Co dalej z kuratorami rodzinnymi?

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Co dalej z kuratorami rodzinnymi?

Postautor: ZKSS » 29 maja 2009, 9:23

Chodzą słuchy, że likwidowane będą wydziały rodzinne, a wtym również kuratela rodzinna. Czy ktoś coś wie konkretnego na ten temat??
ZKSS

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: piksel » 29 maja 2009, 10:41

takie słuchy faktycznie chodzą. Rzekomo sprawy opiekuńcze maja byc włączone do wydziałów cywilnych a nielaty do karnych. Kuratela zostanie, bo dlaczego by nie. Jedynie orzecznictwo ma być rozparcelowane na te dwa wydziały.
piksel

Podziękował : 17 razy

Postautor: ZKSS » 29 maja 2009, 13:13

czyli nie jest prawdą, że kuratorzy rodzinni mają być "wyprowadzeni" z Sądu i w przyszłości podlegać pod ośrodki pomocy społecznej?
ZKSS

Postautor: Kobra » 29 maja 2009, 15:41

Co będzie w przyszłości tego nie wie nikt...
Póki co pracujemy po staremu, czyli w ZKSS. Zlikwidowanie Wydziału Rodzinnego nie oznacza zlikwidowania Zespołu- jest to odrębna jednostka organizacyjna.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: arabica32 » 29 maja 2009, 16:36

Takie sluchy chodzą już od dawna? Na jednym ze szkoleń podczas wykładu z osobą z ministerstwa zadałam pytanie czy planowane jest "przeniesienie" kuratorów rodzinnych do ośrodków pomocy spolecznej? Odpowiedz brzmiała " nie". Ale jak słyszę temat ciągle żywy i powracający! Wiec ....
arabica32
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 29 maja 2009, 17:57

myślę , że jakby co to zespoły ,,karne'' chętnie przyjmą rodzinnych w swe szeregi ;-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: raskolnikow » 29 maja 2009, 18:03

No już o tym kilka miesięcy temu Rzepa pisała: http://www.rp.pl/artykul/80755,265383_S ... dowac.html
http://www.rp.pl/artykul/255752.html
Jak widać jak zwykle są zwolennicy i przeciwnicy Sądów Rodzinnych.
Może zostaniemy wcieleni do opieki społecznej:) . . .
raskolnikow

Postautor: eipiem » 29 maja 2009, 20:56

Chyba chodziło Ci o "pomoc społeczną"?
Odpowiadając na pytanie: mam nadzieje,ze nie.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: raskolnikow » 29 maja 2009, 22:46

eipiem pisze:Chyba chodziło Ci o "pomoc społeczną"?
Odpowiadając na pytanie: mam nadzieje,ze nie.

zwał jak zwał jedna i ta sama zaraza w tym wydaniu co jest teraz
raskolnikow

Postautor: kesey » 01 cze 2009, 0:25

Wydziały rodzinne pozostaną jako sekcje, funkcjonujące w obrębie wydziałów cywilnych. Jak organizacyjnie rozwiązane zostaną kwestie zespołów kuratorskich wykonujących orzeczenia w sprawach rodzinnych pokaże pewnie najbliższa przyszłość.

Niewątpliwie wykonywanie części orzeczeń w dotychczasowych sprawach rodzinnych, w obowiązujacym stanie prawnym, spoczywa na kuratorach. Zniesienie kurateli rodzinnej wymagałoby zatem zmian w obrębie kpc. i krio. (niedawno znowelizowanego), jak również ustaw szczegółowych (np. o postępowaniu w sprawach nieletnich, przeciwdziałaniu alkoholizmowi, o kuratorach sądowych, itp.). Dalsze zmiany musiałyby dotyczyć rozporządzeń: Regulaminu urzędowania sądów powszechnych, w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych.

Póki co, poza kontynuowaniem prac nad zmianą ustawy o kuratorach sądowych, nic mi nie wiadomo na temat zmian w innych, powyżej uwzględnionych aktach prawnych.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: raskolnikow » 04 cze 2009, 17:06

kesey pisze:
Póki co, poza kontynuowaniem prac nad zmianą ustawy o kuratorach sądowych, nic mi nie wiadomo na temat zmian w innych, powyżej uwzględnionych aktach prawnych.

Na jakim etapie są prace i czego możemy się spodziewać? tyle było pomysłów nowelizacji ustawy, że już się pogubiłem.
raskolnikow

Postautor: kesey » 05 cze 2009, 1:34

Prace są ponownie na etapie koncepcyjnym- cokolwiek to oznacza. Innej wiedzy na ten temat niestety nie posiadam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Kuratorzy rodzinni