seminarium dot.monitoringu

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

seminarium dot.monitoringu

Postautor: anca » 17 lis 2006, 17:59

Czy ktoś z bywalców tego forum został oddelegowany do udziału w seminarium w dniu 30.11.06
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: amator » 17 lis 2006, 19:48

a co to za seminarium, czego dotyczy i gdzie sie ma odbyć? ... jeśli wolno spytac :P
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: anca » 17 lis 2006, 20:46

Fakt...może pytanie zbyt enigmatyczne...a zatem uzupełniam:
Warszawa, 30.11.06. Temat:monitoring
Seminarium organizuje Ambasada Brytyjska przy współudziale MS. Z każdego okręgu ma być oddelegowany sędzia orzekajacy w sprawach karnych i kurator.....stąd moje pytanie ,czy ktoś z zaglądających na to forum tam się wybiera?
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 17 lis 2006, 21:31

Witaj anca .... ku mojemu zaskoczeniu, to ja będę reprezentował z ramienia kuratorów mój okręg na tym seminarium :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: anca » 18 lis 2006, 9:17

No to ...do zobaczenia..:)
....widzę ,że dwoje forumowiczów tam bedzie na pewno...a może ktos jeszcze???
Ciekawa jestem doświadczeń brytyjskich,mam jednak watpliwości na ile bedziemy w stanie je powielić przy naszych mozliwościach technicznych
....ciekawa tez jestem czy MS wezmie pod uwagę różnicę w tym jak wyglada referat kuratora angielskiego i polskiego...czy tez na tę kwestię ....przymknie oko;)
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: eipiem » 18 lis 2006, 10:26

Moja misja skończy sie niestety u bram Hotelu w którym odbedzie się seminarium-coż takie życie kierowcy i przewodnika po stolicy.
Anca jak będziesz miała chwilę sięgnij po telefon.
Pozdro,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: dana » 19 lis 2006, 23:52

Witam. Myślę , że nie będzie problemu z czasem. Kiedy wejdzie w życie propozycja zmian w kk - zamiast kar pozb. wolności w zawieszeniu, krótkotkotrwałe pobyty w zakładach karnych i więzienia weekendowe -będziemy mieć czas na monitoring . MS szacunkowo określa liczbę skazanych na "monitoring" na 15- 20 tysięcy rocznie.Statystycznie niewielu na jednego kuratora .Jeśli faktycznie zawieszenia będą orzekane sporadycznie , to podejrzewam , że kuratorzy społeczni szybko nie będą potrzebni .Szkoda , że tak mało wiemy jak MS widzi kuratorów w tych planowanych reformach . Pozdrawiam .
dana

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: anca » 01 gru 2006, 20:02

Bartku...jak wrażenia po wczorajszym seminarium???
Bo ja....szczerze mówiąc ostatecznie pozbyłam się złudzeń:(:(:(
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: marianna13 » 01 gru 2006, 22:58

aż tak źle ?
marianna13

Postautor: kesey » 02 gru 2006, 12:06

Witam.
Anca, Bartłomiej nie bądźcie tacy strasznie tajemniczy- napiszcie proszę coś więcej. Co ważnego, konkretnego i jak mniemam pesymistycznego (biorąc pod uwagę nastrój Ancy) zostało przedstawione na seminarium :?:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: anca » 02 gru 2006, 14:08

No cóż… Anglicy życzliwie dzielili się własnymi doświadczeniami w zakresie stosowania systemu elektronicznego. Są zadowoleni, system do którego dochodzili latami sprawdza się ,przynosi efekty . Wierzę ,że tak jest.
Jestem też przekonana ,że w Polsce system ten odniesie sukces. Mój pesymizm jednak wynika z przekonania ,że u nas będzie to wyłącznie sukces ekonomiczny państwa .Ponieważ z systemu brytyjskiego zaczerpnięte zostaną tylko pewne jego elementy.
-Brytyjczycy podkreślali dobitnie ,że monitoring u nich jest tylko jednym z elementów pakietu penalizującego. Towarzyszy mu szeroki wachlarz programów, do uczestnictwa w których skazany jest zobowiązany. Charakter programu zależy od charakteru przestępstwa./np. dla sprawców przemocy, dla skazanych uzależnionych itp…/Dozór elektroniczny służy własnie monitorowaniu realizacji tych obowiązków,
sam w sobie nie jest środkiem probacji.
Wręcz padło pytanie ze strony uczestników: Czy widzieliby u siebie sens stosowania monitoringu bez istnienia programów korekcyjnych. Odpowiedź była krótka :NIE
I chyba nie wymaga to komentarza
-poza tym ogólne obciążenie kuratora w Anglii to 30-40 spraw….w tym sprawy objęte monitoringiem…to chyba tez nie wymaga komentarza.

I stąd mój pesymizm.Obawiam się ,że wprowadzenie tego systemu jeszcze bardziej sparaliżuje służby kuratorskie.
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mala67 » 02 gru 2006, 16:20

Pozdrawiam Wszystkich. Zastanawim się, czy na tym spotkaniu określono, które Sady wezmą udział w pilotażowym wprowadzaniu dozoru elektronicznego.
Czy padły też jakieś konkrety odnosnie sposobu jego realizacji?
mała
mala67
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 02 gru 2006, 17:36

Niestety tego typu szczegółów nie było.
W zasadzie chodzilo /jak odebrałam zamysł seminarium / o prezentację doświadczeń brytyjskich.
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 02 gru 2006, 23:53

W kontekście tego co napisałaś, w pełni podzielam Anca Twoje obawy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kropka » 02 gru 2006, 23:58

Właśnie dziś po południu wróciliśmy z Bartłomiejem z pięknego, ale wyczerpującego :wink: szkolenia wyjazdowego, dajcie więc Mu czas na...
Biedaczysko musiał pokonać w dniu 30-go odległości: Szczecin-Warszawa, Warszawa - Szczecin, Szczecin - dom pod Szczecinem, Szczecin - ¦winoujście i szczęśliwie wrócić dziś do domu.
Zapewne jak odpocznie, podzieli się z Wami (podobnie jak ze mną na żywo :lol: ) swoimi przemyśleniami na temat tego spotkania.
Trzymajcie się cieplutko
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych