Obciążenie wywiadami środowiskowymi

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ObciĄżenie wywiadami środowiskowymi

Postautor: janek » 13 sie 2005, 16:23

Witam.
Jestem kuratorem dla dorosłych (z południa). chciałbym się dowiedzieć ile przeciętnie moje koleżanki i koledzy "z kraju" wykonują w miesiącu wywiadów środowiskowych ( tych zleconych z 214 kpk, 14 kkw oraz tych, które sami przeprowadzają w sprawach "P"i "D" wg własnego uznania czy potrzeby).

A druga interesująca mnie kwestia jest taka: czy ktoś (np. prezes SR, SO lub kurator okręgowy) wyznacza Wam liczbę wywiadów jaką należy/trzeba w miesiącu wykonać (np. "minimum - X" lub "od X - Y")??
dziękuję za informacje. cześć![/b]
janek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: farel128 » 13 wrz 2005, 9:51

na jakiej podstawie ktoś wyznacza Kuratorowi ilość wywiadów jaką ma wykonać? Zapytaj o to osobę która to wymyśliła.
farel128
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: dorosła » 03 paź 2005, 19:38

Jestem kuratorem ze stolicy. U nas liczbę wywiadów środowiskowych wyznacza kurator okręgowy i mamy ich robić osobiście co najmniej 10 z art. 14kkw i co najmniej 7 wywiadów kontrolnych ( w D, P, Wo) miesięcznie. Czyli kurator zawodowy musi zrobić co najmniej 17 wywiadów miesięcznie.

Pozdrawiam :D
dorosła
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: krzysztof » 04 paź 2005, 0:04

od paru miesięcy też mamy limit - minimum 12 w miesiącu robi ę sam zanim zlecę wywiad społecznemu, oczywiście ze względów oszczędnościowych, bo społecznym trzeba płacić choć my nie mamy nawet zwrotu kosztów przejazdu w teren
krzysztof

Postautor: pinio4000 » 14 paź 2005, 16:59

robiny po 5 wywiadów za damo miesiecznie , ale niestety nie znam podstaw prawnych do tego dzialania. Nikt z madrych nie chce udzielic na to odpowiedzi.
pinio4000

Postautor: grzegorzb » 17 paź 2005, 12:01

nie wiem jak wy ale ja uważam, że coś takiego jak "limit ilości wywiadów" to jakieś nieporozumeinie. Są miesiące w których trzeba zrobić mniej a w niektórych miesiącach robi się znacznie więcej. Robienie czegoś na siłę to jakieś wariactwo.
grzegorzb

Postautor: Nabi » 18 paź 2005, 14:33

Podzielam (zresztą nie tylko ja) Twoje zdanie "grzegorzb". Przecież przeprowadzenie wywiadu zgodnie z przepisami wynika z określonych potrzeb nie jest sztuką dla sztuki. Wymyślanie limitów postrzegam jako infantylną próbę "wykazywania się" nie wiadomo po co i przed kim. U nas jest podobnie jak piszesz - jeśli jest konkretna potrzeba przeprowadzenia wywiadu to jest on przeprowadzany, jeśli nie to się go nie przeprowadza. Na szczęście przeważa tu zdrowy rozsadek, ale skutkuje to właśnie tym, że niekiedy w krótkim czasie trzeba przeprowadzić dużą liczbę wywiadów, a niekiedy jest tego bardzo mało i nie ma tu zadnej przewidywalnej regularnosci.
Nabi

Postautor: krzysztof » 19 paź 2005, 18:13

u nas limit ustalono po to, żeby nie zlecać wszystkich wywiadów społecznym, bo trzeba im płacić, a skoro zawodowy już jedzie w teren to, jak się niezorienotwanym wydaje, może przeciez zrobić wywiad "przy okazji" - tak jakby to zajmowało tyle czasu co kupienie zapałek w kiosku...
krzysztof

Postautor: dziubas » 28 paź 2005, 9:14

W "moim" sądzie rejonowym prezes wydał wewnetrzne zarzadzenie, iz wszystkie wywiady zlecone w trybie 14 kkw maja wykonywac wylącznie kuratorzy zawodowi. Stało sie tak mimo, iz ustawa wyraźnie stwierdza, iz płatne sa -dla kuratorów społecznych - wywiady z 14 kkw w sprawach nie objetych dozorem. Statystycznie sporzadzam ok. 10 wywiadów zleconych z 14 kkw i 0,5 statystycznie w miesiącu wywiadów z 214 kpk. Liczba tych wywiadów zreszta drastycznie spadła odkąd są płatne. Dziwia mnie watpliwości niektórych Koleżanek i Kolegów dotyczące odpłatności za wywiady w trybie 214 kpk i dyskusja na temet słuszności przywołanej w zarządzeniu podstawyprawnej. Mam wrażenie, że ci Państwo nie wiedzą, że ich dozorowani po prostu maja kolejne postepowania przygotowawcze na biegu (lub sa one juz na etapie rozpoznzwczym przed sądem karnym) i chca poprawiac treść zarzadzenia prokuratora czy sedziego. Jest to niedopuszczalne i przykro mi to stwierzic świadczy o kompletnej ignorancji i indolencji tychze Kuratorów. rachunki wystawiac należy zawsze - niezaleznie od tego czy sprawa dotyczy znanego nam juz skazanego (w innej oczywisci asprawie) czy tez nie. Ryczałt za wywiad w trybie 214 kpk należy sie w kazdej sytuacji nawet jeżeli podejrzany nie przebywa pod podanym adresem bo np. wyprowadzil sie i podal organom prowadzacym postepowanie juz nieaktualny adres. jest w tej sprawie nawet orzeczenie SN. pozdrawiam.
dziubas

Postautor: dziubas » 28 paź 2005, 9:22

W "moim" sądzie rejonowym prezes wydał wewnetrzne zarzadzenie, iz wszystkie wywiady zlecone w trybie 14 kkw maja wykonywac wylącznie kuratorzy zawodowi. Stało sie tak mimo, iz ustawa wyraźnie stwierdza, iz płatne sa -dla kuratorów społecznych - wywiady z 14 kkw w sprawach nie objetych dozorem. Statystycznie sporzadzam ok. 10 wywiadów zleconych z 14 kkw i 0,5 statystycznie w miesiącu wywiadów z 214 kpk. (liczba tych wywiadów zreszta drastycznie spadła odkąd sa płatne). Do tego dochodza oczywiście bieżące obowiązki w sprawach ok. 80 dozorowanych plus około 20 spraw Wo , jakies 1-2 P plus wnioski ok. 6 miesiecznie. Krótko mowiąc -normalne obowiązki, wymagajace mobilizacji i dobrej organizacji pracy z ustaleniem okreslonych priorytetów - np. wywiady przed rozprawą, przed posiedzeniem wykonawczym i w związku z moim wnioskiem. Aha, zapomniałam o obligatoryjnym - w moim sądzie - udziale kuratora w posiedzeniach wykonawczych. "Obligatoryjnym" na polecenie prezesa.
Dziwia mnie watpliwości niektórych Koleżanek i Kolegów dotyczące odpłatności za wywiady w trybie 214 kpk i dyskusja na temet słuszności przywołanej w zarządzeniu podstawy prawnej. Mam wrażenie, że ci Państwo nie wiedzą, że ich dozorowani po prostu maja kolejne postepowania przygotowawcze na biegu (lub są one juz na etapie rozpoznzwczym przed sądem karnym) i chca poprawiac treść zarzadzenia prokuratora czy sedziego. Jest to niedopuszczalne i -przykro mi to stwierdzic - świadczy o kompletnej ignorancji i indolencji tychze Kuratorów. Rachunki wystawiac należy zawsze - niezaleznie od tego czy sprawa dotyczy znanego nam juz skazanego (w innej oczywiscie sprawie) czy tez nie. Ryczałt za wywiad w trybie 214 kpk należy sie w kazdej sytuacji nawet jeżeli podejrzany nie przebywa pod podanym adresem bo np. wyprowadzil sie i podal organom prowadzacym postepowanie juz nieaktualny adres. Jest w tej sprawie nawet orzeczenie SN. Pozdrawiam.
dziubas

Postautor: kuratorka » 07 lis 2005, 16:45

Witam serdecznie! Po raz pierwszy jestem tutaj:)
Ja jestem kuratorką społeczną i jak to w ustawie mam do 10 spraw/m-c.
DOpiero zaczynam,wiec narazie mam polowe mniej :?

pozdrawiam!
Edyta
kuratorka

Postautor: BartK » 07 lis 2005, 20:12

kuratorka pisze:Witam serdecznie! Po raz pierwszy jestem tutaj:)
Ja jestem kuratorką społeczną i jak to w ustawie mam do 10 spraw/m-c.

Nie o takie wywiady chodziło autorowi, a Ty napisałaś ile sprawujesz dozorów :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: chrees » 20 gru 2005, 21:32

U mnie w Zespole mamy mieć minimum trzy "wyjścia terenowe" na jeden dzień pracy poza dyzurem w Sądzie. Oczywiście realnie wyjść (przynajmniej ja) mam nieco (nieco nieco) więcej i ponownie oczywiście trudno powiedzieć dlaczego akurat trzy. To widać jakaś magiczna liczba :->
Bardzo dobrze, bardzo dobrze...
chrees

Postautor: Lukas » 22 gru 2005, 21:04

Mam wrażenie, że wszyscy uczestnicy forum pominęli funkcję kierownika zespołu. Mam wrażenie, że to on decyduje o organizacji pracy w zespole i co ważniejsze, bierze czynny udział w zapotrzebowywaniu środków finansowych na funkcjonowanie kurateli w obrębie sądu rejonowego, m.in. na zabezpieczenie środków związanych z przeprowadzaniem wywiadów środowiskowych (art.14kkw). Zarządzenie prezesów sądów rejonowych w sprawie ograniczania możliwości powierzania wywiadów środ. kuratorom społecznym to spore nieporozumnienie. Pewnie odpowiedzialni za realizację zadań kuratorzy zawod. przyjmują do realizacji część tych zadań, głównie z powodów, które są przywoływane wyżej.
Bardzo też proszę o czytanie, bardzo dokładne, przepisów zasadniczych (ustawa o kuratrorach sądowych), a także wykonawczych dotyczących naszej służby.
Wywiady zarządzane w trybie art.214 kpk kurator wykonuje poza swoimi podstawowymi obowiązkami i z tego tytułu otrzymuje ryczałt (niektórzy prokuratorzy są przekonani, że jest to stricte wynagrodzenie. Proszę wyjaśnić co to są te wywiady kontrolne w sprawach "D" i "Wo"??? - czy chodzi o kontrolę pracy społecznego kuratora w przypadku pierwszym, czy też o czynnosci kontrolno-organizacyjne związane z realizacją k.o.w.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andy » 03 sty 2006, 0:14

W 2006 roku wykonałem 15 sztuk "214" i 98 "14". NIby u nas nie ma limitów ale rzadko kuratorzy społeczni wykonują wywiady. NIe ma rzadnych minimów i maximów. I pytanie do janeka: co to za wywiady "P"? "D" rozumiem, że to w dozorach - ale kto by je liczył..... i jak to policzyć? Takiej kategorii w statystyce nie mamy :)
andy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych