art.164kkw

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

art.164kkw

Postautor: anca » 26 kwie 2005, 21:23

Ponawiam pytanie o to jak w praktyce wyglada u Was realizacja art.164kkw. Ciekawa jestem Waszych uwag i refleksji.
U nas w zespole praktycznie dopiero wdrazamy sie w temat...Mamy sporo watpliwości i niejasności...
Będę wdzięczna za wasze uwagi i spostrzezenia
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: BartK » 27 kwie 2005, 20:26

Przede wszystkim należy podkreślić, iż do realizacji art. 164 kkw właściwy miejscowo jest kurator, w którego rejonie znajduje się zakład karny, gdzie przebywa skazany. Kurator właściwy dla miejsca zamieszkania skazanego przeprowadza jedynie wywiady środowiskowe na potrzeby realizacji programu wolnościowego. Może i o tym wszyscy wiedzą, ale jest to warte podkreślenia :)
Na koniec jeszcze mała uwaga praktyczna: skazani często ubiegają się o program wolnościowy tylko po to, żeby skorzystać z przepustki określonej w art. 165 kkw :wink:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

decyjza komisji penitencjarnej

Postautor: finale » 27 kwie 2005, 21:18

Ciekawy jestem, czy do Waszych zespołów wpływa formalna decyzja komisji penitencjarnej o wyznaczeniu okresu przygotowania do wolności ( takowa decyzja powinna spełniać wymogi decyzji administracyjnej ), czy też tylko informacja, wskazująca, że taki okres został wyznaczony.
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: anca » 27 kwie 2005, 21:55

Niestety dotarła do nas tylko informacja o decyzji.....Zamierzamy wystapić o przesłanie formalnej decyzji.....ciekawa jestem skutku...
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: virus » 27 kwie 2005, 23:18

Jakoś ciągle nie mogę odkryć sensu przeprowadzania takich programów wolnościowych. Moim zdaniem fikcja w najczystszej postaci. Takie programy powinni realizować wychowawcy w zk. Jeśli nie przygotowują skazanych do życia na wolności to do czego w końcu przygotowują? do życia w kryminale :?:
virus

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: anca » 28 kwie 2005, 7:54

Zastanawiam się nad własciwością miejscową w przypadku art.164kkw....
Czy faktycznie właściwy jest kurator, w rejonie którego znajduje sie dany ZK???
Dostajemy decyzje równiez z innych ZK.
Jaka jest podstawa prawna?????????
Będę wdzięczna za informacje,niewykluczone,że robimy błąd...
Pozdrawiam
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 28 kwie 2005, 21:33

W przepisach nie ma ani słowa na temat właściwości miejscowej kuratora do wykonywania art.164 kkw, jednak logika mówi, iż powinien być to kurator właściwy rejonowo dla ZK, gdzie znajduje się skazany. Kurator przecież musi parę razy spotkać się ze skazanym. Kurator właściwy miejscowo jest koordynatorem programu wolnościowego i może zlecać do wykonania czynności kuratorowi właściwemu według miejsca zamieszkania skazanego. W zeszłym roku uczestniczyłem w konferencji na temat współpracy Służby Więziennej z kuratorską służbą sądową i tam na forum została przyjęta właśnie taka interpretacja właściwości miejscowej kuratora odnośnie art. 164 kkw. Warte podkreślenia jest, iż na tej konferencji byli obecni ludzie z samej góry! (oczywiście nie ja - skromny "młodszy" kurator zawodowy) :wink: Taka też interpretacja obowiązuje w okręgu szczecińskim.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: anca » 29 kwie 2005, 10:23

No własnie...powazna bolaczka kurateli to fakt ,iż w każdym okręgu obowiązuje inny model!!!!
A juz szczególnie w kwestiach zw. z art.164kkw dużo jest niejasności i stosuje się dużą dowolność interpretacyjną.
Zgadzam się z Tobą Bartłomieju ,iż.."logika na to wskazuje"...
ale formalnie nie mam żadnej podstawy prawnej aby nie przyjąć decyzji komisji penit. o objęciu okresem przygotowawczym skazanego, który powróci na mój teren./ a już miałam nadzieję ,że jakaś podst. prawna powstała/
A interpretacje osób nawet z samej" najwyższej nawet góry",dopóki nie będą przelane na papier nie mają mocy obowiązującej...a szkoda....
Pozdrawiam
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: opener » 04 maja 2005, 17:44

virusowi gratuluję trafności spostrzeżeń, ale niestety Kkw wrzucił to kuratorowi; co do właściwości to polecam lekturę wspomnianego Kodeksu;podpowiem tylko, że nie należy szukać właściwości kuratora,bo takowej się nie znajdzie;można natomiast ustalić właściwość sądu, w tym sądu penitencjarnego.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 04 maja 2005, 17:59

No dobrze...ale co ma do tego właściwość sądu penitencjarnego w sytuacji gdy obejmujemy Kowalskiego programem wolnościowym w zw. z decyzją komisji penitencjarnej w ZK a nie w zw. z postanowieniem sądu penitencjarnego..????
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 04 maja 2005, 18:18

No dobrze, ale sąd penitencjarny jest zawsze sądem okręgowym, w którego okręgu pozostaje pewna liczba sądów rejonowych oraz zk, więc taka interpretacja kkw i tak nie rozwiązuje problemu właściwości kuratora. Nie wiem tylko co opener miał na myśli sugerując, iż "można natomiast ustalić właściwość sądu, w tym sądu penitencjarnego"? O jaki jeszcze sąd chodzi? Chyba nie o sąd pierwszej instancji, ponieważ jego rola w kkw kończy się wrac z osadzeniem skazanego w zk.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: opener » 04 maja 2005, 20:22

Komisja penitencjarna danego zk jest właściwa dla skazanego odbywającego tam karę, a nie dla kuratora realizującego "przygotowanie". Innymi słowy nie ona wyznacza tegoż kuratora;jeśli błędnie kieruje swoje zlecenie,to należy je zwrócić. Decyzja taka podlega też kontroli odpowiedniego sądu penitencjarnego. Kurator może działać jedynie w obrębie sądu rejonowego, w którym jest zatrudniony. Dla realizacji "przygotowania" niezbędny jest osobisty kontakt ze skazanym.Reszta jest w poprzednich postach Bartłomieja.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 04 maja 2005, 21:06

Myślę ,że w tej kwestii funkcjonują dwie opinie..i zadna nie może byc uznana za jedynie obowiązującą .Sa argumenty za i przeciw...bo przeciez...
-w "przygotowaniu do zycia" chodzi równiez o to aby przygotować do powrotu rodzinę skazanego,znależć mu zatrudnienie,mieszkanie itp.../na ile jest to realne to inny temat/
Jak może to zrobic kurator na odległość???
Przy takim rozumieniu własciwości miejscowej - przygotowanie do zycia byłoby ewidentnym wyręczaniem służb penitencjarnych.
-Na kontakty z kuratorem skazany ma prawo do 14 dniowej przepustki ,a zatem prawo daje taką szansę.
-a opracowanie planu w oparciu o akta penitencjarne?? W takiej sytuacji ZK ma obowiązek udostępnic do słuzbowego wyjkorzystania. Nie zapominajmy ,że jesteśmy organem wykonawczym.

Takie rozwiązanie wydaje mi się sensowniejsze równiez i z tego względu ,iz równomiernie obciąża obowiązkami tego typu wszystkich kuratorów w Polsce...a nie tylko tych zatrudnionych w okregach gdzie istnieją zakłady karne.
Sadzę ,że jest to kwestia dyskusyjna i dopóki nie będzie jednolitej interpretacji prawnej trudno będzie wypracowac wspólne stanowisko
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: finale » 05 maja 2005, 1:03

luźne uwagi:

- brzmienie artykułu 165 § 2 k.k.w. - cytuję: „Skazanemu można zezwolić na opuszczenie zakładu karnego, łącznie na czas do 14 dni, zwłaszcza w celu podejmowania starań o uzyskanie po zwolnieniu odpowiednich możliwości zamieszkania i pracy. Zezwolenie na opuszczenie zakładu można przyznać skazanemu, którego postawa w czasie odbywania kary uzasadnia przypuszczenie, że w czasie pobytu poza zakładem karnym będzie przestrzegał porządku prawnego. Zezwolenia udziela dyrektor zakładu karnego” nie do końca traktuje o prawach skazanego; gdyby tak użyto sformułowania: „skazanemu zezwala się na opuszczenie zakładu karnego ...” ( coś na podobieństwo: sąd zarządza i sąd może zarządzić ); co ważne, czasami spotykam się z sytuacjami określanymi, jako: wyznaczenie okresu przygotowania do wolności w kategoriach „politycznej poprawności”, komisja penitencjarna wyznacza okres przygotowania do wolności wszystkim, którzy wystąpią z takim wnioskiem ( mniej oficjalnie, wyznacza ponieważ i komisja penitencjarna, i dyrektor jednostki nie chcą skarg skazanych na odmowę wyznaczenia okresu ... )

- odnośnie podkreślania doniosłości roli kuratora, jako samodzielnego organu wykonującego orzeczenia sądu, warto zaznaczyć, iż tuż po wprowadzeniu nowej kodyfikacji część kuratorów zaczęła zlecać przeprowadzanie wywiadów środowiskowych Policji w trybie art. 14 k.k.w., na co szybko zareagował np. zespół prawny Komendy Głównej Policji, który w skrócie wskazał, że kurator, mimo, iż jest organem wykonującym orzeczenia sądu, nie ma takich uprawnień, gdyż nie wydaje zarządzeń, czym innym jest oczywiście prośba o nadesłanie informacji ( tutaj działa bez zastrzeżeń ); tak więc, organ wykonujący orzeczenia sądu i jego siła sprawcza to pojęcia względne;

- w kwestii samego przygotowywania do wolności bliższa mi jest idea pracy ze środowiskiem i rodziną podopiecznego,

pozdrawiam :)
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Behemon » 24 sty 2006, 21:48

Kurator Penitencjarny, przynajmniej w moim okręgu taka funkcja istnieje. Jest to kurator oddelegowany do ZK, w którym funkcjonuje.
Ja natomiast nigdy czegoś takiego jak 164 kkw "nie miałem w wykonaniu".
Behemon

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych