Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)
Wzruszeniu podlegają wszystkie kary jednostkowe, orzekane za czyny, które stają się wykroczeniami. Konsekwencją tego jest wydanie zarządzeń stwierdzających utratę mocy przez wyrok łączny (i karę łączną orzeczoną w wyroku jednostkowym), w którego skład wchodzi kara za wykroczenie. (...)
W przepisach nowelizacyjnych wyraźnie mówi się o karze za czyn który stał się wykroczeniem. Jeżeli w konstrukcji ciągu przestępstw są czyny dotknięte nowelizacją ale przynajmniej jeden z nich nadal jest przestępstwem nie zajmujemy się taką karą. Jeżeli wszystkie czyny z ciągu przestępstw stają się wykroczeniami postępujemy jak z czynem, który stał się wykroczeniem. (...)
Zarówno postanowienia o stwierdzeniu iż czyn stanowi wykroczenie i w konsekwencji zamianie na karę "wykroczeniową" jak i o stwierdzeniu przedawnienia wykonania takiej kary - wydają wydziały orzecznicze (karne) a nie wykonawcze. (...)
W wypadku kiedy za czyn z art. 178a par. 2 k.k. orzeczono karę ograniczenia wolności orzekamy o umorzeniu postępowania albowiem nowy art. 87a par. 1 k.w. nie przewiduje takiej sankcji. (...)
Warunkowe umorzenia postępowania prawomocne - umarzamy bo przepisy wykroczeniowe nie znają tej instytucji. (...)
Nie wiem, czemu użyto takiego określenia (prawdopodobnie chodzi o "przepołowienie"=granica/próg). Z kontekstu informacji i zapisów dyskutowanej ustawy wynika, o co chodzi, a chodzi o określenie poziomu progu wys. szkody, decydującego o kwalifikacji: wykroczenie czy przestępstwo.magdasia pisze:(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)
Można prosić o objaśnienie, bo nie rozumiem co to te typy przepołowione ...
Deck pisze:Nie wiem, czemu użyto takiego określenia (prawdopodobnie chodzi o "przepołowienie"=granica/próg). Z kontekstu informacji i zapisów dyskutowanej ustawy wynika, o co chodzi, a chodzi o określenie poziomu progu wys. szkody, decydującego o kwalifikacji: wykroczenie czy przestępstwo.magdasia pisze:(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)
Deck pisze:Nie wiem, czemu użyto takiego określenia (prawdopodobnie chodzi o "przepołowienie"=granica/próg). Z kontekstu informacji i zapisów dyskutowanej ustawy wynika, o co chodzi, a chodzi o określenie poziomu progu wys. szkody, decydującego o kwalifikacji: wykroczenie czy przestępstwo.magdasia pisze:(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)
Aurelius pisze:Co do tych czynów przepołowionych przeciwko mieniu, to kwestia jeszcze do ustalenia jest taka, że obecnie progiem, który decyduje o tym, czy mamy do czynienia z wykroczeniem, czy już z przestępstwem jest kwota 1/4 minimalnego wynagrodzenia, która w bieżącym roku wynosi właśnie 400 zł. Niemniej jednak do ustalenia jest to, czy w przypadku czynu popełnionego np. w 2010 roku lub 2009 nie powinno przyjmować się kwoty 400 zł, lecz kwoty odpowiadającej wysokości 1/4 minimalnego wynagrodzenia z tego roku, w którym popełnionu został czyn.
kurzaw pisze:ja aż 28 spraw ale teren tylko wiejski, co ja biedna będę teraz robić.....
kgb14 pisze:10 ,,kkow'' 3 ,,Doz'' 5 ,,O'' - część wróci w zdwojonej ilości ...super
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość