wywiad art 214 kpk 2 pytania

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

wywiad art 214 kpk 2 pytania

Postautor: marekl9 » 09 sie 2006, 16:20

Witam!!
Moja kuratorka wyjechała, a ja nie chce zawracać jej głowy na urlopie. Dostałem do przeprowadzenia wywiad. Według wytycznych art 214 § 4 pkt 3 kpk powinienem opisać środowisko zawodowe skazanego. Skazany ten pracuje w nowej firmie od 1 sierpnia i nie ma jeszcze umowy o pracę. Nie wiem czy wogóle będzie ją miał. Wiem że wywiad powienien byc zrobiony dobrze i powinienem zasięgnąć opinii w pracy nt skazanego jednak nie chciałbym mu zaszkodzić. (chodzi o wypytawanie o pracownika który nie ma umowy). No i pytanie czy moge sie ograniczyć do opisania sytuacji czy pownienem mimo wszystko zasięgnąc opinii w jego firmie.
Drugie pytanie dotyczy treści wyroku chciałem się tylko upewnić na 100% że zwrot "...zasądza solidarnie od 3 oskarżonych na rzecz pokrzywdzonego kwotę 1200 zł" oznacza, że kwota jest dzielona miedzy 3 sprawców?
z góry dziękuje za odpowiedzi
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 09 sie 2006, 22:04

marekl9-
"solidarnie" faktycznie oznacza, że skazani mają zapłacić stosowną kwotę.
Nie oznacza to jednak,że dzielą ją po równo(chociaż może tak być i na ogół jest to punkt wyjścia). Może to też oznaczać, że całą kwotę zapłaci tylko jedna osoba.
Co do pierwszego pytania posyłam odpowieź na pw
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: marekl9 » 09 sie 2006, 23:00

poinformowałem delikwenta, że najlepiej niech nie ogląda się na kolegów tylko zapłaci 1/3 w końcu działali wspólnie i w pozrozumieniu więc każdy jest tak samo winny, a wszyscy sa w trudnej sytuacji finansowej.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedźi i pozdrawiam
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 14 sie 2006, 21:06

marekl9 pisze:poinformowałem delikwenta, że najlepiej niech nie ogląda się na kolegów tylko zapłaci 1/3 w końcu działali wspólnie i w pozrozumieniu więc każdy jest tak samo winny, a wszyscy sa w trudnej sytuacji finansowej.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedźi i pozdrawiam

...może również być tak, że w wyniku nie wywiązywania się z tego zobowiązania 1200 zł przez żadnego z oskarżonych, sprawa zostanie skierowana do egzekucji komorniczej. Jeśli komornik stwierdzi, że np. powyższą kwotę może ściągnąć tylko od jednego "delikwenta", (bo pracuje lub ma jakieś dobra materialne, a pozostali nie mają i nie pracują) to wezwie go do zapłaty całej kwoty 1200 zł + koszta egzekucyjne i jednocześnie pouczy, że po spłacie tej kwoty, przysługuje mu dochodzenie zwrotu 2/3 zobowiązania od pozostałcyh dwóch współoskarżonych np. na drodze prawnej.

Pokrzywdzony w tym przypadku nie będzie wnikał, jak oskarżeni się podzielą spłatą tej kwoty, on chce tylko swoich zasądzonych 1200 zł. Jeżeli dostanie tylko 400 zł, ma pełne prawo zwrócenia się do komornika o wszczęcie postęowania.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: marekl9 » 14 sie 2006, 23:48

Dziekuje za kolejną odpowiedź od siebie dodam iz spotkałem sie z wyrokiem w którym sad nie określił trerminu spłaty i pokrzywdzony nie mógł wnieśc o egzekucję komorniczą. (ponieważ nie upłynął termin realizacji zobowiązania) Dopiero na wniosek kuratora sąd określił termin spłaty.
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mientus » 17 sie 2006, 21:28

jeśli sąd nieokreśli terminu zapłaty szkody a jest ona orzeczona na podst art 72§2 kk to terminem jest koniec okresu próby jezeli na podst art 46§1 kk to terminem zapłaty jest natychmiast po prawomocności wyroku.
A jesli chodzi o termin solidarnie to faktycznie znaczy to na 3 dla mnie:) i jeśli facet spłąci swoją część to ja to uznaje, ale dla komornika to nie jest argumnet i jeśli pokrzywdzony złoży wniosek o egzekucję to komornik ściąga z kogo może i ile może.
mientus

Podziękował : 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych