metodologia prowadzenia dokumentacji...

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: stoliczek » 20 sty 2010, 22:25

---------- 20:18 20.01.2010 ----------

Zgadzam się z Wami, ujednolicenie dokumentacji jest bardzo dobrym rozwiązaniem: TYLKO Z G£ową!! Niektóre propozycje są bardzo dobre a inne, jak wspomnieliście do....
Bardzo ciekawa jest nadinterpretacja sędziego Lewoca na temat konieczności sporządzania sprawozdań co 6 miesięcy :shock: !!!!
W moim okręgu po tym jak w zeszłym roku dostaliśmy propozycje pana Lewoca zebraliśmy się i opracowaliśmy poprawki. Zostały przesłane do Departamentu i ....nic... nie zauważyłam żadnych poprawek w pismach otrzymanych do zastosowania.
Ja też uważam, że zgromadzenia są najrozsądniejszym wyjściem.
Może Departament w końcu zacznie z nami tak na serio konsultować naszą pracę 8)

---------- 20:25 ----------

oczywiście chodziło mi o sprawozdania (co 6 miesięcy) we wszystkich sprawach dozorowych w oparciu o rozporządzenie mówiące o czynnościach w przypadku kontroli okresu próby.
stoliczek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Ananas » 21 sty 2010, 0:29

My na tym forum Gadu Gadu- a w Polsce już poleciały pierwsze głowy za krytykę.
a na nas przyjdzie czas
Ananas

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kesey » 21 sty 2010, 0:39

Kto z kuratorów brał udział w opracowywaniu druków? Też chętnie poznałbym odpowiedź na to pytanie, gdyż w piśmie przewodnim Pan Naczelnik składa podziękowania Kuratorom Okręgowym i Kierownikom, którzy współpracowali z nim w opracowaniu tych druków.
Być może chodzi tylko o kurtuazję, gdyż propozycje druków przesłane zostały KO do konsultacji, ewentualnie uwzględniona została możliwość konsultacji z kierownikami. Samorządu kuratorskiego w ramach tych konsultacji nie uwzględniono :?

Tam, gdzie zasada "nic o nas bez nas" nie jest tylko pustym sloganem odbyły się konsultacje kierowników z członkami zespołów. Inna rzecz, iż z zamieszczanych wypowiedzi wynika, iż i tak wypracowane stanowiska i uwagi nie zostały uwzględnione.

U mnie zafunkcjonowało to w sposób adekwatny do tego o którym pisze Agawe- po prostu Prezes SO wydał zarządzenie, a nawet wyznaczone zostały wstępne terminy kontroli pracy na nowych drukach (oczywiście kompleksowych, prowadzonych przez KO).

---------2010.01.20, 23:44---------

Ananas, coś bliższego w poruszonym przez Ciebie temacie.

---------2010.01.21, 11:49---------

Tak enigmatyczne stwierdzenia brzmią mało wiarygodnie. Pomysły Departamentu to jedno, ale nie wierzę w jego działania na miarę ¦więtej Inkwizycji w czasach, gdy stosy paliły się gęsto, a podejrzani o herezję wesoło trzaskali w snopach iskier.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2010, 12:54 przez kesey, łącznie zmieniany 2 razy
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: chrees » 21 sty 2010, 0:45

Ananas pisze:My na tym forum Gadu Gadu- a w Polsce już poleciały pierwsze głowy za krytykę.

Coś bliżej, kolego Ananas? Czyżby ktoś naruszał podstawowe prawo do posiadania własnego zdania?
Bardzo dobrze, bardzo dobrze...
chrees

Postautor: Ananas » 21 sty 2010, 0:50

Tak to bardzo smutne , ale nie możemy zbyt wysoko podnosić głowy,bo po niej dostaniemy.Faktycznie te podziękowania to tylko gest - niestety
a na nas przyjdzie czas
Ananas

Postautor: Aurelius » 21 sty 2010, 10:30

Ananas pisze:My na tym forum Gadu Gadu- a w Polsce już poleciały pierwsze głowy za krytykę.

Ananas proszę rozwiń bardziej swoją wypowiedź, bo w dalszm ciągu jesteś dość enigmatyczny/a...
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: lepik » 21 sty 2010, 13:19

Czytam z zaciekawieniem wszystkie Wasze wypowiedzi i muszę stwierdzić ze zamieszanie jest pierwszej wody. Jestem społecznikiem i zauważyłem w swoim sądzie szaleństwo dotyczące zmian zmian zmian. Co do kart czynności społecznika składanych co miesiąc...moja kuratorka zawodowa na samą mysl woła w niebiosa "dlaczego?". Jednym sposobem zwiększą kontrole nad pracą społecznych z drugiej spotęgują zakłamanie u tych którzy nie traktują swoich zadań poważnie. Z drugiej strony przeraziłą mnie wypowiedź koleżanki która (jak i zresztą ja ) nie wie jak rozumiec wpis dotyczący (jakoś tak-) ze kurator nie wykona czynności , gdyż nie bedzie takie potrzeby nie uzyska ryczałtu... ale co miesiąc jest sie u dozorowanego i czynności się wykonuje, czasami nawet wiecej razy jak klient ma "szał ciał". Jak dla mnie bedą jechać po ryczałtach społecznych i tyle bedzie w temacie. Chociaż z drugiej strony bedzie przesiew tych którzy pracują tylko i wyłącznie z perspektywą otrzymania kilku zotych 20-go każdego miesiąca. Podsumowując, ujednolicenie dokumentacji na pewno jest ułatwieniem dla kontroli , która zalecenia wysle jednakowe do wszystkich sądów, z kolei (z mojego punktu widzenia) dokłada roboty Wam -drodzy koledzy i kolezanki "zawodowi". Ciezki Wasz kawał chleba, a do poduszki bedziecie czytac co miesiąc Nasze karty czynności. Zgroza.
Ale trzeba iśc na przód:)
Każdy człowiek ma prawo wątpić w swoje powołanie i czasem zbłądzić. Nie wolno mu tylko o nim zapomnieć. Kto nie wątpi w siebie, jest niegodzeń, bo ślepo wierzy w swoją moc i popełnia grzech pychy.

Błogosławiony niech będzie ten, kto doświadcza chwili zwątpienia.
— Paulo Coelho
Awatar użytkownika
lepik

Postautor: Ananas » 21 sty 2010, 17:55

:P Jesteś z Okręgu Katowickiego to z pewnością wiesz o co chodzi.....
a na nas przyjdzie czas
Ananas

Postautor: kgb14 » 21 sty 2010, 18:18

Ananas może byś się odniósł do pytań kierowanych do Ciebie ? Czy tylko tak ogólnie zamęt lubisz siać ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: chrees » 21 sty 2010, 21:54

Kolego Ananas ---> Czyje głowy poleciały za krytykę wiekopomnych dokonań pana Lewoca?
Bardzo dobrze, bardzo dobrze...
chrees

Postautor: Aurelius » 22 sty 2010, 9:51

Ananas pisze::P Jesteś z Okręgu Katowickiego to z pewnością wiesz o co chodzi.....

Drogi Użytkowniku Ananas, skoro powiedziało się A, to należy również powiedzieć B, bo w innym przypadku narażasz się na brak wiarygodności i powagi w tym co piszesz...
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Peu » 25 sty 2010, 22:46

W moim Sądzie nowe druki wprowadzone :? Największy problem mają kuratorzy społeczni ze sprawozdaniem z objęcia dozoru, a mianowicie z tym genialnym punktem intelekt, wrażliwość na kulturę i sztukę, etc. Pytają mnie jak to robić a ja im odpowiadam tak jak mi odpowiedziała góra -
"to są ludzie wykształceni i wiedzą co tam napisać"
Genialne posunięcie te nowe druki, nie ma co :evil:

Powiedźcie mi, co wpisujecie w to miejsce? Bo ja nie jestem lekarzem psychiatrą ani jakimś biegłym z psychologii aby określać czyjś poziom rozwoju, poza tym wraźliwość na kulturę i sztukę to może bym określił, ale dopiero przy sprawozdaniu kończącym dozór, po wieloletniej "znajomości" służbowej ze skazanym :)
Peu
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: kesey » 26 sty 2010, 0:33

Może najlepiej byłoby napisać, iż jak się uprawia taką "sztukę" to raczej trudno zachować kulturę (tyle, że to byłoby akurat w odniesieniu do kuratora sporządzajacego tzw. "diagnozę", a nie do podopiecznego- więc niemerytorycznie) :(.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: torres » 27 sty 2010, 14:30

Witam ! Koledzy i koleżanki czy uwazacie, że w związku z tymi nowymi wytycznymi biurokratycznymi my jako kuratorzy zawodowi tez jesteśmy zobowiązani do pisania tych sprawozdan co 6 m-cy. Jak to zostało rozwiązane u was w sądach. Przeciez np. w czerwcu to bedzie istny kocioł: lista ryczaltowa, statystyka półroczna, 35 kart dozoru osobistych, 35 sprawozdań osobistych, 50 kart do przeczytania spolecznych. Ludzie jaki ma to sens. Teraz to teczka jest wazniejsza niż sam podopieczny. ważniejsze jest gdzie pieczatka, gdzie podpis, gdzie sygnatura itd. Katastrofa!
torres

Postautor: gandalf » 27 sty 2010, 17:16

Myśle tak sobie, że w powstałej sytacji najwięcej "zawinili" szanowni koledzy i koleżanki KO. Przecież po zapoznaniu się z wytycznymi sędziego Lewoca powinni być pierwszymi zorientowanymi w tym, czy jest to do zrealizowania.
Może obok proponowanej akcji "via zgromadzenia kuratorów" pojawi się np. wspólne stanowisko kilku KO z Wiodących Okręgów ;)), bo z tego co widzę to i tak każdy okręg, mimo, że ma być "tak samo i wspólnie" robi torchę po swojemu.
Podtrzymam wcześniejsze prośby i zapytam tylko czy ktoś z Szanownych Kolegów i Koleżanek rozpoznaje w nadesłanych drukach "swoje druki" - choć najmniejszy......Nikt sie do nich jak dotąd nie przyznał więc albo jest nieśmiały albo (obym się mylił) powstały one wszystkie na laptopie sędziego Lewoca.
Awatar użytkownika
gandalf
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych