art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Ultima » 11 lip 2012, 21:52

Po raz kolejny, dyskusja na temat bardzo ważny dla naszego środowiska zawodowego (jeśli nie najważniejszy w tym roku) zaczęła przypominać przepychanki Kargula i Pawlaka co w oczywisty sposób zakłóca merytoryczny przebieg dyskusji i skutecznie zniechęca do wzięcia w niej udziału.:evil:

Uczestnikom, kt. zainteresowani są udziałem w dyskusji przypominam, że temat założony przez Rudego dotyczy projektu rozporządzenia. Tych którzy jeszcze się nie zniechęcili, zapraszam do dyskusji ale wyłącznie na temat :!:
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: ksb » 11 lip 2012, 22:11

Ja uwag tym razem zgłaszać nie będę. Szkoda mi energii. Uważam, że jeśli pracownicy MS przygotowujący te wszystkie odpowiedzi ( np. na uchwały KRK, interpelacje poselskie itp) w każdym kolejnym piśmie nie tylko manipulują danymi statystycznymi i faktami, ale także mnie obrażają, to nie ma z kim i o czym dyskutować. Wzywam natomiast KRK do ostrej reakcji na odpowiedź nadesłaną w sprawie ryczałtów kuratorskich,gdyż jest ona napisana w sposób niegodny i obraźliwy dla pięciu tysięcy osób.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: constantine » 11 lip 2012, 22:32

ksb pisze:Ja uwag tym razem zgłaszać nie będę. Szkoda mi energii. Uważam, że jeśli pracownicy MS przygotowujący te wszystkie odpowiedzi ( np. na uchwały KRK, interpelacje poselskie itp) w każdym kolejnym piśmie nie tylko manipulują danymi statystycznymi i faktami, ale także mnie obrażają, to nie ma z kim i o czym dyskutować. Wzywam natomiast KRK do ostrej reakcji na odpowiedź nadesłaną w sprawie ryczałtów kuratorskich,gdyż jest ona napisana w sposób niegodny i obraźliwy dla pięciu tysięcy osób.

Popieram obiema rękami!
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy

Postautor: kgb14 » 11 lip 2012, 22:37

ksb pisze:Ja uwag tym razem zgłaszać nie będę. Szkoda mi energii. Uważam, że jeśli pracownicy MS przygotowujący te wszystkie odpowiedzi ( np. na uchwały KRK, interpelacje poselskie itp) w każdym kolejnym piśmie nie tylko manipulują danymi statystycznymi i faktami, ale także mnie obrażają, to nie ma z kim i o czym dyskutować. Wzywam natomiast KRK do ostrej reakcji na odpowiedź nadesłaną w sprawie ryczałtów kuratorskich,gdyż jest ona napisana w sposób niegodny i obraźliwy dla pięciu tysięcy osób.

Ja też . Tylko czy ktoś z KRK pochyli się nad naszymi tu wezwaniami - bardzo wątpię
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: jarosj » 11 lip 2012, 22:52

Jak to się nie pochyli. Przecież mamy tutaj delegata, widzi co piszemy w odpowiedzi na jego apel. I to nie tak, że ja chce torpedować. Ale naprawdę, jest już ten materiał. Jak ktoś coś jeszcze widzi, co by można było, to przecież nie ma problemu, niech śle. Tylko czy ktoś na to czeka w ministerstwie, czy KRK dostało prośbę, by taką opinię przesłać, czy coś jeszcze może się zmienić, jeżeli projekt jest już w RCL? To nie jest kwestia, i proszę, by kolega Stasiorowski nie traktował tego jako atak na siebie, że ja nie chce. Ale zaapelować do nas na forum można. A zaraz po tym, ja bym oczekiwał merytorycznego głosu - jest tak i tak. W MS czekają na naszą opinię, chcą wiedzieć, czy rozporządzenie jest przez nas pozytywnie oceniane. Jest możliwość jeszcze wprowadzenia zmian.
A ponadto dobrze by było się zastanowić, co by to miały być za uwagi. Bo opinia kolegi Stasiorowskiego, naprawdę świetna, była jednak stricte prawnicza. Może warto, by kolega Stasiorowski zechciał do tej pracy, jeżeli jest taka potrzeba, dobrać sobie jakiegoś delegata nie prawnika. Może dobrze by tam wrzucić jakieś uwagi o charakterze pedagogiczno - socjologiczno - psychologicznym. Ja u mnie w okręgu, pisałem z całym zespołem opinie i miała ona trochę innych charakter. Ani lepszy, ani gorszy, tylko inny.
To tak, żeby nie było, że tylko się tu bawię w pogadanki o pierdołach z nie kuratorem.
Awatar użytkownika
jarosj
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 81 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: ksb » 11 lip 2012, 22:59

Z moich obserwacji wynika, że konsultacje społeczne obecnie wyglądają tak, że decydenci się spotykają, wysłuchują, powiadają swoje i ... zostaje dokładnie to, co opracowali. A jeśli nawet przypadkiem wypadnie im przyjąć jakąś uwagę, to tak sformułują uzasadnienie, by zostało , co jest. Zatem szkoda mi czasu na takie konsultacje.
Doceniam pracę kolegi Stasiorowskiego, ale proponuję, by posłał to, co ma, bo i tak rozporządzenie jest gotowe do podpisania.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: constantine » 11 lip 2012, 23:00

Te nasze uwagi o kant d... potłuc! Na szkoleniu w Juracie dano do zrozumienia jasno: zgłaszajcie sobie uwagi, wprowadzimy co będziemy chcieli. Te tzw. "konsultacje" to największy pic na wodę w demokracji. Jak ktoś jest przy władzy wprowadzi swoje. kropka. Oczywiście pierwotny projekt był celowo przesadzony - normalna strategia w negocjacjach. Teraz poszły minimalne ustępstwa i po drugich konsultacjach - jestem pewien - też z kilku przecinków ustąpią. Tak żebyśmy mieli poczucie, że mamy wpływ na ostateczną wersję. Ja tego nie kupuję.

ksb: ubiegłaś mnie, cholera :wink:
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Sasquatch » 11 lip 2012, 23:11

ultima pisze:
W celu zachowania spójności systemu prawa i wyeliminowania z obrotu prawnego przepisów, które w sposób odmienny regulują problematykę objętą projektem niniejszego rozporządzenia należy ponadto dokonać równocześnie nowelizacji rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych, wydanego na podstawie upoważnienia zawartego w art. 12 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych.
Termin wejścia w życie projektowanej regulacji uzasadniony jest potrzebę zapewnienia właściwych narzędzi kuratorowi sądowemu oraz innym podmiotom w celu prawidłowego sprawowania nadzoru.

To się nam w tym roku zmiany i nowelizacje nie skończą. A już się bałam, że ta będzie ostatnia :wink:

Na stronie RCL pojawił się już nowy Projekt rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/517/projekt/52889
Sasquatch
Mod
Mod

Podziękował : 245 razy
Otrzymał podziękowań: 962 razy

Postautor: ksb » 11 lip 2012, 23:20

Ale co za jednomyślność Constantine! A mówią, że to wśród kuratorów niemożliwe!
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Ultima » 11 lip 2012, 23:20

Sasquatch pisze:Na stronie RCL pojawił się już nowy Projekt rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych
http://legislacja.rcl.gov.pl/lista/517/projekt/52889

Dziękuję Sasquatch za link do projektu - widzę, że przerabiamy te same lektury :D
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: constantine » 11 lip 2012, 23:25

ksb pisze:Ale co za jednomyślność Constantine! A mówią, że to wśród kuratorów niemożliwe!

Też mnie to dziwi. Tym bardziej, że chyba jesteś kierownikiem, a ja z kierownictwem... jak to ująć (?): wspólnych świąt nie spędzam :mrgreen:
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 11 lip 2012, 23:34

Wiesz, mały zespół-mały kłopot... Staram się, zależy mi na dobrej atmosferze, ale świąt też razem nie spędzamy:) Za to życzenia składamy sobie szczerze.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: constantine » 11 lip 2012, 23:41

Ja piernicze. A ja dziś pół dnia myślałem o atmosferze...
O tym, że jak jest dobra, to ludzie dają z siebie dużo więcej niż się od nich wymaga. Moim zdaniem za atmosferę w zespole odpowiedzialny jest p/w kierownik właśnie!

Niestety u mnie często życzenia składamy sobie kurtuazyjnie... :(
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 12 lip 2012, 10:02

jarosj pisze:A ty, miast pisać mi komplementy, potwierdź może, że się mylę, czy nie, z tym "przypadkowym" wyskoczeniem kuratorów dla dorosłych z rozporządzenia.

Co prawda post ten skierowany jest do Kuffsa, lecz odnosząc się do niego, to wydaje mi się, (jeśli rozchodzi się tylko o tę kwestię), że nie ma żadnego "wyskoczenia" z rozporządzenia kuratorów dla dorosłych. Jarosj zwróć uwagę na jeszcze obecnie obowiązujące RMS z 2002 roku, delegowane z art. 176 k.k.w. W nim również nie ma nigdzie mowy literalnie o kuratorze dla dorosłych, lecz o kuratorze sądowym. Jest tak dlatego, że rozporządzenie to, jako delegowane z Kodeksu karnego wykonawczego nie może dotyczyć innego kuratora, niż tego dla dorosłych, więc nie potrzebne jest tutaj takie precyzowanie. To się rozumie samo przez siebie, że ono dotyczy kurateli wykonującej orzeczenia w sprawach karnych. Inna sprawa jeśli chodzi o Rozporządzenie z 2003 roku, delegowane z naszej ustawy, które dotyka kwestii związanych z kuratelą rodzinną, jak i karną. Tam jest to zasadne i logiczne, że akt ten posługuje się wprost taką typizacją. Oczywiście należy sobie zadać pytanie, co stanie się z tym rozporządzeniem delegowanym z Ustawy, po wejściu w życie nowego rozporządzenia z art. 176 k.k.w., albowiem ono w swojej treści nowelizuje wiele kwestii, które wybiegają poza zakres dotychczas obowiązującego Rozporządzenia z 2002 r., m.in. również ingeruje w to rozporządzenie z roku 2003 w części dotyczącej kurateli dla dorosłych. Być może będzie (musi być) zapis, że tracą ważność właśnie te przepisy, odnoszące się do dorosłych. Dlatego ja tutaj jakiegoś spisku specjalnie z tym "wyskoczeniem" kuratorów dla dorosłych itd. nie widzę, bo ich stricte tak określonych nie było. Poza tym zwróć również uwagę na treść samej delegacji w art. 176 k.k.w. w brzmieniu obecnym, jak i tym sprzed nowelizacji, która weszła z dniem 01.01.2012 r. Teraz i wcześniej jest i była mowa o tym, że: Minister Sprawiedliwości określa, w drodze rozporządzenia, szczegółowy zakres praw i obowiązków kuratorów sądowych (...). Aczkolwiek mam oczy szeroko otwarte.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: anca » 12 lip 2012, 10:35

Projekt z 19 czerwca....i wszystko się klaruje
ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI
z dnia 2012 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych
Na podstawie art. 12 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (Dz. U. Nr 98, poz. 1071, z późn. zm.1)) zarządza się, co następuje:
§ 1. W rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz. U. Nr 112, poz. 1064) uchyla się § 11 – 15.
§ 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
MINISTER SPRAWIEDLIWO¦CI
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych