9:47

Pięknie napisane , zgadzam się w 100% a z tym że na urlop trzeba isć to nawet w 110% :lol:
Tylko my sobie tak tu popiszemy , pożalimy się , przedstawimy argumenty itp. i dalej z tego nic nie wyniknie .... czy to wszystko czytają nasi delegaci i coś z tym robią ??
urlop , już niedługo , urlop, urlop....
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

ZA£AMKA KOLE¯ANKI I KOLEDZY!!!

Postautor: Hahment » 27 maja 2009, 9:52

Sprawa zatoczyła ogromny krąg.

Byłem na szkoleniu w Zakopanem i okazuje się że środowisko kuratorów(chyba oprócz forumowiczów) to tresowane pieski, które tańczą jak im "ktoś" zagra. Na szkoleniu odnośnie art. 14 kkw wszyscy jednogłośnie oprócz może 3 osób zgodzili się pokornie ze stanowiskiem ministerstwa(nie wiem może się bali). Ale pokusiłem się i zapytałem jedną Panią odnośnie zajęcia stanowiska w tej sprawie i przeżyłem szok:

-Pani powiedziała jak śmie się nie zgadzać z ministerstem jak to przecież ministerstwo(tutaj z wielkim impetem).

Wniosek jest prosty i załamujący, jeżeli wszyscy tak do tego będziemy podchodzić to wcisną nam co będą chcieli. Ja nie wiem jak można być tak bezmyślnymi przyjmować takie rzeczy jako pewnik. Ludzie którzy o tym mówili zasłaniali się autorytetami współpracy z rządem itp.(w moich oczach to żadne autorytety).

Chciałbym ażeby teraz ministerstwo wycofało się z tej bzdury, i ciekawe co ci wszyscy zwolennicy ministerstwa powiedzieliby na to i na swoje autorytety.

Nasuwa się pytanie czy to pobożne życzenie czy najbliższa rzeczywistość. :twisted:

PS. Ciekawe czy Ci wszyscy teoretycy wypowiadają się na tym forum.
Tak to już jest!
Hahment

Podziękował : 0 raz

Postautor: agawe » 27 maja 2009, 20:30

Cóż, w zdrowym układzie normalnym powinno być respektowanie przez kuratorów stanowiska ministerstwa w zakresie interpretacji przepisów. Odpowiednie departamenty powinny szczegółowo analizować obowiązujące akty prawne a analizę taką przedstawiać kuratorom. Przecież kuratorzy nie muszą znać się na interpretowaniu ustaw i rozporządzeń.
Niestety często odosimy wrażenie, że interpretacje takie dokonywane są przez osoby totalnie niekompetentne,... W jednym piśmie znajdują się wykluczające się tezy, zalecenia sprzeczne z obowiązującymi przepisami... Czasami włos się jeży na głowie!!!
W takiej sytuacji bardzo trudno uznać za wiążące pisma "produkowane" przez pracowników ministerstwa i należy dawać temu wyraz.
Jaka jednak może być forma naszej dezaprobaty, skoro zalecenia wpływają za pośrednictwem prezesów sądów z ich adnotacją "do stosowania"...? Jak to się odbywa w Waszych okręgach?

P.s. Hahment, to Was kryzys światowy nie dosięgnął i wysyłają Was na szkolenia? Tylko pozazdrościć...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lukas » 28 maja 2009, 0:21

Wydaje mi się, że dyskusję na temat tego co możemy a czego nie, powinniśmy zakończyć czymś bardziej sensownym.
W piśmie Departamentu Wykonania Orzeczeń i Probacji, którym tak żywo jesteśmy zainteresowani czytamy "Zdaniem DWOiP kurator sądowy nie może w trybie art. 14§1 kkw" ... etc. etc.
Większość z nas jest przekonana o nietrafności takiego domniemania, bowiem ustawodawca w art. art. 2 pkt 6 i 14§1 kkw autorytatywnie stwierdził, że sadowy kurator zawodowy jest jednym z organów wykonujący orzeczenia. Nieżyjący już prof Zbigniew Hołda podkreślał, że bardzo ważnym organem wykonującym orzeczenia. Aby zmienić ten stan rzeczy należałoby znowelizować jeden z tych przepisów - notabene, taki pomysł MS wcześniej przedstawiało . Należy tylko sięgnąć pamięcią w nie aż tak odległą przeszłość.
Proponuję zebrać się w tzw. kupę i zwrócić się np. do prof Stefana Lelentala z U£ w £odzi z gorącą prośbą o przekazanie zainteresowanym (NAM) opinii prawnej na temat przekazanego przez wymieniony departament domniemania - to naprawdę nie ma nic wspólnego z twierdzeniem.
Zróbmy więc to jak najszybciej. Nie oskarżajmy się na tym forum, że są pokorni i odrobinę mniej podatni na przygotowywane przez MS stanowiska.
Należę do tych, którzy nie godzą się na takie traktowanie ZAWODOWEGO KURATORA S¡DOWEGO jako organu wykonującego orzeczenia. Idąc tropem, jak to niektórzy nazywają wykładnią departamentu, należałoby to ważne uprawnienie do zarządzenie zebrania informacji dotyczących skazanego odebrać pozostałym organom wykonującym orzeczenia.
Wśród wymienionych a art. 2 kkw jesteśmy najbardziej dyskryminowani.
Proponuję, aby podejmować uchwały na zgromadzeniach okręgowych kuratorów. Po ich zebraniu, jeśli aż tak jak widać na tym forum, nie kochacie KRK, zwrócić się o właściwą interpretację tego bolącego nas problemu.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

W SUMIE RACJA.

Postautor: Hahment » 28 maja 2009, 10:17

Drogi Lukasie nikogo nie oskarżam tylko w mocny sposób próbuje komuś oczy otworzyć. Odnośnie podejmowania uchwał na zgromadzeniach i wysyłania ich do MS już o tym pisałem.

Cały czas chodzi mi o to by uświadomić innym skalę problemu, gdyż chyba nie zdają sobie sprawy ze swojego postępownia, jak duży będzie miało to wpływ na naszą pracę. Moje wyobrażenie o tym problemie w oczach innych było całkiem inne i dlatego wywołało to u mnie tak silne wzburzenie.

Nie interesuje mnie zdanie innych grup zawodowych(nie dotyczy twojej wypowiedzi Lukasie), którzy oglądają to forum i cieszą się że My się tutaj sprzeczamy. Prawie wszyscy jesteśmy pedagogami i wiemy, że jest dobrze kiedy rozmawiamy(nawet gdy się sprzecamy), gorzej kiedy przestajemy rozmawiać.

PS. Agawe 3 lata nie byłem na szkoleniu.
Tak to już jest!
Hahment

Postautor: morphine » 28 maja 2009, 10:41

Hej!!

Z Twojej wypowiedzi Hahment wynika, ze jednak nie udało wysłać się proponowanego przez Cibie pisma do KRK lub DWOiP o którym wcześniej wspominałeś?

Jestem zdziwiony przedstawionym przez Ciebie stanowiskiem iakie zajęła większość kuratorów na szkoleniu w Zakopanem, a nie dziwie sie twojej reakcji rozgoryczania
pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Lukas » 28 maja 2009, 17:11

Poczułem maleńką konfuzję z powodu użytego przez Hahmenta przymiotnika przy moim logo.
Helmecie, pisząc o naszym problemie nie chciałem niczym Ciebie urazić.
Skoro jednak piszesz, że wcześniej pisałeś o potrzebie zwołania zgromadzenia okręgowego, to dlaczego do tej pory nie zainicjowałeś u siebie tego co sam proponujesz?

Piszesz również o tym, że jest fajnie bo możemy o tym rozmawiać. Jestem za, tylko co z tych rozmów wynika, jaki jest ich efekt?
Trwają one od momentu, kiedy u większości z nas owo pismo się znalazło.
Może kwestię, do której podchodzimy bardzo emocjonalnie, należałoby w jakiś tam (oby korzystnie dla nas) sposób rozstrzygnąć.
Moja skromna propozycja zwrócenia się do luminarzy nauk polskiego prawa karnego wykonawczego jest potrzebna po to, by z opracowaną opinią prawną wystąpić do DWOiP z naszym sprzeciwem.
Myślę również, że powinniśmy się za to zabrać jak najszybciej. Efekt takiego działania byłby być może skuteczniejszy od "rozmów i sprzeczek".
Pozdrawiam Hahmenta bardzo serdecznie.
Nie złość się już na tę Panią, z którą poznałeś w Zakopanem.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Wyjaśnienie!

Postautor: Hahment » 04 cze 2009, 14:28

Wszystkich urażonych moją wypowiedzią bardzo przepraszam-nie chciałem nikogo obrazić, daleko mi do tego. :wink:

Odnośnie faktu mojego działania w tym kierunku, chciałem powiedzieć że wysłałem odpowiednie pismo z prośbą o interpretację do prof. Z. Hołdy , jednak kilka dni później otrzymałem odpowiedź że zmarł(pismo wysłałem jak jeszcze żył). Przeprowadziłem rozmowę z sędziami z mojego sądu okręgowego i popierają oni w pełni nasze stanowisko. Cały czas namawiam swoich KO na zwołanie zgromadzenia kuratorów, jednak narazie bez konkretów-może będzie na jesień. Proszę uwierzcie, że ze swojej strony używam wszystkich możliwych środków, ażeby wyprostować to zamieszanie, być może tak mnie to męczy, iż mam jakieś pojęcie o prawie.

Z pismem do ministerstwa, było tak że jestem tylko szeregowym kuratorem i nie mogłem pominąć pewnych osób, które jednak naciskały ażebym się wstrzymał.

Być może ktoś opatrznie mnie zrozumiał, z moimi ostrymi wypowiedziami w przyszłości będę delikatniejszy i jeszcze raz przepraszam.

Pozdrawiam kolegów i koleżanki-mam nadzieję że postawimy na swoim i ktoś "z góry" się w końcu opamięta.
Tak to już jest!
Hahment

Postautor: Bosman » 04 cze 2009, 16:14

Sławek Kacicki pisze:---------- 17:41 22.05.2009 ----------

Dzisiaj otrzymałem od kierownika naszego ZKSS infomację, przekazaną przez naszego kuratora okręgowego z ostatniego spotkania kuratorów okręgowych m.in. z przedstawicielami ministerstwa - z której wynika, iż kuratorzy okręgowi zwrócili uwagę na problem dot. odmowy przeprowadzania wywiadów środowiskowych, na podstawie zarządzeń kuratorów zawodowych (z zastosowaniem art. 14 k.k.w.), przez innych kuratorów zawodowych i jednostki policji - co więcej, wyrazili swoje niezadowolenie z tego stanu rzeczy, wywołanego za sprawą treści przedstawionego uprzednio stanowiska DWOiP w tej kwestii. Przedstawiciel MS stwierdził podobno, iż przedstawione stanowisko (j.w.) nie było wystarczająco przemyślane/skonsultowane i wystarczajaco merytorycznie opracowane (może nie do końca tymi słowami) - zostanie zweryfikowane, w kierunku zgodnym z treściami przepisów kkw, określającymi jednoznacznie status kuratora zawodowego jako organu postępowania wykonawczego i jego uprawnienia m.in. z tegoż wynikające (b.b.d. w jakim czasie).
Zobaczymy (mam nadzieję) co dalej się w tej kwestii wydarzy - bo na razie nie ma niczego na papierze.

ps ale niestety "stanowisko DWOiP poszło w Polskę i szkód wielu narobiło" - kto,co i kiedy to wszystko odkręci?

Czyżby w powyższym spotkaniu uczestniczyła tylko Nasza KO? Nie widzę i nie słyszę dalszego odzewu.
Zbliża się termin zgromadzenia naszego okręgu (23.06.2009 r.) - może trzeba przygotować jakiś projekt uchwały w temacie głównym.
A może już zostały wykonane jakieś konkretne ruchy "na górze".
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Co z tego będzie?

Postautor: Hahment » 09 cze 2009, 10:20

Czytaliście dzisiejszą Gazetę Prawną?
Tak to już jest!
Hahment

Re: Co z tego będzie?

Postautor: blabick » 09 cze 2009, 11:49

Hahment pisze:Czytaliście dzisiejszą Gazetę Prawną?

no co Ty, przecież w pracy jesteśmy :D
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 09 cze 2009, 12:29

Czytaliśmy czytaliśmy :) tylko czy coś to zmieni i co zmieni ? bo wypowiedz prof. S. Lelantala co do zlecania wywiadów innemu kuratorowi jest zasadniczo jasna. Jednak odnośnie linii kurator - policjant już nie jest tak jasna i oczywista :) (ot taka prawnicza gra słów). Cóż to jest bowiem to, że kurator ma prawo uzyskać pomoc Policji w wykonywaniu swoich obowiązków ? czy zwrócenie się do policji o uzyskanie informacji na temat skazanego jest taką pomocą czy nie ? Co oznacza, że kurator nie posiada uprawnień do wydawania wiążących zarządzeń policjantom gdyż ci podlegają administracyjnie ministrowi spraw wewnętrznych i administracji ? co w ogóle ma podległoś administracyjna do art. 14 kkw ? czy Pan prof. miał na myśli to, że kurator nie jest przełożonym policjanta i nie jest uprawniony do wydawania im zarządzeń i poleceń ? jeżeli tak byśmy to interpretowali to wice wersa należało by stwierdzić, że sąd również nie jest przełożonym policjanta i również nie jest władny do wydawania mu wiążących zarządzeń i poleceń. Osobiście również uważam, że kurator nie jest władny do wydawania wiążących zarządzeń policji np. zarządzić doprowadzenia skazanego do kuratora. Myślę, że należałoby zwrócić się do Pana prof. o pełną interpretacje dot. tego czy kurator jest organem postępowania wykonawczego jak się ma do tego art. 14 kkw, co oznacza, że kurator ma prawo uzyskać pomoc Policji w wykonywaniu swoich obowiązków i co oznacza, że kurator nie posiada uprawnień do wydawania wiążących zarządzeń policjantom gdyż ci podlegają administracyjnie ministrowi spraw wewnętrznych i administracji. Taka krótka (najprawdopodobniej wyrwana z całości) wypowiedz Pana prof. tak naprawdę nic nam nie mówi. Jedno jest pewne ten artykuł jest z pewności bardzo istotnym światełkiem (może i pochodnią) w tunelu i należy podziękować za niego autorowi i inicjatorom tego artykułu.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 09 cze 2009, 17:10

czy ktoś mógłby tu jakiś link do tej gazety zamieścić czy coś w tym stylu ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kasiax » 09 cze 2009, 18:21

kgb14 pisze:czy ktoś mógłby tu jakiś link do tej gazety zamieścić czy coś w tym stylu ?

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/3 ... torom.html
kasiax

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych