dozór wobec obcokrajowca

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

dozór wobec obcokrajowca

Postautor: Lukas » 28 gru 2007, 21:11

Chciałbym bardzo, abyśmy podyskutowali nt. wykonywania dozorów orzeczonych wobec osób skazanych, zamieszkujących stale na terenie innego państwa.
Sąd wydając wyrok posiadał wiedzę o stałym miejscu pobytu oskarżonego na terenie innego państwa.
Chciałbym dodać, że osoby te są obywatelami różnych krajów (Białoruś, Ukraina, Rosja, Mołdawia, Niemcy).
Do niedawna po otrzymaniu teczek D kierowaliśby bezzwłocznie wnioski o umorzenie postępowania wykonawczego (art. 15 par. 1 k.k.w.) i były one uwzględniane. Obecnie nie są one jednak uwzględniane. Spotykamy się również z odmową wszczęcia postępowania incydentalnego. Otrzymujemy jedenie polecenie sędziego, aby okresowo ustalać, czy skazany nie przebywa przypadkiem na terenie naszego kraju i czy nie dopuścił się na terenie Polski kolejnego przestępstwa.
Czy ktokolwiek posiada wiedzę nt. podpisanego (ewent.) w dniu 07.12.2007r. porozumienia ministrów sprawiedliwości o przygranicznej współpracy służb kuratorskich (probacyjnych).
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 29 gru 2007, 14:50

Temat już został kiedyś przeze mnie poruszony:

http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1039

Nie napisałem jednak jak zakończyła się historia ze sprawowaniem dozoru nad skazanymi zamieszkałymi w Pakistanie, Indiach oraz Iraku. Otóż zawiadomiłem sąd, iż nie jest możliwe objęcie skazanych dozorem kuratora, ponieważ zamieszkują poza granicami Polski. Po dosyć krótkim czasie otrzymałem postanowienia o zwolnieniu z dozoru tych skazanych. Czyżby zadecydowały tutaj względy wychowawcze wymienione w art. 74 kk, które są jedyną przesłanką do zwolnienia z dozoru :D Obecnie sprawy są te wpisane do "P".
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Krokus » 01 sty 2008, 6:33

W swojej pracy miałem dwa takie przypadki, dozór miał charakter obligatoryjny. Po otrzymaniu teczki lub jak kto woli akt "D" sporządziłem wnioski o zawieszenie postępowania wykonawczego w zakresie wykonywnaia dozoru, które zostały uzwględnione. W terminie zbieżnym z końcem okresu próby Sąd podjął postępowanie wykonawcze, po to aby jedynie zakreślić sprawę.
A głównie to odzywam się o tej nietypowej porze w pierwszym dniu 2008 roku, bo po powrocie z udanej imprezy sylwestrowej jestem w trakcie wysyłania e-maili z życzeniami noworocznymi. I przy okazji wszystkim odwiedzającym Forum życzę dużo satysfakcji w pracy oraz szczęścia w życiu osobistym, nie tylko w 2008...
Krokus

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych