GDY POLICJA ODMAWIA POMOCY?

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

GDY POLICJA ODMAWIA POMOCY?

Postautor: Hahment » 02 wrz 2009, 14:32

Nie wiem być może ktoś o tym już wcześniej pisał ale proszę się zapoznać być może ktoś skorzysta i ułatwi sobie pracę.

W Rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości z dnia 13 czerwca 2003r w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych czytamy:
§ 15. Kurator zawodowy dla dorosłych ponadto:
1)sygnalizuje sądowi przyczyny przewlekłości postępowania wykonawczego lub innych uchybień stwierdzonych w działalności pozasądowych organów wykonawczych oraz potrzebę zobowiązania Policji do udzielenia kuratorowi stosownej pomocy w wykonywaniu czynności;

Ja prawdopodobnie nie skorzystam gdyż moja współpraca z Policją jest dobra i nie zasłaniają się pismem departamentu, ale w przypadku gdzie taka "akcja" miała miejsce może warto zobligować Sąd pismem, ażeby ten zobligował Policję do udzielania pomocy kuratorom(tej szeroko rozumianej pomocy) w wykonywaniu czynności.
Pozdrowienia.
:twisted:
Tak to już jest!
Hahment

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych