Nw ??? i co dalej:((

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Nw ??? i co dalej:((

Postautor: magia » 28 kwie 2006, 16:05

Witam wszystkich serdecznie!
Ja to juz naprawde chyba zginę bez Was, znow prosba i az mi głupio ze glowe zawracam. Jestem kuratorem społecznym w pionie rodzinnym a moja Pani kurator jest w szpitalu w zwiazku z ciążą :) a zostawiłam mi kolejny dozór tym razem Nw. Dotychczas prowadzilam same Opm -y i nie mam zielonego pojecia jak sie to pisze. Czy mogłby mi ktoś pomóc??? Bedę bardzo wdzieczna
magia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Gelka » 28 kwie 2006, 21:24

Skoro masz takie doświadczenie w Opm'ach jak można mylić nadzór z dozorem?
Gelka

Postautor: magia » 28 kwie 2006, 21:37

Nigdzie nie napisalam ze jestem specjalista od Opm jestem poczatkującym kuratorem spolecznym, dziekuje za aluzje specjaliscie wiem ze w nieletnich jest nadzor a w doroslych dozor a kazdy jest tylko czlowiekiem i moze dokonac bledu pisarskiego w pospiechu mam nadzieje ze ty jestes nieomylna gratuluje i dziekuje za konkretna odpowiedz na moje pytanie pozdrawiam :)
magia

Postautor: elssa » 28 kwie 2006, 22:13

"Skoro masz takie doświadczenie w Opm'ach jak można mylić nadzór z dozorem?"...well...widzę jednak, że Twoja złośliwość Gelka została dobrze przez magię skomentowała. To co napisałaś pozostawiam bez komentarza...kolejna złośliwa na forum,,,tylko tyle.

Magia, w nadzorze Nw, czyli tam gdzie z reguły występuje proces demoralizacji nielata, albo popełnia on czyny karalne, skupiasz się właśnie przede wszystkim na nielacie- i tutaj główna różnica między Nw a Opm. Ustalasz fakty dotyczące "młodego/młodej":-), czyli- nauka, zdrowie,zachowanie w domu/szkole, kontakty z rówieśnikami, z rodzicami, jak spędza wolny czas..itd itp...Jaką ma motywację że tak a nie inaczejpostępuje?( jesli cokolwiek powie o tym;) ).
Nadto, jak w Opm ustalasz sytuację rodzinną, waruki bytoweitd.
Przypominam- o czym pewnie wiesz, piszesz tzw. diagnozę resocjalizacyjną dotyczącą nielata, swoje zamierzenia względem niego- plan pracy, źródła informacji- np. pedagog ze szkoły, wychowawca, rówieśnicy- ile dasz radę:-).
Pamiętaj- różnica Nw (głównie nielat) a Opm ( rodzice, praca z rodziną). Oczywiście w Nw, takze mobilizujesz rodziców do takich a nie innych reakcji, zachowań itp, ale to głównie z nielatem rozmawiasz, kontrolujesz, wspierasz.
To bardzo po krótce, ale myślę że naświetliłam Ci co nieco.
Pozdrawiam serdecznie, Elssa
elssa

Postautor: Barbara » 28 kwie 2006, 22:23

Magia, domyślam się, że chodzi ci o sposób napisania sprawozdania z objęcia nadzoru nad nieletnim... Właściwie pisze się go bardzo podobnie, jak z nadzoru opiekuńczego; główne "działy" są podane w rozporządzeniu dotyczącym pracy kuratora - bez rozróżnienia, czy to jest nadzór w sprawie opiekuńczej, czy nieletniego.
Układ takiego sprawozdania może się trochę różnić w poszczególnych sądach (nie co do istoty sprawy, ale co do sposobu redakcji.
Ja piszę tak:
- ¬ródła informacji (i tu wymieniam: akta, pierwszą wizytę, kontakt ze szkołą itd - z datami)
- Dane o nieletnim i jego rodzinie (tu piszę dane personalne, gdzie się uczy, gdzie pracują rodzice i wszelkie takie "formalne" sprawy)
- Warunki bytowe (tu - mieszkaniowe i materialne)
- Diagnoza resocjalizacyjna (tu - za co ten nadzór, jakie inne negatywne zachowania, co może być tego przyczyną, jakie sa pozytywy nieletniego, jak funkcjonuje jego rodzina, środowisko rówieśnicz itp.
- Prognoza - jak oceniam, w swietle tego co wyżej, szanse tego nadzoru i dlaczego (np. czy bedzie sie można oprzeć na współpracy z rodzicami)
- Plan pracy resocjalizacyjnej:
a) zamierzenia (cel nadzoru, jakim jest zmiana konkretnych postaw)
b)metody prowadzenia nadzoru (różne metody pedagogiczne)
c) zadania (działania, jakie należy podjąć, by osiągnąć cele j.w.)
To tak w ogromnym skrócie.
Ale chyba najlepiej, jeśli skontaktujesz się z jakimkolwiek innym kuratorem zawodowym (może z kimś, kto zastępuje twoją kuratorkę).
To żaden wstyd poprosić o pomoc, zwłaszcza ze pracujesz od niedawna
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: magia » 28 kwie 2006, 22:37

---------- 22:34 28.04.2006 ----------

Barbaro :) Dziekuję napewno skorzystam z Twoich rad, nigdy nie wstydziłam się, że jestem początkująca :) i faktycznie nie pomyślałam o kuratorze zastępującym i to też cenna podpowiedz Pozdrawiam i buziole dla kuratorów wspomagajacych takich żółtodziobów jak ja:D

---------- 22:37 ----------

Elssa!!! Co nieco??? Ja Cię poprostu ozłocę za te rady:D Pieknie dziekuję i proszę o wiecej tak profesjonalnych, miłych i konkretnych kuratorów na tym forum jak Barbara i Elssa. Wielki ukłon w Waszą strone dziewczyny :)
magia

Postautor: Gelka » 04 maja 2006, 19:04

well...widzę jednak, że Twoja złośliwość Gelka została dobrze przez magię skomentowała. To co napisałaś pozostawiam bez komentarza...kolejna złośliwa na forum,,,tylko tyle.
Elssa, akurat Ty powinnaś to wiedzieć, że za taką "drobną" pomyłkę można oblać egzamin, ale skoro wszyscy są tacy tolerancyjni dla kardynalnych błędów - bez względu czy popełnianych przez kuratorów społecznych czy zawodowych - to chylę czoła.
Sądziłam, że stawiamy na maksymalizację profesjonalizmu...Pozdrawaim wszystkich wzburzonych moją rzekomą złośliwością, o którą pierwszy raz zostałam posądzona :-)
Gelka

Postautor: elssa » 04 maja 2006, 19:06

Gelka, chodzi o to, że nie pomogłaś, a jedynie wytknęłaś błąd.Tyle. Mam wyjątkowe uprzedzenie do tzw" profesjonalistów" w tym zawodzie, którzy profesjonalistami nie sa.
elssa

Postautor: Gelka » 05 maja 2006, 22:29

Faktycznie może nie pomogłam, ale dlaczego wszyscy chcą iść na łatwiznę? Nigdy mi nie było dane korzystałać z czyjejś pomocy - Ty Elssa pewnie również znasz to uczucie - dlatego wiem, że samemu można również wiele osiągnąć.
Może jestem ostra w swoich ocenach, co nie wynika z antypatii do kogoś, ale zwykłej świadomości, że wystarczy poczytać rozporządzenia i wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam
Gelka

Postautor: magia » 06 maja 2006, 0:01

Gelka
Dziwię się bardzo Twojemu zachowaniu. Czy Ty tylko potrafisz krytykować bo jak na razie udaje Ci się skutecznie zniechęcać ludzi korzystających z tego forum. Myślałam, że właśnie po to istnieje, żeby zadawać pytania. I proszę nie pisz, że idę na łatwiznę, bo to jest już oskarżenie. Ja poprostu zapytałam a pojście na łatwiznę to jest wtedy gdybym poprosiła Cię o napisanie tego NADZORU. Uważam, że jestem w miarę oczytaną osobą mimo 2 etatów pracy, kuratorstwa społecznego i malutkiego dziecka w domu. Staram się wypełniać dobrze swoje obowiązki . Wiec nie mów mi, że idę na łatwiznę. Masz prawo wyrazić swoją opinię, bo takie jest Twoje prawo. Dziwi mnie jednak to, że niedawno skończyłaś aplikacje (około 1,5 miesiąca temu) zachowujesz się jakbyś była kuratorem z 20 letnim stażem. A tak na marginesie hmmm..... ja np wiem jak rozlicza się delegację aplikantów ( a jednak zdecydowałaś się korzystać z czyjejś pomocy) A nie wystarczyło poczytać? Może to właśnie jest pójście na łatwiznę. Pozdrawiam serdecznie

Ps. Nie chcę być złośliwa ani kłotliwa ale uważam, że warto zastanowić się nad słowami żółtodzioba społecznego od niego też można wiele się nauczyć
magia

Postautor: artuditu » 06 maja 2006, 23:43

Gelka pisze:Faktycznie może nie pomogłam, ale dlaczego wszyscy chcą iść na łatwiznę? Nigdy mi nie było dane korzystałać z czyjejś pomocy - Ty Elssa pewnie również znasz to uczucie - dlatego wiem, że samemu można również wiele osiągnąć.
Może jestem ostra w swoich ocenach, co nie wynika z antypatii do kogoś, ale zwykłej świadomości, że wystarczy poczytać rozporządzenia i wszystko się wyjaśni. Pozdrawiam

To ja też będę ostry w swojej ocenie!!! :) Właśnie do tego jest forum!!! ¯eby wejśc i zadac pytania bez konieczności szukania gdziekolwiek!!! I wtedy też wszystko się wyjaśni!!!

Magia - nikt nie oczekuje od ciebie tłumaczeń. Prawidłowo zrobiłaś zadając pytanie!!! Nie bede dopisywał odpowiedzi bo ona już padła!!!
Jestem członkiem niejednego forum i na innych admiistratorzy udzielają się bardziej niż tutaj i rzucają groźne ostrzeżenia do userów!!! No ale ja nie jestem admi!!!
pozdrawiam
Nie samą pracą człowiek żyje!!!
artuditu

Postautor: marek z. » 07 maja 2006, 0:19

Jestem członkiem niejednego forum i na innych admiistratorzy udzielają się bardziej niż tutaj i rzucają groźne ostrzeżenia do userów!!! No ale ja nie jestem admi!!!

Masz całkowitą rację - nie jesteś adminem. Wprawdzie jestem administratorem nie tylko tego forum (również starszego i większego) ale staram się nie rzucać, z byle powodów, groźnych ostrzeżeń (jak piszesz). W tym temacie nie znalazłem żadnego powodu aby w jakikolwiek sposób reagować. Jeśli chcesz mogę wszystkich odsyłać go google, tematy blokować i banować IP a następnie zgasić światło jako ostatni :twisted: Admin działa "w tle" i nie jego rolą jest wdawać się w utarczki chociażby z Twoją wypowiedzią. Jeśli mam "rzucić" jakiekolwiek ostrzeżenie to rzucam je właśnie Tobie. Twój post nie wniósł do tematu NIC poza podtrzymywaniem wirtualnego i chyba nieco wymyślonego przez Ciebie konfliktu. Przypominam, że w większości jesteśmy kuratorami a nie adwokatami innych użytkowników - jest przekonany, że samodzielnie poradzą sobie na forum...

Jak widzisz admin czuwa.
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: artuditu » 07 maja 2006, 0:52

Dziękuje za ostrzeżenie!!! Widzę że konstruktywna krytyka nie jest mile widziana!!! Poprawie się!!!
Pozdrawiam
Nie samą pracą człowiek żyje!!!
artuditu

priligy mercury drug

Postautor: ruccugs » 02 wrz 2024, 1:12

On the nephrotoxic action of repeated injections of contrast medium during selective renal arteriography <a href=https://enhanceyourlife.mom/>priligy prescription</a>
ruccugs

AirMoto: Reducing Fuel Consumption Naturally

Postautor: Craigwilia » 11 gru 2024, 2:16

Hello fellow automotive enthusiasts!

Have any of you tried AirMoto? I'd like to tell you about it. AirMoto, provides a reliable and efficient way to inflate tires, making my life much easier.

Since incorporating AirMoto into my maintenance routine, I've experienced better accuracy in tire pressure, time saved during inflations, and increased convenience. I find the AirMoto device especially user-friendly and effective.

AirMoto excels in maintaining high standards and incorporating the latest technology. They provide detailed specifications and certifications for their devices, guaranteeing performance and safety.

Their customer support is top-notch. Their support made my shopping experience seamless and enjoyable.

If you're considering trying a space heater, I highly recommend checking out AirMoto. You can visit their website here: https://airmoto.org/.

Regular use of AirMoto has provided me with reliable tire inflation support. No matter your familiarity with portable inflators, AirMoto caters to all levels of users.

Let me know if you'd like more information about AirMoto and its benefits.

Wishing you all the best on your vehicle maintenance journey!
https://glucofreedomreview.com/
Craigwilia

Następna

Wróć do Kuratorzy rodzinni