W dniu wczorajszym udałem sie do PUP celem ustalenia czy mój podopieczny jest zarejestrownay jako bezrobotny oraz czy otrzymał jakieś propozycje pracy.
Poszedłem do biura pani kierownik, wylegitymowałem się i zapytałem czy któryś z pracowników mógłby mi na w/w pytania odpowiedzieć. Na co w/w pani kierownik stwierdziła, ze jest to niemożliwe, a jedyną drogą jest skierownaie odpowiedneigo pisma. Po czym stwierdziła, że legitymację, którą jej okazałem można równie dobrze "załatwić" na targowisku. Nastepnie zapytała czy ewentualnie mam przy sobie jakies pieczątki potwiedzające kim jestem. na co odpowiedziałem, że pieczątek przy sobie nie noszę.
Jestem ciekaw jak wygląda to u Was, szczególnie w przypadku, gdy takowe informacje chciałby uzyskać kurator społeczny (nie posiadający pieczątek, który na ewentualnym piśmie skierowanym do w/w urzędu złożyć może jedynie swój podpis). Przecież kuratorowi społecznemu na podstawie art.87.3. uks "Kuratorowi społecznemu w związku z wykonywaniem czynności zleconych przez sąd lub kuratora zawodowego przysługują uprawnienia, o których mowa w Art. 9."
Art. 9. Wykonując swoje obowiązki służbowe, kurator zawodowy ma prawo do:....5) żądania od Policji oraz innych organów lub instytucji państwowych, organów samorządu terytorialnego, stowarzyszeń i organizacji społecznych w zakresie ich działania, a także od osób fizycznych pomocy w wykonywaniu czynności służbowych. Pozdrawiam