Nowela kodeksu postępowania karnego i innych ustaw.

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: kgb14 » 01 lis 2013, 2:09

Może było ale jakoś nie doczytałem .... a co z warunkowo zwolnionymi ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: babajaga » 01 lis 2013, 9:56

u nas na razie oddajemy sprawy, gdzie art skazującym jest sam 178 itd., wyroki mieszane (np.178 plus np.244) zostają, wz także na razie zostają, gdybym musiała wszystko oddać to zmniejszy mi się obciążenie o ok.25 spraw, u koleżanek zza biurka także o ok.30 spraw, na razie oddałam 12 spraw

najgorsze jest to, że taka nieoficjalna amnestia działa bardzo demoralizująco, całe wsie w moim referacie już zacierają ręce i cieszą się z bezkarności za kolarstwo na podwójnym gazie, dla nich grzywna czy miesiąc odróbek to żadna kara
ponadto mam dozór nad dwoma młodymi chłopakami (skazaynymi za kradzież, wartość poniżej 400 zł), są mega zdemoralizowani, zasługują na izolację więzienną, i co.... i sobie kurator pogadał, pogroził, próbował resocjalizować i po co, i na co.... eh.... zrobili nam tam na górze niedzwiedzią przysługę
za kilka lat zapewne ktoś tam z władz stwierdzi, że jednak prawo jest za mało restrykcyjne i powrócimy z wielkim hallooooo do zaostrzenia kar
apropos zmian jesli chodzi o kolarzy - wczoraj moja ciotka jechała samochodem na cmentarz, zajechał jej drogę rowerzysta w stanie ewidentnie wskazującym, nagłe hamowanie ciotki spowodowało kolicję 4 samochodów, cudem nikt nie ucierpiał fizycznie, ciotka w stresie, rowerzysta nie - bo na uspakajaczu przeciez był, no i przecież teraz to można sobie tak bez większych konsekwencji..... eh...
babajaga

Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Postautor: Roxanne » 01 lis 2013, 11:45

I tu niestety masz racje. A małe sklepiki...
Roxanne
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 41 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: Deck » 01 lis 2013, 15:05

W naszym SO odpowiednie spotkanie dot. wiadomych zmian przepisów wchodzących w życie z dniem 09.11.2013 r. odbyło się 31.10.2013 r. - b.d..
Dotarłem natomiast do wniosków ze spotkania w SO w X z 30.10.2013 r. - m.in.:
(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)
Wzruszeniu podlegają wszystkie kary jednostkowe, orzekane za czyny, które stają się wykroczeniami. Konsekwencją tego jest wydanie zarządzeń stwierdzających utratę mocy przez wyrok łączny (i karę łączną orzeczoną w wyroku jednostkowym), w którego skład wchodzi kara za wykroczenie. (...)
W przepisach nowelizacyjnych wyraźnie mówi się o karze za czyn który stał się wykroczeniem. Jeżeli w konstrukcji ciągu przestępstw są czyny dotknięte nowelizacją ale przynajmniej jeden z nich nadal jest przestępstwem nie zajmujemy się taką karą. Jeżeli wszystkie czyny z ciągu przestępstw stają się wykroczeniami postępujemy jak z czynem, który stał się wykroczeniem. (...)
Zarówno postanowienia o stwierdzeniu iż czyn stanowi wykroczenie i w konsekwencji zamianie na karę "wykroczeniową" jak i o stwierdzeniu przedawnienia wykonania takiej kary - wydają wydziały orzecznicze (karne) a nie wykonawcze. (...)
W wypadku kiedy za czyn z art. 178a par. 2 k.k. orzeczono karę ograniczenia wolności orzekamy o umorzeniu postępowania albowiem nowy art. 87a par. 1 k.w. nie przewiduje takiej sankcji. (...)
Warunkowe umorzenia postępowania prawomocne - umarzamy bo przepisy wykroczeniowe nie znają tej instytucji. (...)
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 190 razy
Otrzymał podziękowań: 73 razy

Postautor: magdasia » 01 lis 2013, 16:43

(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)

Można prosić o objaśnienie, bo nie rozumiem co to te typy przepołowione ...
magdasia
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 85 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Postautor: Deck » 01 lis 2013, 21:33

magdasia pisze:(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)

Nie wiem, czemu użyto takiego określenia (prawdopodobnie chodzi o "przepołowienie"=granica/próg). Z kontekstu informacji i zapisów dyskutowanej ustawy wynika, o co chodzi, a chodzi o określenie poziomu progu wys. szkody, decydującego o kwalifikacji: wykroczenie czy przestępstwo.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: constantine » 01 lis 2013, 23:47

Deck pisze:
magdasia pisze:(...) Dla typów "przepołowionych" przyjmujemy kwotę 400 zł. Jak będziemy postępować w przyszłości - jest to temat do dyskusji na później. (...)

Nie wiem, czemu użyto takiego określenia (prawdopodobnie chodzi o "przepołowienie"=granica/próg). Z kontekstu informacji i zapisów dyskutowanej ustawy wynika, o co chodzi, a chodzi o określenie poziomu progu wys. szkody, decydującego o kwalifikacji: wykroczenie czy przestępstwo.

W najbliższą niedzielę będziemy się mogli pomodlić o właściwą interpretację..
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: Aurelius » 02 lis 2013, 22:47

Deck pisze:

Dokładnie. Czyny/typy przepołowione, to wszystkie te czyny, za których popełnienie można ponieść odpowiedzialność karną albo tę z k.w. Czyli są one uregulowane zarówno w k.k., jak i w k.w. Decyduje tylko wartość przedmiotu, rozmiar szkody lub np. stan nietrzeźwości, ponieważ przy tym ostatnim prowadzenie pojazdu mechanicznego w stanie po użyciu np. alkoholu jest wykroczeniem. Natomiast w stanie nietrzeźwości jest już przestępstwem. Kończąc temat w całości, to kiedy mówimy o stanie po użyciu alkoholu, a kiedy już o stanie nietrzeźwości wyjaśnia art. 46 ustawy o wychowaniu w trzeźwości....
Co do tych czynów przepołowionych przeciwko mieniu, to kwestia jeszcze do ustalenia jest taka, że obecnie progiem, który decyduje o tym, czy mamy do czynienia z wykroczeniem, czy już z przestępstwem jest kwota 1/4 minimalnego wynagrodzenia, która w bieżącym roku wynosi właśnie 400 zł. Niemniej jednak do ustalenia jest to, czy w przypadku czynu popełnionego np. w 2010 roku lub 2009 nie powinno przyjmować się kwoty 400 zł, lecz kwoty odpowiadającej wysokości 1/4 minimalnego wynagrodzenia z tego roku, w którym popełnionu został czyn.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: kurzaw » 02 lis 2013, 23:16

ja aż 28 spraw ale teren tylko wiejski, co ja biedna będę teraz robić.....
kurzaw

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Deck » 02 lis 2013, 23:25

Aurelius pisze:Co do tych czynów przepołowionych przeciwko mieniu, to kwestia jeszcze do ustalenia jest taka, że obecnie progiem, który decyduje o tym, czy mamy do czynienia z wykroczeniem, czy już z przestępstwem jest kwota 1/4 minimalnego wynagrodzenia, która w bieżącym roku wynosi właśnie 400 zł. Niemniej jednak do ustalenia jest to, czy w przypadku czynu popełnionego np. w 2010 roku lub 2009 nie powinno przyjmować się kwoty 400 zł, lecz kwoty odpowiadającej wysokości 1/4 minimalnego wynagrodzenia z tego roku, w którym popełnionu został czyn.

Oczywiście. Też mam tę wątpliwość. W dyskutowanej ustawie określono próg zmienny- zależny od poziomu minimalnego wynagrodzenia określonego na dany rok, więc próg kwalifikacji czynu popełnionego w danym roku powinien zależeć od kwoty minimalnego wynagrodzenia ustalonego na tenże rok.

Wyżej, cytowałem jakie wnioski do realizacji przyjęli sędziowie z X.
Deck
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: magdasia » 03 lis 2013, 0:35

Dziękuję za wyjaśnienie.

kurzaw pisze:ja aż 28 spraw ale teren tylko wiejski, co ja biedna będę teraz robić.....

Myślę, że będzie mniej dozorów, ale za to więcej prac społecznych za grzywnę i kary ograniczenia wolności. No i zmaleje liczba kuratorów społecznych. A może będziemy mieć więcej czasu dla siebie i rodziny? I przestaniemy pracować w nadgodzinach wreszcie?
magdasia
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 85 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Postautor: babajaga » 03 lis 2013, 17:42

taa....
oby tak było magdasia
jednakże
mnie osobiście z euforii radości niskiem obciążeniem wyprowadził kierownik, wg niego bowiem albo etat zostanie przeniesiony do innego zespołu (w naszym przypadku do innego powiatu) albo będziemy z powodów nadmiernego nudzenia się pomagać rodzinnym (co już wcześniej robiliśmy) takie tam moje czarnowidztwo pozdr
babajaga

Podziękował : 14 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Postautor: kgb14 » 04 lis 2013, 12:42

10 ,,kkow'' 3 ,,Doz'' 5 ,,O'' - część wróci w zdwojonej ilości ...super
Ostatnio zmieniony 04 lis 2013, 19:07 przez kgb14, łącznie zmieniany 1 raz
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BBG » 04 lis 2013, 13:57

Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Podziękował : 134 razy
Otrzymał podziękowań: 470 razy

Postautor: Aurelius » 04 lis 2013, 23:19

kgb14 pisze:10 ,,kkow'' 3 ,,Doz'' 5 ,,O'' - część wróci w zdwojonej ilości ...super

Wrócić nie wróci. Przynajmniej jeśli chodzi o tzw. pijanych kolarzy, bo kodeks wykroczeń, za to wykroczenie nie przewiduje kary ograniczenia wolności. Jest tam kara grzywny lub aresztu. W ogóle jest tutaj dość istotny paradoks i niedorzeczność. Otóż art. 50 ustawy nowelizującej w ust. 2 podaje, że Jeżeli według niniejszej ustawy czyn objęty prawomocnym wyrokiem skazującym za przestępstwo na grzywnę lub karę ograniczenia wolności stanowi wykroczenie, orzeczone kary ulegają zamianie tylko wówczas, gdy kara grzywny lub ograniczenia wolności podlegająca wykonaniu przekroczyłaby górną granicę ustawowego zagrożenia przewidzianą za ten czyn. Wówczas orzeczoną karę grzywny lub ograniczenia wolności zamienia się na karę w wysokości górnej granicy ustawowego zagrożenia przewidzianej za dany czyn. Szkopuł w tym, że art. 87 p. 1a k.w. nie przewiduje za jazdę w stanie nietrzeźwości kary ograniczenia wolności (to jest jedna z niedorzeczności i kwestii, której nasz ustawodawca nie przewidział), więc jak depenalizować częściowo ten czyn, za który orzeczono karę ograniczenia wolności zgodnie z art. 50 noweli? Powstają różne koncepcje, które w niektórych okręgach będą wdrażane po naradach. Np. takie, aby umarzać postępowanie wykonawcze w tego rodzaju sprawach, gdzie za dotychczasowy art. 178a p. 2 kk orzeczono karę o.w.

Dochodzi nadto kwestia tego, że jeśli depenalizuje się częściowo karę za przestępstwo do wykroczenia, to stosuje się przepisy o przedawnieniu wykroczeń, a więc - co do zasady - 3 lata. Wszystko zatem co ulega po zamianie przedawnieniu, idzie też na umorzenie.

Oczywiście jeśli chodzi o kary o.w., czy pracę s.u. to mogą te sprawy wrócić w większej liczbie, lecz już z przepisów k.w., czyli w wymiarach do 1 miesiąca, jeśli chodzi o k.o.w. i maks 2 miesięcy, jeśli chodzi o p.s.u.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych