Co robić jak skazany w 6 miesięcy odpracuje prace społeczne, a nie wywiąże się z obowiązku naprawienia szkody (ma na to rok czasu)?
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
Czynności związane z organizowaniem i kontrolowaniem wykonywania kary ograniczenia wolności oraz obowiązków nałożonych na skazanego odbywającego tę karę wykonuje sądowy kurator zawodowy.
kgb14 pisze:---------- 13:12 18.02.2011 ----------
...jeśli kara zasadnicza jaką była kara ograniczenia wolności została wykonana , pozostał obowiązek naprawienia szkody to w razie jego nie wykonania co sąd może ,,zarządzić'' ?
U nas jest raczej tak , że dla mnie sprawa się kończy w momencie wykonania kary ograniczenia wolności . nie widzę podstaw do złożenia wniosku o ... co i na mocy jakiego art.( ? )
Ewentualnie przy zwrocie akt do sekcji można poinformować sąd , że obowiązek ( obojętnie na mocy jakiego art został nałożony ) nie został wykonany ( o ile posiadamy taką informację w ogóle ) .
kgb14 pisze:---------- 13:12 18.02.2011 ----------
Aurelius bardzo proszę wyjaśnij mi to jeszcze raz ...jeśli kara zasadnicza jaką była kara ograniczenia wolności została wykonana , pozostał obowiązek naprawienia szkody to w razie jego nie wykonania co sąd może ,,zarządzić'' ?
U nas jest raczej tak , że dla mnie sprawa się kończy w momencie wykonania kary ograniczenia wolności . nie widzę podstaw do złożenia wniosku o ... co i na mocy jakiego art.( ? )
Ewentualnie przy zwrocie akt do sekcji można poinformować sąd , że obowiązek ( obojętnie na mocy jakiego art został nałożony ) nie został wykonany ( o ile posiadamy taką informację w ogóle ) .
W sytuacji, gdy skazany wykonał obowiązki wynikające z istoty kary ograniczenia wolności i pozostałe obowiązki z nią związane, z wyjątkiem obowiązku naprawienia szkody, sąd orzekający na podstawie art. 65 KKW o zamianie tej kary na karę zastępczą przyjmuje za podstawę orzeczenia zakres kary pozostającej jeszcze do wykonania, ustalony w trybie art. 64 KKW.
Aurelius pisze:Nadto trzeba również tutaj przywołać tezę jednego z oreczeń SN o sygn .akt I KZP 2/02 i to w randze uchwały.W sytuacji, gdy skazany wykonał obowiązki wynikające z istoty kary ograniczenia wolności i pozostałe obowiązki z nią związane, z wyjątkiem obowiązku naprawienia szkody, sąd orzekający na podstawie art. 65 KKW o zamianie tej kary na karę zastępczą przyjmuje za podstawę orzeczenia zakres kary pozostającej jeszcze do wykonania, ustalony w trybie art. 64 KKW.
Oczywiśce w uzasdnieniu do tej tezy, SN już nie pokusił się o wytłumaczenie, w jaki sposób przeliczyć wymiar kary zastępczej w przypadku kiedy obowiązek pracy został całkowicie wykonany, stąd praktyczna wartość tego orzeczenia jest trudna do oceny.
kgb14 pisze:Gdzie ja napisałem , że skazany wykona karę w jeden miesiąc![]()
morphine pisze:---------- 12:45 20.02.2011 ----------
Aurelius podaje art 55§2 kkw, jako podstawę do tego, że kurator winien dalej trzymać teczkę do czasu zrealizowania obowiązku naprawienia szkody (oczywiście max 1 rok w dyskutowanym przypadku). Ja ten przepis odczytuje nieco inaczej - bowiem czynności związane z organizowaniem i kontrolowaniem kow oraz orzeczonych obowiązków wykonuje kurator, ale tylko w czasie kiedy skazany wykonuje karę (rzeczywistą odróbkę).
Można tylko zastanawiać się , co do zwrotu odbywać karę o.w., tzn. czy skazany odbywa karę o.w. tylko w momencie realizowania obowiązku pracy, czy też odbywać jest tutaj tożsame ze zwrotem wykonywać, czyli - skazany odbywa karę ograniczenia wolności do czasu kiedy nie zostanie ona przez niego wykonana lub uznana za wykonaną albo przedawni się itd.
morphine pisze:Przyjmując natomiast koncepcję Aurelisua należny sprawdzić, czy obowiązek naprawienia szkody jest orzeczony na podstawie art 72§2, czy jest to środek karny orzeczony na podstawie art. 39 pkt 5.
Jeżeli środek karny to zgodnie z art. 55§2 kk nie do nas należy kontrolowanie środków karnych.
Ja skłaniałbym się do tego...
Co kraj to obyczaj. Co Izba to koncepcja. Co sąd to rozstrzygnięcie. A prawo to ocean...![]()
Na gruncie obecnie obowiązujących przepisów prawa karnego materialnego nie ma in concreto przepisu, który "by zabraniał" nałożenia na oskarżonego obowiązku, o którym mowa w art. 72 § 2 KK wyłącznie w okresie wykonywania kary ograniczenia wolności.
(...)
Wróć do Kuratorzy dla dorosłych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości