orzeczony dozór i co dalej

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

orzeczony dozór i co dalej

Postautor: m.maciek » 08 wrz 2006, 12:01

Witam - na początku sierpnia został wobec mnie orzeczony dozór
kuratora, w związku z warunkowym zawieszeniem kary.
Całe postępowanie wobec mnie toczyło się na drugim końcu polski
i sąd po orzeczeniu dozoru, miał przesłać akta do jednego z sądów
rejonowych w Warszawie (gdzie mieszkam).
Przez kilka ostatnich tygodni spokojnie sobie czekałem, na
jakieś oficjalne wezwanie, albo wizytę kuratora.
Przedwczoraj znalazłem w internecie paragraf z KKW o tym , że
"Skazany oddany pod dozór obowiązany jest bezzwłocznie, a najpóźniej w ciągu 7 dni od powzięcia wiadomości o oddaniu go pod dozór, zgłosić się do kuratora sądowego tego sądu rejonowego, w okręgu którego dozór ma być wykonywany. " .
W związku z tym mam pytanie - co powiniem zrobić czekać nadal na jakiś kontakt ze strony kuratora, czy też samemu zgłośić się .
Jeśli zgłośić się to gdzie i z jakimi danymi ?
Nadmienie, że nałożony obowiązek leczenia się w poradni zdrowia psychicznego, spełniam należycie - na terapię zacząłem chodzić jeszcze przed 'oficjalnym' orzeczeniem sądu. Zarówno w postępowaniu karnym, jak i w trakcie posiedzenia orzekającego o nałożeniu dozoru, sąd stosowne zaświadczenia otrzymał.
m.maciek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kraliusz » 08 wrz 2006, 19:55

witaj m.maciek
stosownie do nadmienionego art. kkw powinieneś zgłościć się do kuratora zawodowego d/s karnych w sądzie rejonowym w miejscowości/dzielnicy której mieszkasz lub przebywasz (nie musisz tam być zameldowany)
Powinieneś wziąć ze sobą dowód osobisty oraz zaświadczenia / ksero o leczeniach które odbywasz/odbyłeś - czyli najogólniej informacje/dokumenty potwierdzające wywiązywanie się z nałożonych na Ciebie obowiązków w okresie próby.
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych