Badanie na obecność alkoholu, środków odurzających itd.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Inana » 01 lut 2012, 22:16

dominika77 pisze:może moje pytanie do kolegów/koleżanek karnistów wyda się śmieszne, ale muszę je zadać: jak będziecie/będziemy sobie radzić w sytuacji gdy dozór prowadzi kurator społeczny, a alkomaty maja tylko zawodowi? W praktyce wydaje się, że społeczny informuje zawodowego, iż podopieczny jest pod wpływem i co - zawodowy go wzywa do ZKSS, żeby się stawił (za min. 7 dni dotrze do dozorowanego wezwanie) i poddał się badaniu? absurd jakiś...
W ślad za karnistami, rodzinni także otrzymali takie uprawnienia w UPN:))

Ależ to proste: społeczny dzwoni do zawodowego (ze swojej prywatnej komórki na prywatną komórkę zawodowego), zawodowy natychmiast wsiada do swojego prywatnego samochodu i jedzie do dozorowanego.... Sory, wróć: najpierw jedzie do siedziby ZKSS po sprzęt, albo dzwoni po kolegach, kto go miał ostatnio i do kogo musi uderzyć, żeby sprzęt przejąć. I jak już zdobędzie alkomat to w te pędy do skazanego - a dalsza procedura to już standardowo....
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: Wojti » 01 lut 2012, 22:26

Trawestując słowa filmu braci Cohen "To nie jest kraj dla inteligentnych kuratorów". Na legislatorów z MS nie znajduję pomysłu...
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: selene_11 » 01 lut 2012, 22:49

Inano, obawiam się, ze dalej to nie będzie taki standard. Mnie zawsze uczono że nie wolno podejmować czynności służbowych w terenie wobec osób będących pod wpływem alkoholu, bo to naraża moje życie i zdrowie na wielkie niebezpieczeństwo. Teraz nadaje się mi takie uprawnienie. Co więcej osobę nietrzeźwą mam pouczać o obowiązkach. To się kłóci z moim zdrowym rozsądkiem. Sprawca lub skazany może żądać przeprowadzenia badania w obecności osoby trzeciej !- kogo? może swojego kolesia żeby mnie unieszkodliwili gdzieś pod lasem?)
Uważam że z tego uprawnienia można korzystać tylko na terenie sądu i tak też będę je stosować w tych należących do rzadkości sytuacjach kiedy jakiś zdesperowany skazany przychodzi do kuratora "pod wpływem". reszty przepisów tego rozporządzenia nie chce mi się nawet komentować
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 01 lut 2012, 22:54

selene_11 pisze:Inano, obawiam się, ze dalej to nie będzie taki standard. Mnie zawsze uczono że nie wolno podejmować czynności służbowych w terenie wobec osób będących pod wpływem alkoholu, bo to naraża moje życie i zdrowie na wielkie niebezpieczeństwo. Teraz nadaje się mi takie uprawnienie. Co więcej osobę nietrzeźwą mam pouczać o obowiązkach. To się kłóci z moim zdrowym rozsądkiem. Sprawca lub skazany może żądać przeprowadzenia badania w obecności osoby trzeciej !- kogo? może swojego kolesia żeby mnie unieszkodliwili gdzieś pod lasem?)
Uważam że z tego uprawnienia można korzystać tylko na terenie sądu i tak też będę je stosować w tych należących do rzadkości sytuacjach kiedy jakiś zdesperowany skazany przychodzi do kuratora "pod wpływem". reszty przepisów tego rozporządzenia nie chce mi się nawet komentować

Obrazek
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: kraliusz » 01 lut 2012, 23:12

Zawsze możemy zrobić sobie każdy po tygodniu - coś na kształt "akcji znicz" a wtedy drżyjcie narody :-)
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: marekl9 » 01 lut 2012, 23:44

"Mnie zawsze uczono że nie wolno podejmować czynności służbowych w terenie wobec osób będących pod wpływem alkoholu, bo to naraża moje życie i zdrowie na wielkie niebezpieczeństwo".

Podpisuje się pod powyższym. Jeżeli podopieczny jest pod wpływem alkoholu lub innych środków zapraszam go trzeźwego do siebie do sądu. Jeżeli jego stan nie pozwala na komunikację (i nie trzeba wzywać pogotowia) zostawiam wezwanie w skrzynce na listy. Jak ma przerwy w spożywaniu i wykazuje chęć współpracy to przeprowadzam rozmowę. Jeżeli nie kontroluje spożywania alkoholu, nie stawia się na wezwania, uchyla od dozoru sporządzam wniosek.
Powtarzam też moim podopiecznym, że instytucja kurateli nie wiąże się z żadną formą przymusu w przeciwieństwie do pobytu w placówkach penitencjarnych.
[/i]
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: tulipanna555 » 02 lut 2012, 7:59

Mnie męczy jeszcze jedno: gdzie będziemy przechowywać te zużyte nakotesty. Początkowo myślałam, że będą one generować wydruk tak jak alkomaty, ale okazuje się, że wyglądają one tak:
http://www.narkotyki-testy.pl/Opisy-testow
trochę jak testy ciążowe, a zatem nie wiem, jako potwierdzenie będziemy je załączać sędziemu do wniosku? :) a później wpinać do akt?:) Miejmy nadzieję, że wystarczy opis wyniku badania.
To jedyne testy na ślinę jakie znalazłam, i zobaczcie, wcale one tak znów substancji psychotropowych nie znajdują jak dla porównania te z moczu.
Nie ma bardziej stronniczego świadka i okrutniejszego oskarżyciela niż sumienie dręczące każdego z nas - Polipiusz
tulipanna555
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 4 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: Bosman » 02 lut 2012, 8:22

selene_11 pisze:Inano, obawiam się, ze dalej to nie będzie taki standard. Mnie zawsze uczono że nie wolno podejmować czynności służbowych w terenie wobec osób będących pod wpływem alkoholu, bo to naraża moje życie i zdrowie na wielkie niebezpieczeństwo. Teraz nadaje się mi takie uprawnienie. Co więcej osobę nietrzeźwą mam pouczać o obowiązkach. To się kłóci z moim zdrowym rozsądkiem. Sprawca lub skazany może żądać przeprowadzenia badania w obecności osoby trzeciej !- kogo? może swojego kolesia żeby mnie unieszkodliwili gdzieś pod lasem?)
Zgadzam się.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: megi » 02 lut 2012, 11:13

A co z ew. szczepieniami. Przecież tu jest wykonywanie czynności, w trakcie których dochodzi do kontaktu z materiałem biologicznym pochodzenia ludzkiego (krew i inne płyny ustrojowe oraz wydaliny i wydzieliny) lub sprzętem skażonym tym materiałem biologicznym.
Proponuję zuzyte testery trzymać w swojej szafce, obok kawy, cukru itp. Ja innej wolnej przestrzeni nie mam, reszta zawalona aktami.
A może się mylę? Pewnie, że mylę, przeciez przed laty podpisywałam jakieś opracowanie, że w pracy wykonywanej przez kuratora nie istieją żadne zagrożenia a jeżeli juz to minimalne:). O losie.
megi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 191 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: Ultima » 02 lut 2012, 11:40

megi pisze:A co z ew. szczepieniami. Przecież tu jest wykonywanie czynności, w trakcie których dochodzi do kontaktu z materiałem biologicznym pochodzenia ludzkiego (krew i inne płyny ustrojowe oraz wydaliny i wydzieliny) lub sprzętem skażonym tym materiałem biologicznym.
Proponuję zuzyte testery trzymać w swojej szafce, obok kawy, cukru itp. Ja innej wolnej przestrzeni nie mam, reszta zawalona aktami.
A może się mylę? Pewnie, że mylę, przeciez przed laty podpisywałam jakieś opracowanie, że w pracy wykonywanej przez kuratora nie istieją żadne zagrożenia a jeżeli juz to minimalne:). O losie.

W odniesieniu do refleksji megi (którą podzielam), do rozważenia wklejam

Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 3 stycznia 2012 r. w sprawie wykazu rodzajów czynności zawodowych oraz zalecanych szczepień ochronnych wymaganych u pracowników, funkcjonariuszy, żołnierzy lub podwładnych podejmujących pracę, zatrudnionych lub wyznaczonych do wykonywania tych czynności

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2012/40/1
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: Wojti » 02 lut 2012, 14:09

Ludzie! Proszę Was wyhamujcie! Zużyte narkotesty, szczepienia ... Nie macie innych problemów? Dopóki kurator może, dopóty nie musi. Powtórzę: nigdy do tej pory nie miałem problemów z udowodnieniem tezy, że skazany naduzywa alkoholu, czy zażywa substancje psychoaktywne. Chyba jako kurator wiem, co mówię i Sąd powinien w to wierzyć! Poza tym zbadanie jednorazowo klienta i potwierdzenie, że narusza jakis obowiązek nie daje chyba podstaw do wyciągania od razu konsekwencji? Myślę, że taka długa debata na ten temat na forum jest przesadą. Rola i znaczenie tych przepisów w naszej pracy jest marginalna.
Carpe diem
Wojti

Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Postautor: anca » 02 lut 2012, 14:16

Tez jestem zdania,że nie nalezy tego demonizować.Mamy większe problemy...niestety...
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Grease » 02 lut 2012, 22:52

---------- 20:50 02.02.2012 ----------

Z ostatnich dni - również mam zasadę, iż nie wdaję się w dysputy z dozorowanymi po spożyciu. Jakoś kłóci mi się to z zasadami zdrowego rozsądku. W środę tydzień temu miałam taką sytuację, co się często zdarza, zostawiłam wezwanie na stole z datą, godziną i informacją o przyjściu w stanie trzeźwości - w/w nie przyszedł po raz nty, w takim stanie po raz nty i w tą środę przedłożyłam upomnienie do podpisu w/w. Jak na razie alkotestów nie mamy. Wydaje mi się też, że dbając o swoje bezpieczeństwo, badania będę przeprowadzać w Sądzie. Wielu pod wpływem alkoholu jest agresywnych, a ja nie jestem kamikadze, by badać w terenie. To jest możliwość i obowiązek. To samo odnośnie zawierzenia słowu kuratora zawodowego. Ostatnio na szkoleniu z kkw powiedziałam w sprawie nowych pouczeń w starych sprawach, iż pouczam skazanych słownie i zapisuję to w karcie czynności. Jestem funkcjonariuszem publicznym i jeżeli umieszczam dane w aktach to oznacza, że daną czynność wykonałam a opis sytuacji tak z mojego punktu widzenia wyglądał.
Rozsądek - miejmy go, gdy innym zanika :)

---------- 20:50 ----------

a nie obowiązek

---------- 20:52 ----------

A jak często zdarzyło się Wam, by kurator społeczny wzywał Policję do przebadania klienta?
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: peskador » 06 lut 2012, 20:42

Ten kto wymyslił to rozporządzenie powinien dostać medal albo/i nagrodę Nobla w dziedzinie inowacji - jeżeli jest takie kryterium. Uważam osobiście to za poroniony pomysł.
peskador

Postautor: anca » 07 lut 2012, 20:25

Uważam podobnie...nie jest to uprawnienie, które w jakokolwiek sposób ulatwi nam pracę...ale cóz...na szczęście obligu nie zaklada.
Czy u Was cos się zaczyna juz dziać w tej kwestii???Skladacie już zamówienia na testy...czy czekacie na incjatywę odgórną:)..???
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych