Badanie na obecność alkoholu, środków odurzających itd.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: morphine » 07 lut 2012, 22:12

U nas przyszło pismo od prezesa SO do Prezesa SR o zakup 1 urządzenia na zespół do badania obecności alkoholu i jednego do badania obecnośći narkotyków. Jest jednak zapis, że należy monitorować czy istniej potrzeba na zakup większej ilości.
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: constantine » 16 lut 2012, 18:31

wbrew temu co mówi nasz nowy kochany minister zmian w kk,kkw i rozporządzeniach nie wprowadza się PO TO, żeby coś usprawnić tylko DLATEGO, że pracownicy ministerstwa muszą wykazać, że coś robią,
więc się wykazują jak potrafią... . czy do wielbłąda można mieć pretensje, że jest wielbłądem?
to rozporządzenie jest w mojej ocenie kolejnym martwym prawem - ktoś (znaczy kurator) kto je raz zastosuje najczęściej pożałuje, że się z tym w ogóle wychylał.
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: maki » 16 lut 2012, 22:14

u nas narazie w zakresie alkomatów i testów..cisza, Morphine pod jaki S.O. należysz? jeśli to nie tajemnica oczywiście :wink:
maki
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Grease » 16 lut 2012, 22:55

U nas też. MOże to i lepiej :)
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 16 lut 2012, 23:45

U nas oddział finansowy jest zaskoczony koniecznością zakupu alkomatów... Czyli w ślad za rozporządzeniem nie poszły środki finansowe...
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: constantine » 17 lut 2012, 0:10

tak - na pewno poszły środki....

uspokajające :-:
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Grease » 17 lut 2012, 10:49

---------- 08:46 17.02.2012 ----------

W uzasadnieniu było wyraźnie napisane, iż środki ma wygospodarować każdy sąd dla siebie ze swoich środków.

---------- 08:49 ----------

Zatem, coś na styl, jak u mnie Prezydent Miasta potraktował funkcjonowanie ZI - 30 NK w miesiącu (telefony, 30 wezwań za zpo dla sprawców, zaproszenia na grupy robocze, ksero karty, protokołów) , spotkanie co tydzień - na kawę i herbatę mamy się zrzucać i napisał pismo do dyrektora MOPS - zespół pracuje bezkosztowo. Hip hip hura - przecież to Polska. Ale zamówienia na nowe autka za 100 tys. jest.
Grease
Grease
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: VIOLA » 21 lut 2012, 13:25

---------- 12:13 21.02.2012 ----------

do naszego ZKSS wpływają już oferty handlowe dot. nieinwazyjnych testów ślinowych z informacją , że są stosowane powszechnie przez Policję i Wojsko w związku z wygraniem głównych przetargów ogłoszonych przez służby mundurowe w latach 2010 i 2011.
Swoją drogą ciekawa jestem czy Min.Spr. ogłosiło już podobny przetarg???
http://www.pbspolska.pl/index.php?op=podstrony&id=26

---------- 12:25 ----------

morphine pisze:U nas przyszło pismo od prezesa SO do Prezesa SR o zakup 1 urządzenia na zespół do badania obecności alkoholu i jednego do badania obecnośći narkotyków. Jest jednak zapis, że należy monitorować czy istniej potrzeba na zakup większej ilości.

oj, to zmienia postać rzeczy...czyli każdy SR we własnym zakresie i ogłoszenie przetargu..........
u mnie póki co cisza w temacie
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: anca » 15 mar 2012, 14:02

mamy już alkomat, mamy narkotesty...zastanawia mnie jednak jedno:
projekt rozporzadzenia dot. przeprowadzania badań przez kuratorów rodzinnych ma byc podpisany przez ministra zdrowia...dziwne ,że nasze rozporządzenie nie zostało przez niego podpisane, Sądzę ,że w razie potrzeby badań z krwi...odbijemy sie od ściany...:)))
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Orange » 15 mar 2012, 18:15

Nie mamy alkomatów, nie mamy narkotestów...

Nie mamy dylematów :wink:
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: VIOLA » 15 mar 2012, 20:15

Orange pisze:Nie mamy alkomatów, nie mamy narkotestów...

Nie mamy dylematów :wink:

my też nic nie mamy :)
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Postautor: anca » 15 mar 2012, 21:03

Złożyliśmy zamówienie i bez żadncyh oporów nam zakupiono, chociaż kierownik finansowy znał nasze stanowisko w tej kwestii i wiedział ,że do badań nie rwiemy się:)
Problemem może jednak okazać się korzystanie z takiej możliwości....no cóż...zawsze jakieś schody się znajdą...
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Spiskowa teoria dziejów

Postautor: Morfeus2010 » 17 mar 2012, 18:05

A ja myślę prezentując cechy urojeń - że plan jest taki: im więcej głupszych rozporządzeń i ustaw tym szybciej wykruszymy się z tego zawodu a Polska w dobie kryzysu zyska gdyż pensje kuratorów są za duże - gospodarka ruszy, zawody się uwolnią... :evil:
Morfeus2010
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Re: Spiskowa teoria dziejów

Postautor: constantine » 26 mar 2012, 18:06

Morfeus2010 pisze:A ja myślę prezentując cechy urojeń - że plan jest taki: im więcej głupszych rozporządzeń i ustaw tym szybciej wykruszymy się z tego zawodu a Polska w dobie kryzysu zyska gdyż pensje kuratorów są za duże - gospodarka ruszy, zawody się uwolnią... :evil:

I wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie...
No właśnie - kurcze! jakie to proste..
że też sam na to nie wpadłem 8)
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Sasquatch » 07 cze 2012, 17:39

Na stronie Sejmu znalazłam interpelację nr 4958
" w sprawie interpretacji przepisów rozporządzenia ministra sprawiedliwości z dnia 16 stycznia 2012 r. dotyczącego sposobu
przeprowadzania badań na obecność alkoholu, środków odurzających lub substancji psychotropowych w organizmie skazanego lub sprawcy oddanego pod dozór lub zobowiązanego do powstrzymania się od nadużywania alkoholu lub używania środków odurzających lub substancji psychotropowych, ich dokumentowania oraz weryfikacj"
Stanisława Prządka do MS kieruje pytania:
1. Czy nałożone na kuratorów sądowych zadania wynikające z
rozporządzenia z dnia 16 stycznia 2012 r. w sytuacji braku środków finansowych są realne do wykonania?
2. Czy jednoosobowo kurator sądowy (a często są to kobiety) w konfrontacji z osobą lub osobami będącymi pod wpływem alkoholu lub innego środka odurzającego może przeprowadzić badania bez narażenia się na niebezpieczeństwo często agresywnych osób?
3. Czy przewiduje Pan Minister zmianę rozporządzenia z dnia 16 stycznia 2012 r. pod względem doprecyzowania m.in. tych spraw, które przytoczyłam powyżej, a które zgłaszają kuratorzy sądowi?

http://orka2.sejm.gov.pl/IZ7.nsf

PS. U mnie np. nadal nie posiadamy sprzętu ,bo nie ma na to środków.
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych