k.o.w. a dozór

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

k.o.w. a dozór

Postautor: gaga » 08 lut 2006, 22:44

skazany na k.ow. z ozreczonym dozorem - w wyroku sędzia wyrażnie napisał że " w okresie wykonywania kary ogr. oddaje skazanego pod dozór" skazany nie przystapił do jej wykonywania ze zwględu na stan zdrowia - chora reka, wniosek kuratra do sądu o odroczenie - Sąd odroczył do połowy stycznia br, następnie skazany mówi że nadal nie jest w stanie wykonywać pracy na cele społ- powód ręka ciągle chora przynosi zaświadczenie od lekarza - cóóż po raz kolejny wniosek o odroczenie i tu w zasadzie ok :) pyt. brzmi co w takim razie z dozorem kuratora sprawować czy też nie, skoro tak nprawdę to kara nie jest wykonywana ???????
gaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Lukas » 08 lut 2006, 23:10

Witaj Gaga
Temat, który poruszyłeś/aś/ jest niezwykle interesujacy.
Z mojej wiedzy, którą uzyskałem od naszego delegata do KRK wynika, że powołany zespoł problemowy zajmujący się sprawami kurateli wykonującej orzeczenia w sprawach karnych złożył stosowne propozycje zmian dotyczących sprawowania dozoru kuratora orzeczonego w związku z k.o.w.
Osobiście uważam, że zapisane w art. 55 par. 2 kkw obowiązki spoczywające na kuratorze zawodowym zwiazane z k.o.w, a także możliwość nakładania na skazanych obowiązków probacyjnych i środków karnych jest wystarczająca. Natomiast orzekanie dozoru w przypadku orzeczonej bezwzględnie kary ograniczenia wolności jest moim zdaniem pomyłką legislacyjną.
Nie mam nic przeciwko orzekaniu dozorów kuratora w przypadku orzeczenia o warunkowym zawieszeniu wykonania tej kary.
W Twoim przypadku zastanowiłbym się nad możliwością odroczenia wykonania samej kary i dalej, podobnie jak, nie wiem jak rozstrzygnąłbym kwestię związaną z dozorem - swój pogląd na ten temat samego dozoru wyraziłem wcześniej.
Pozdrawiam - Lukas
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: gaga » 09 lut 2006, 17:30

dzieki lukas podzilem twoje spostrzeżenia :), aczkolwiek mój problem jets nadal nie rozwiazany :( jesli ktos wie co powinno sie zrobic niech pisze !!!!!!!!!!!!!!!
gaga

Postautor: jurek » 09 lut 2006, 23:51

Rzeczywiście temat jak pisze Lukas jest bardzo interesujący i mogący stwarzać pewne problemy na etapie postępowania wykonawczego.

Pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą Lukas odnośnie stwierdzenia że „Natomiast orzekanie dozoru w przypadku orzeczonej bezwzględnie kary ograniczenia wolności jest moim zdaniem pomyłką legislacyjną.” Moim zdaniem takie rozwiązanie bardziej zbliża tę karę do środków probacyjnych, oczywiście potrzeba nakładanie dozoru przy karze Wo powinna być przez sąd wnikliwie rozważona.
Jeżeli natomiast chodzi o braku możliwości nałożenia dozoru przy warunkowym zawieszeniu wykonania tej kary jest to raczej przeoczenie legislacyjne które powinno być już dawno naprawione.
Moja odpowiedz na pytanie gaga jest taka TAK w takim przypadku dozór powinien być sprawowany do czasu zakończenia wykonywania kary lub zawieszenia postępowania wykonawczego.
Spytacie dlaczego tak myślę ???
Odpowiem tak: Jeżeli przeanalizujecie przepisy dotyczące „Wo” zobaczycie że zamiennie używa się tam słów „odbywanie” i „wykonywanie” myślę że w tym przypadku słowa te należy rozpatrywać w znaczeniu szerszym a nie ograniczać ich, tylko do czasu faktycznego podjęcia pracy przez skazanego. Jeśli miałoby być inaczej to mając na uwadze art. Art. 57a. kkw.
§ 1. Rozpoczęcie odbywania kary orzeczonej na podstawie art. 35 § 1 Kodeksu karnego
następuje w dniu, w którym skazany przystąpił do wykonywania wskazanej
pracy.

Należałoby stwierdzić że od tego momentu mamy 7 dni na objęcie dozoru a przecież tak nie jest, jeżeli przepisy o dozorze mamy stosować odpowiednio.
Udzielone odroczenie lub udzielona przerwa przy Wo nie wstrzymuje postępowania wykonawczego gdyż Sąd może przecież odwołać to odroczenie lub przerwę w razie ustania przyczyn dla których zostały udzielone. Należy więc stwierdzić że dozór również sprzyja temu okresowi poprzez kontrolę czy przyczyny te nadal istnieją.
Ktoś może powiedzieć - przecież dozór taki może trwać aż do przedawnienia wykonania tej kary - myślę jednak że nie. Zgodnie z Art. 62. kkw
§ 1. Sąd może odroczyć wykonanie kary ograniczenia wolności na czas do 6 miesięcy,
jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego
rodziny zbyt ciężkie skutki.

Czyli odroczenie na okres tylko sześciu miesięcy i nie więcej dlatego jeżeli mamy do czynienia z Ciężką chorobą która przedłuża się poza okres 6 miesięcy i nadal uniemożliwia podjęcie przez skazanego pracy może ona wówczas stanowić przesłankę zawieszenia postępowania wykonawczego w często tak Wo jak i dozoru (można jednak dozór zostawić jeśli uznamy to za wymagane).
Podobnie jest z przerwą którą stosujemy jak wiemy po podjęciu przez skazanego pracy.
Art. 63.kkw
§ 1. Jeżeli stan zdrowia skazanego uniemożliwia wykonanie kary ograniczenia wolności,
sąd udziela przerwy w odbywaniu kary do czasu ustania przeszkody.

§ 2. Sąd może udzielić przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności do roku ze
względów, o których mowa w art. 62 § 1.

§ 3. Przepisy art. 62 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
Nie mamy tu ograniczonego terminu udzielenia przerwy mowa jest bowiem że do czasu ustania przeszkody. Z powodu takiego zapisu Sąd w postanowieniu o udzieleniu przerwy powinien określić termin na jaki udziela przerwy, aby po jego upływie na wypadek ponownego wniosku o jej udzielenie można było ustalić stan faktyczny pod kątem istnienia tych przesłanek. Jeżeli jednak dana przeszkoda z powodu której została udzielona przerwa nabierze cech długotrwałości powstanie wówczas podstawa do zawieszenia postępowania wykonawczego.

Do gaga - jeżeli to co napisałem nie rozwiązuje Ci problemu czekam na pytania.

Chętnie też przeczytam opinie na temat tego co napisałem od innych kuratorów a zwłaszcza od Zet, kesey, i Lukas.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 1:50

Nie wydaje mi się, aby w okresie odroczenia lub przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności, prawidłowym było sprawowanie dozoru. Dozór kuratora w karze Wo orzekany jest na czas odbywania kary, a ten jest ściśle określony 1-12 miesięcy. Tak więc i dozór w sprawie nie powinien trwać dłużej niż sama kara. Dozór jest ściśle związany z odbywaniem (w kkw wykonywaniem) kary. W okresie przerwy lub odroczenia skazany kary nie odbywa.
Nie wydaje mi się więc prawidłowa sytuacja, że np. w przypadku kary 6 miesięcy ograniczenia wolności kurator sprawuje 12 miesięcy dozór z tego powodu, że skazany przez 6 miesięcy korzystał z odroczenia.
Informacje na temat skazanego w okresie korzystania z przerwy lub odroczenia sąd może uzyskać zlecając wywiad.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: kesey » 10 lut 2006, 2:44

Najprawdopodobniej, jak w większości wypadków, masz rację Jurku :D. Opierając się o zakres pojęciowy słów odbywanie i wykonywanie nasuwają mi się następujące przemyślenia.
W wydanym przez sąd wyroku padło sformułowanie, iż "w okresie wykonywania kary ograniczenia wolności oddaje skazanego pod dozór". Zgodnie z powołanym przez Ciebie zapisem, uwzględnionym art. 57a§ 1 kkw. rozpoczęcie odbywania kary następuje w dniu, w którym skazany przystąpił do wykonywania nakazanej pracy. Wykonywanie kary ograniczenia wolności należałoby rozumieć, tak w stosunku do skazanego, jak i w odnisieniu do kuratora, jako podjęcie czynności, o których mowa w art. 55 par. 2, dotyczących organizowania i kontroli wykonywania kary ograniczenia wolności. Objęcie dozorem następuje zatem, zgodnie z zapisami ustawy, nie później niż do siódmego dnia od daty otrzymania prawomocnego orzeczenia przez kuratora.
Wykonywanie wydaje się być pojęciem szerszym i obejmuje całokształt czynności, podejmowanych przez skazanego, jak i wobec niego, przez organy postępowania wykonawczego. Natomiast odbywanie kary jest jednoznaczne z podjęciem przez skazanego pracy. Odroczenie, bądź udzielenie przerwy w odbywaniu kary, wydaje się nie być tożsame do adekwatnego potraktowania jej wykonywania. Stąd, kontynuowanie dozoru wydaje się być uzasadnione (nie oznacza to jednak, iż jestem całkowicie pozbawiony wątpliwości, w tym zakresie).
Jeśli chodzi o kwestie, związane z zawieszeniem postępowania, to bez jakichkolwiek wątpliwości podpisuję się pod Twoimi przemyśleniami.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 11:16

Witam.
Nie zgadzam się z taką interpretacją.
Gdyby intencją ustawodawcy była możliwość oddania skazanego pod dozór kuratora na czas dłuższy niż sama kara ograniczenia wolności,to znalazłoby to odzwierciedlenie w stosownych zapisach np. 6 miesiecy ograniczenia wolności i 1 rok dozoru.Możliwość taka jednak nie istnieje.Dozór przy karze Wo jest ściśle związany z jej odbywaniem( a odbywanie kary w postepowaniu wykonawczym polega na jej wykonywaniu).Dlatego uważam,że skoro skazany aktualnie nie odbywa kary korzystając z odroczenia lub przerwy-to nie powinien być poddany dozorowi.
W przypadku zwieszenia postępowania wykonawczego można je zawiesić w całości lub w części.
W przypadku postanowienia o przerwie w odbywaniu kary Wo lub odroczeniu jej wykonania odnosi się ono do całości orzeczenia. Nie można więc wydać postanowienia o odroczeniu lub przerwie tylko w tej części orzeczenia dotyczącej wykonywania pracy.Dlatego uważam ,że przerwa lub odroczenie odnosi się także do orzeczonego dozoru.

gaga - proponuję szybciutkie zwrócenie sie do sądu o rozstrzygnięcie wątpliwości co do wykonania orzeczenia na podst. art 13 par. 1 kk
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 13:55

Zmieniłam przed chwilą trochę swoją wypowiedż powyżej,bo nie mam pod reką komentarza do KKW, a musiałabym w jednej kwestii się upewnić.Generalnie nie zmieniłoby to jednak mojego stanowiska w sprawie.

Jurek ,kesey -z tym "odbywaniem " i "wykonywaniem" to trochę przekombinowaliście.Mówiąc językiem prostym aż do bólu, to sedno sprawy tkwi w tym,że skazany ma robotę wykonać. :)
Pozdrawiam
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: virus » 10 lut 2006, 15:56

Zet pisze:Nie wydaje mi się, aby w okresie odroczenia lub przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności, prawidłowym było sprawowanie dozoru.

A dlaczego nie? Obowiązek nieodpłatnej kontrolowanej pracy jest tylko jednym z obowiązków wynikających z orzeczonej kow. Sąd może też ustanowić w stosunku do skazanego inne, wynikające z art. 72 kk obowiązki. Skazany zobowiązany np. do powstrzymywania się od naduzywania ... lub alimentacji powinien być kontrolowany przez kuratora pomimo, że akurat czasowo nie może wykonywać pracy. Wykonywanie nieodpłatnej kontrolowanej pracy nie jest tożasame z odbywaniem kow - praca, zaznaczam, jest tylko jednym z obowiązków ciążącym na skazanym. Dozór w takim przypadku trwa od uprawomocnienia się orzeczenia nie dłużej niż do czasu wykonania przez skazanego pracy ale też nie krócej niż orzeczony. Nie zgadzam się z ZET, że
że skoro skazany aktualnie nie odbywa kary korzystając z odroczenia lub przerwy-to nie powinien być poddany dozorowi
. Zakładasz, jak się wydaje, że wykonywanie nieodpłatnej kontrolowanej pracy jest tym samym co wykonywanie kary ograniczenia wolności, a tak nie jest. Jeśli skazany zobowiązany do łożenia na utrzymanie dzieci korzysta z jakiegoś powodu np. z odroczenia kary (bo złamał nogę, ale zarabia spore pieniądze siedząc przy komputerze i pisząc długie posty :) ) to czy należałoby zwolnić go od obowiązku alimentacji? Przecież jeśli lekceważy nałożony przez sąd obowiązek ( a to stwierdza kurator w dozorze) sąd może w każdej chwili określić np. wykonanie kary zastępczej pozbawienia wolności bez względu czy ma tą nogę w gipsie czy nie, czy po jego zdjęciu zamierza pracować czy nie. Lekceważy po prostu obowiązek i powinien ponieść tego konsekwencje. Problem powstaje wówczas gdy skazany wykona pracę i zlekceważy nałożone przez sąd obowiązki - sąd w takim przypadku może określić karę zastępczą za wykonaną już pracę a to już zakrawa na ... . Poza tym nie znalazłem w kodeksie przepisów na podstawie których można odroczyć dozór lub udzielić w nim przerwy. Postępowanie wykonawcze w części dot. dozoru kuratorskiego można zawiesiś tylko wówczas gdy istnieje długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca jego sprawowanie. Nie jest taką przeszkodą fakt, że skazany, okresowo, nie może podnieść łopaty. Trochę to wszystko chaotycznie pisałem ale zmierzałem do wyjaśnienia, że wykonywanie kow nie jest tym samym co wykonywanie nieodpłatnej kontrolowanej pracy.
pozdrawiam
virus

Postautor: jurek » 10 lut 2006, 16:37

Zgadzam się w pełni z wypowiedzią virus-a i popieram jego tok myślenia tożsamy zresztą z moim. Jeżeli miałoby być tak jak pisze Zet to sprzeczne byłby to z przepisami o dozorze gdyż wynikałoby że dozór należy objąć dopiero po zgłoszeniu się skazanego do zakładu pracy !!!!
Myślę że Zet sprowadzając postępowanie wykonawcze przy karze Wo tylko do okresu jak to pisze fajnie virus „machania łopatą przez skazanego” jest w błędzie. Postępowanie wykonawcze w tych sprawach trwa do czasu wykonania kary a kluczowym momentem jest dzień stawienia się skazanego do zakładu pracy gdyż od tego momentu liczymy czas kary który zapisany jest w wyroku. Jeżeli skazany zgłosił się 1 stycznia a ma zasądzone 6 miesięcy powinien karę wykonać do 1 czerwca (jeżeli nie było przerwy) jeżeli jej nie wykonał kurator powinien złożyć stosowny wniosek i dopiero na posiedzeniu sąd powinien zadecydować co dalej. Jeżeli więc skazany z określonych powodów nie zgłasza się do zakładu pracy to niby co ??? dajemy mu spokój na pewno NIE obejmujemy go dozorem gdyż wyrok jest przecież prawomocny. Przerwa lub odroczenie nie wstrzymuje postępowania wykonawczego jest to tylko okres czasu w trakcie którego skazany nie musi machać łopatą
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 16:45

virus-
Jeżeli odnosisz się do mojej wypowiedzi ,to bądż tak miły i przeczytaj ją uważnie , bo masz tam odpowiedż na pytanie
virus pisze:A dlaczego nie?

Ponieważ nie chce mi się powtarzać- specjalnie dla Ciebie zacytuję sma siebie
Zet pisze:W przypadku zwieszenia postępowania wykonawczego można je zawiesić w całości lub w części.
W przypadku postanowienia o przerwie w odbywaniu kary Wo lub odroczeniu jej wykonania odnosi się ono do całości orzeczenia. Nie można więc wydać postanowienia o odroczeniu lub przerwie tylko w tej części orzeczenia dotyczącej wykonywania pracy.Dlatego uważam ,że przerwa lub odroczenie odnosi się także do orzeczonego dozoru.

Dlatego virus tak właśnie uważam- i na razie nikt z wypowiadających się nie użył na tyle przekonujących argumentów żebym zmieniła zdanie
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 17:13

Jurku-
Ja właśnie uważam,że przerwa lub odroczenie nie odnosi się do "machania łopatą" ,ale do wyroku skazującego na karę ograniczenia wolności.
Gdyby było tak jak mówisz, to art. 62 par. 1 brzmialby "sąd moze odroczyć wykonanie nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne"
a jest "sąd może odroczyć wykonanie kary ograniczenia wolności".
Analogicznie- art.63 par1 brzmiałby"...sąd udziela przerwy w wykonywaniu nieodpłatnej kontrolowanej pracy na cele społeczne"
a jest "...sąd udziela przerwy w odbywaniu kary ograniczenia wolności"
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: virus » 10 lut 2006, 18:25

Zet: akurat dość dokładnie przeczytałem Twoje wypowiedzi ale widać moja opinię potraktowałaś bardzo osobiście. Nie przekonałaś mnie i nadal nie zgadzam się z Twoimi opiniami nt. dozoru orzekanego przy kow. Nie wiem w jaki sposób odroczenie lub przerwa w wykonaniu kow miałaby się odnosić do dozoru. Jeszcze raz napiszę: aby zawiesić postępowanie wykonawcze w zakresie dozoru musiałyby zaistnieć przeszkody uniemożliwiające jego sprawowanie. Fakt, że skazany nie wykonuje pracy nie jest przesłanką do do zawieszenia dozoru. Nieco złośliwie przypomnę, że 'gadze" chodziło o to czy sprawować dozór wówczas ( w skrócie) gdy skazany nie może wykonywać pracy. Ten skazany ( w skrócie - fizycznie) jest, ciążą na nim zarówno obowiązki wynikające z dozoru jak i wynikające z kow i on jest zobowiązany do ich wykonywania. "Dotykanie" dozoru w przykładowej sprawie jest moim zdaniem całkowicie pozbawione sensu. Dozór jest i powinien być sprawowany - nie ma żadnego powodu aby go "odraczać" czy "przerywać"

W przypadku postanowienia o przerwie w odbywaniu kary Wo lub odroczeniu jej wykonania odnosi się ono do całości orzeczenia. Nie można więc wydać postanowienia o odroczeniu lub przerwie tylko w tej części orzeczenia dotyczącej wykonywania pracy. Dlatego uważam ,że przerwa lub odroczenie odnosi się także do orzeczonego dozoru.

Nie wiem dlaczego sądzisz, że np. "alimenciarz" nie powinien w okresie odroczenia lub przerwy łożyć na utrzymanie dzieci. Twoje, w/w sformułowanie, na jego miejscu (alimenciarza) zrozumiałbym jako przyzwolenie na lekceważenie tego obowiązku. W sumie przy założeniu, że odroczenie kow jest odrcoczeniem całości postępowania wykonawczego to skazany nie powinien nawet myśleć o zapłaceniu np. kosztów w sprawie (?). Mam dość mieszane uczucia jeśli chodzi o orzekanie dozoru przy kow i związanych z tym przeróżnych interpretacji przepisów. Wydaje mi się, że ich część związana jest ze zrównoważeniem i spłaszczeniem zarazem kow do obowiązku nieodpłatnej kontrolowanej pracy.
virus

Postautor: jurek » 10 lut 2006, 19:35

Zet nie chodzi tu o przekonanie Cię ze my mamy racje jednak powiedz mi co się dzieje wtedy z innymi obowiązkami ?? na co zwraca słuszna uwagę virus powiedz też co namiętnie pomijasz w wypowiedziach kiedy obejmujesz dozór w tych sprawach???. :idea:
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 10 lut 2006, 21:25

virus -
przykładem zawieszenia postępowania wykonawczego posłużyłam się jedynie po to, aby uwypuklić fakt, że w przypadku takiego wniosku istnieje możliwość objęcia nim tylko części orzeczenia (wyroku).
Nie uważam, aby zawieszenie miało zastosowanie w podanej sytuacji.

W przypadku postanowienia o odroczeniu lub przerwie w odbywaniu kary ograniczenia wolności nie widzę możliwości, aby odroczyć lub przerwać jedynie wykonywanie pracy (a więc tylko części orzeczenia).
Odroczenie lub przerwa dotyczy kary ograniczenia wolności jak mi się wydaje z "dobrodziejstwem inwentarza" - na to wskazują art. 62 par. 1 i art. 63 par. 1 kkw.

jurek -
Może powiem po prostu, co ja zrobilabym w takiej sytuacji ?

1 Bezzwłocznie objęłabym dozór nad skazanym (podobnie jak skazany powinien natychmiast przystąpić do wykonywania pracy).

2 Nie czekałabym na wydanie postanowienia sądu w przedmiocie przerwy lub odroczenia - bo niechybnie musiałabym się potem zastanawiać (jak teraz gaga) co z dozorem i ewentualnymi obowiązkami.

3 Udałabym się na posiedzenie sądu.

4 Na posiedzeniu w przedmiocie przerwy/odroczenia, na podstawie art. 13 par. 1 kkw zwróciłabym się do sądu o wyjaśnienie wątpliwości związanych
z dozorem i obowiązkami.

5 W zależności od wydanego postanowienia kontynuowałabym lub nie dozór i egzekwowanie obowiązków, bez wątpliwości czy postępuję słusznie.

6 Nawet skomplikowane sytuacje stają sie proste, jeśli w porę podejmie się stosowne działania.
Pozdrawiam :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych