Akta podręczne ???

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Akta podręczne ???

Postautor: probi » 28 lis 2005, 0:35

Witam,
czy ktoś słyszał, że szykowane są zmiany dotyczące prowadzenia teczek postępowań? Otóż dotarło do mnie, że teczki będą prowadzone w sekcjach wykonawczych a kuratorzy będą jedynie mieć w zespołach tzw. teczki - akta podręczne. Oryginalne sprawozdania mają trafiać do sekcji natomiast do naszych teczek kopie. Czy ktoś słyszał o takim rozwiązaniu, być może już gdzieś w Polsce jest to stosowane?
:D Pozdrawiam
probi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: BartK » 28 lis 2005, 20:16

Nie słyszałem nigdy o takich pomysłach, jednak mogę powiedzieć, iż nie jest to najlepsze rozwiązanie. Nie wiem po co do sekcji wykonawczych miałyby trafiać oryginalne sprawozdania, kto to będzie tam czytał? Na pewno nie pani sekretarka, ponieważ nie jest organem merytorycznym, tylko administracyjnym, więc mogłaby jedynie postawić tam pieczątkę. Wątpie także, aby czytał przewodniczący wydziału lub wyznaczony sędzia. Chyba, że nikt tego tam nie będzie czytał i tylko będą wpinali do akt, ale po co? Powiedz lepiej probi, gdzie słyszałeś o takim pomyśle?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 28 lis 2005, 20:23

Nie słyszłam i mam nadzieję ,że nie usłyszę.
Przecież kuratorzy dla dorosłych pracują właśnie w aktach podręcznych (w odróżnieniu do akt głównych)-teczkach dozoru , dozoru uproszczonego itd. Komu i czemu miałoby to więc służyć?Przecież to kurator jest organem wykonawczym sądu w zakresie sprawowania środków probacji. W moim okręgu akta te spokojnie spoczywają u kuratorów.
A może chodzi o coś innego? Od kilku miesięcy(na polecenie sądu penitencjarnego)przesyłamy do wydz. penit. SO kopię sprawozdania z objęcia dozoru nad warunkowo zwolnionymi i co 6 miesięcy ocenę przebiegu dozoru (nie karty czynności, czy sprawozdania) tylko ocenę , czy wszystko jest OK.Ocenę tę sporządza k. społeczny który sprawuje dozór, a zawodowy daje jedynie zarządzenie o przesłanie kopii do wydz. penit.-oryginały pozostają w teczkach dozoru. Podkreślam ,że dotyczy to tylko warunkowych zwolnień, a nie wszystkich środków probacji.Może więc dotarła do ciebie ta informacja , tylko niezbyt dokładna?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: anca » 28 lis 2005, 20:41

hmmmmm....to dziwne ,że ten temat jest Wam obcy....
Niedawno dotarło do nas pismo ministerialne dot. własnie tej kwestii.
Ale jak to zwykle bywa...zawierało ono wiele sprzeczności..a zatem zostawiliśmy je bez wykonania.
Była na ten temat tez dyskusja w Wydziale Wykonywania Orzeczen...ale poniewaz nikt nie zobaczył w tym nawet krztyny sensu...robimy dalej swoje..:)
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Zet » 28 lis 2005, 20:52

Może to pismo do nas zaginęło na poczcie... i niech tak zostanie :D
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 28 lis 2005, 21:10

U mnie na 99 % takiego pisma nie było, ja generalnie wiem o wszystkim. Zet jutro mam posiedzenie - dam znać :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Zet » 28 lis 2005, 21:25

A ja właśnie o tobie myślałam ! Jak samopoczucie przed jutrzejszą batalią?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 28 lis 2005, 21:45

A dobrze, dzięki, ustaliłem już taktykę z przewodniczącym wydziału karnego, który przekazał moje zazalenie do penita (właśnie na jego postanowienie się żaliłem)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: probi » 28 lis 2005, 22:03

ZET masz wiele racji, ale jakie akta podręczne - takie ma prokurator, a my prowadziny teczki - akta postepwania wykonawczego.
Niestety źródło, z którego to słyszałem niech pozostanie moją tajemnicą. Co do sprawozdań i opinii o warunkowo zwolnionych to zgadzam się z Tobą. Irytuje mnie jedynie pomysł prowadzenie dwóch identycznych teczek - po co? - dlatego chciałem dowiedzieć się czy coś takiego słyszeliście. :)
probi
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 28 lis 2005, 22:25

Probi
Anca pisze ,że już mają jakieś pismo , u nas cisza. Zamysł prowadzenia podwójnie akt wykonawczych jest mi obcy,no i raczej trudny do uzasadnienia
(no chyba ,że za podwójną pensję) :D
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: probi » 28 lis 2005, 22:32

Podwójna pensja to rozumiem, razem będzie parę groszy, ale nie podwójne teczki.
probi
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andy » 03 gru 2005, 15:24

w Okręgu Lubelskim -niestety- ale to zaczyna funkcjowować............. Dostaliśmy wytyczne z Warszawy a okręgowa bardzo się tym przejeła.
andy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: anca » 03 gru 2005, 17:48

Myślę ,że takie wytyczne otrzymali wszyscy okregowi .Na szczęście nie wszyscy jednak się nim przejęli.
Wystarczy się wczytać w pismo aby zauwazyc w nim pewne rozbiezności w zaleceniach. Wykorzystujemy właśnie fakt ich istnienia .....i robimy swoje...czyli prowadzimy dozory jak dotychczas ,bez podwójnej sprawozdawczości.
A tak na marginesie ...jaka intencja przyświecała pomysłodawcy....tego nikt chyba nie wie....
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: enigma » 03 gru 2005, 22:44

Niestety....jest takie zalecenie.Podobno realizuje sie stare zarzadzenie Ministra Sprawiedliwosci z dn.12.12.03 w sprawie or
g. i zakresu dzialania sekretariatow sadowych(wykaz''D'')-dlaczego ktos sie o nie upomnial?.....Praez 2 lata ktos moglby juz przemyslec zasadnosc wprowadzania takiego absurdu!!!Jestesmy zobowiazani do skladania oryginalow sprawozdan do wydzialow karnych ...jakby malo bylo jeszcze papierologii w doczesnych dzialaniach.P.S."anca"-zazdroszcze postawy przelozonych .
W życiu piękne są tylko chwile...
Awatar użytkownika
enigma

Postautor: ewka » 04 gru 2005, 13:50

Pismo zostało mi odczytane. Nie powiem, że treść natychmiast zrozumiała. Ale potem było zebranie kierowników, i okazało się, że od teraz mamy wysyłać kopię informacji o objęciu dozorem, nastepnie sprawozdanie z objęcia i zakończenia do Sądu Penitencjarnego w przypadku osób warunkowo przedterminowo zwolnionych i oddanych pod dozór. Więc prawdopodobnie chodzi o te wytyczne, o których i Wy piszecie. Na razie nikt nic nie mówi o podobnym procederze w przypadku skazanych warunkowo oddanych pod dozór.

Tak sobie myślę, że sporządzić sprawozdanko na początku i na koniec dozoru w dwóch egzemplarzach nie jest jeszcze tak uciążliwe, co najwyżej pociągnie za sobą wydatek zakupu większej ilości papieru i tonera do drukarki....ale to już problem nie mój.

Z pozdrowieniami.
ewka

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych