Wspinaczka górska

"Ogólnie jak mnie coś wzruszy" czyli nie samą pracą kurator żyje. Forum ogólne. Zaproponuj film, książkę, gatunek muzyki, podziel się swoimi zainteresowaniami, spostrzeżeniami ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wspinaczka górska

Postautor: enigma » 02 lis 2005, 20:32

witam milosnikow turystyki gorskiej :lol: zapraszam do dzielenia sie wrazeniami ze szlaku :P interesuje mnie czy w minionym sezonie ktos z was byl na szlaku oorlej perci w Tatrach...bylam kilka lat temu a zamierzam w przyszlym roku znowu sprobowac :? mam jednak pewne obawy i wolalabym skorzystac z doswiadczen waszych drodzy kuratorzy :wink: interesuje mnie literatura i film o tematyce gorskiej.zapraszam do dyskusji :P
Awatar użytkownika
enigma

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Turystyka górska

Postautor: kropka » 02 lis 2005, 20:56

Witaj Enigmo,
Poruszyłaś miły memu sercu temat. Ja od 10-ciu lat jeżdżę w Tatry na dwutygodniowe wypady (ze Szczecina :) ). W międzyczasie w górach "podorastały" moje dzieci i obecnie to one - na zmianę po jednym lub we dwójkę - towarzyszą mi we wdrapywaniu się na granie.Zreszłam już praktycznie wszystko-wzdłuż i wszerz, a Orlą Perć zaliczałam, niestety po kawałku i przecinałam ją od Dol.Pięciu Stawów Polskich do Hali Gąsienicowej...Zacznij od takiego sztandarowego dzieła każdego wielbiciela Tatr, tj. od Nyki (Józef Nyka "Tatry - przewodnik"), kup sobie też kilka planów Tatrzańskiego Parku Narodowego, Tatr Wysokich itd.Więcej na pw, gdybyś zechciał/a.
Pozdrawiam
Kropka ze Szczecina
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: BartK » 02 lis 2005, 22:50

Basiu a kiedy w końcu na Mount Everest wejdziesz :lol:
Ostatnio zmieniony 03 lis 2005, 20:03 przez BartK, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Wspinaczka górska

Postautor: kropka » 03 lis 2005, 18:29

Bartku, wybieram się, wybieram na Mount... a na razie ćwiczę kilka razy w tygodniu - podobnie jak Ty, Drogi Kolego - wspinanie na nasze kochane trzecie piętro... :lol: A swoją drogą to musiałbyś spróbować...nic lepiej nie odstresowuje jak zdrowy wysiłek i piękne przeżycia tam wysoko w chmurach... :shock:
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: BartK » 04 lis 2005, 21:33

Z tym trzecim piętrem to nam dowalili, że się tak wyraże :D Sam mam dopiero 28 lat i już mnie męczą te schody. Wnioskowałem już o windę (głównie z myślą o osobach starszych i matkach z dziećmi), ale jak widać bezskutecznie :(
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: amator » 06 lis 2005, 1:17

Witaj Enigmo!

Podobnie jak Ty jestem milosnikiem gorskich wedrowek, Orla Perc zawsze mnie fascynowala i i od lat planuje przemierzyc ten szlak ... jak na razie z mizernym skutkiem. W tym roku przeszkodzila mi w tym pogoda :( , wczesniej zazwyczaj nie moglem znalezc kompana na taka wyprawe(w pojedynke troche sie obawialem). Na dzien dzisiejszy z orlej zaliczylem tylko wszystkie Granaty i Zawrat ... pocieszam sie ze moze w przyszlym sezonie ...

Polecam Ci kilka stron o Tatrach, korzystam z nich zawsze przed wyjazdem w gory:

http://www.wirtualne-tatry.pl/index.php

http://www.tatromaniak.fr.pl/index.php

http://www.tatry.turystyka-gorska.pl/

http://www.321gory.pl/index.htm

http://www.tatry.info/index.html

pozdrawiam z zamoscia :wink:
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: amator » 06 lis 2005, 1:35

[quote="Bartłomiej"]Z tym trzecim piętrem to nam dowalili, że się tak wyraże :D

Widze ze Wasz prezes dba o kondycje kuratorow :wink:
a tak na serio to chyba nie zmienili Wam warunkow lokalowych na gorsze?
Nas dla odmiany przeniesiono z pierwszego pietra na parter ... ale za to mamy o dobre 500m dalej do naszego wydzialu :(
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: BartK » 06 lis 2005, 18:06

Warunki lokalowe są bardzo dobre i cały czas otrzymujemy nowe pokoje na swoim piętrze. Jedank nie zmienia to faktu, iż jest to trzecie (i ostatnie) piętro, a budynek jest dosyć wysoki. Swoją drogą kurator musi być sprawny fizycznie :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: enigma » 19 lis 2005, 21:21

Pozdrowienia dla wszystkich,ktorzy chcieli podzielić się wrazeniami zw ze swoją pasją(GORY)!Niestety sezon dla amatorow sie skończył(ja już się nie odważę),chociaż pomijając fakt,że szkoda spacerować po dolinkach gdy nie mozna wejść wyżej-to tez moze być jakimś rozwiązaniem.Zima w gorach jest również piękna(ach-ten brak cczasu albo pogody).ale...ale ...może by tak na narty!"Amatorze"-dlaCiebie odp na "pw"
W życiu piękne są tylko chwile...
Awatar użytkownika
enigma

Postautor: kuratorka » 22 lis 2005, 0:00

Ja generalnie procz obozow zimowych dawno temu, niewiele sama chodzilam po Tatrach-tych wyzszych partiach.Przerzuciłam sie na Bieszczady.Rodzina mnie zarazila i tak zostalo.Zbyt mało tych wyjazdow, a jest tak wiele pieknych miejsc jeszcze wartych do zobaczenia.
Teraz planuje wyjazd ze znajomymi na Sylwestra w mala miejscowosc w poblizu Zakopanego, by móc dalej uczyc sie jazdy na desce snowboardowej-to dopiero jest tez przygoda :wink:

pozdrawiam
E.[/list]
kuratorka

Postautor: kesey » 23 lis 2005, 1:36

Ostatnio, pod koniec września, miałem tylko okazję przejść trasę Polana Palenica- Dolina Pięciu Stawów Polskich- ¦wistówka- Morskie Oko- Polana Palenica. Za to w niezłym towarzystwie, bo z kilkoma rodzinnymi i karnymi z mojej bajki :D . Planuję Rysy, ale to już raczej odległe plany- może późna wiosna przyszłego roku :idea: .
W Bieszczady wróciłem przed trzema laty, po blisko piętnastoletniej nieobecności, ale to już nie to samo. W Wetlinie zniknęło "Rancho" za to jak grzyby po deszczu wyrosły pensjonaty. Przez cały czas zastanawiałem się po jakie licho targam ze sobą ten namiot, śpiwór i butlę gazową (o konserwach nie wspominając) :shock: .
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

wspinaczka gorska

Postautor: enigma » 23 lis 2005, 22:31

witaj w klubie!!! :lol: Jesień tego roku to bylo coś pięknego :!: Byłam w górach w polowie wrzesnia (wprawdzie w celach 'naukowych"ale uszczknęłam coś dla siebie)Mialam 1 caly dzień -po raz kolejny zrobilam Zawrat,wrocilam przez 5stawow(w gorach nigdy nie jest tak samo).Ale także z Nosala zrobilam cudne zdjęcia(byla widoczność). :wink: Dzięki Kesey za wspomnienie poczciwej Wetliny.Pamiętam,że to bylo jedyne miejsce w okolicy gdzie w ogole byl jakiś pensjonat :shock: (ustrzyki,Wolosate-oj bylo się bylo...)Bieszczadyteż urocze...ale wolęTatry!!!Rysy mogę tylko polecić uwadze i życzyćAURY.Teraz można zejść na str.Slowacką....Uklony dla zespolu CZęstochowy(biesiada...biesiada...) :!:
Awatar użytkownika
enigma

Postautor: kesey » 25 lis 2005, 2:29

Dzięki za powitanie! Jest mi równie miło. Na pewno przekażę ukłony, wyrażając wdzięczność w imieniu ich adresatów :D. Zimą polecam Beskid ¯ywiecki- trasa z Sopotni na Krawców Wierch, przez Halę Rysiankę to też niezła jazda (sorki, jeśli coś pokręciłem, to już było trochę lat temu, a z pamięcią u mnie coraz gorzej) :lol:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Zet » 14 gru 2005, 23:37

Pewnie uznacie to za karygodne , ale nigdy nie mogłam pojąć, co jest ciekawego w chodzeniu po górach.Wyjazdy pobytowe owszem-nacieszyć oko , ale nie umęczyć się zbytnio.
Kiedy tak was tu sobie czytam , to szczerze wam tej pasji zazdroszczę :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

wspinaczka gorska

Postautor: enigma » 17 gru 2005, 17:58

Zima nie sprzyja amatorskim wspinaczkom po gorach...-jednak nastraja do filozoficznych rozwazan i wspomnien.Osobiscie nie mialam okazji do zimowych "przejsc"-jak mowia alpinisci-jednak gdyby cos w tym czasie rzucilo mnie w gory to decyzja bylaby na tak!Dla mnie GORY -to nie tylko "piekne okolicznosci przyrody"ale chwile sam na sam z przyroda,przezycia- doswiadczenia siebie w sloncu,deszczu, burzy ,na skale przy lancuchu,na szczycie,nad przepascia.Lubie wyzwania ,adrenaline i ryzyko a tych nasze gory potrafia dostarczyc :!: :D Polecam fascynujacy film pt."Czekajac na Joe",nakrecony na podst.ksiazki alpinisty Joe Simpsona,traktujacy o jego wedrowce na Siula Grande (Alpy Peruwianskie),podczas to ktorej zostal odciety od liny przez swojego przyjaciela i wpadl do szczeliny,zlamal noge i w takim stanie wydobyl sie ze szczeliny i zszedl na dol(tam o malo nie trafil na swoj pogrzeb!)....Wybory moralne w warunkach ekstremalnych potrafia dostarczyc wrazen...Dla ludzi gor nie ma rzeczy niemozliwych.Chciec- to moc to zasada a nie wytarty frazes.Wystarczy wspomniec sir Edmunda Hillarego-I zdobywce Mount Ewerestu,ktory zrobil to wylacznie sila woli(w marynarce ,bez tlenu i sprzetu) oraz innych pogromcow 8 tysiecznikow,niektorzy z nich jakby zapomnieli, ze skonczyli juz 60 lat-nadal sa lepsi od mlodszych.Gory-to choroba nieuleczalna mam nadzieje. :wink: Przesylam Swiateczne pozdrowienia.Moze spotkamy sie na szlaku... :?:
Awatar użytkownika
enigma

Następna

Wróć do Film, książka, muzyka, zainteresowania ....