bosman pisze:Właśnie.anca pisze:perspektywa zasypania tysiącem wywiadów z 14-ki...nie wliczanych do obciążenia
To mnie bardzo martwi.
Włącza mi się też, trochę teoria spiskowa - kontrolować, sprawdzać, wnioskować - a czynności te nie wchodzą w obciążenie (jak np. sprawy "O" z obowiązkiem)... Jak nie z jednej strony kijem, to z drugiej...pałką.
Podobna sytuacja ma już dziś miejsce - jeśli idę do dozorowanego (prowadzonego przez kuratora społecznego), bo coś niedobrego się dzieje (ja to nazywam wizytą interwencyjną) - poza informacją do akt, nigdzie tego nie mogę wykazać np. w statystyce. Istnieje jedna tylko możliwość - zrobić wywiad kontrolny kuratora społecznego, ale jeśli ktoś zna specyfikę naszej pracy, to doskonale wie, że robić taką kontrolę w sytuacji, kiedy dozowany jest np. sprawcą przemocy, byłoby po prostu nierealne - moim zdaniem, nie łączy się interwencji z kontrolą kuratora... Takich spraw w roku mam dość dużo.
---------- 09:49 ----------
Aurelius pisze:... a znając praktykę, to sędziowie nie będą bawić się w jakieś ustalenia i szukanie dziury w całym), to należy spodziewać się, że wszystko będzie lecieć na p.s.u., aby ewentualnie póżniej w przypadku uchylania się lub sytaucji z art. 57 par. 2 kkw z czystym sumieniem i zgodnie z przepisem zarządzić zastępczą karę p.w.
Tak.
A co w sytuacji, kiedy będzie już p.s.u, a osoba ze względu na stan zdrowia nie będzie mogła odpracować... Moje ulubione sprawy