"Uwaga" TVN 11 lutego - kurator napisał i zabrali

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: raskolnikow » 15 lut 2009, 19:33

Nie musi się bawić aby być dziobanym:)
raskolnikow

Postautor: agawe » 15 lut 2009, 19:56

We fragmencie utworu, który zacytował Kesey, właśnie uczestniczący w zabawie w dziobanego narażeni byli na zadziobanie... Ale masz rację Raskolnikow - w prawdziwym życiu, nawet ci, którzy są wstrzemięźliwi w ferowaniu "zaocznych wyroków" narażeni są na "podziobanie"... Cóż, od dawna wiadomo, że ludzie są najbardziej okrutnymi istotami...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 15 lut 2009, 21:55

nie no ja już od kilku postów tylko żartuje. ufffffffff
raskolnikow

Postautor: Nabi » 15 lut 2009, 23:32

[quote=]Post został okrojony z tych samych przyczyn co poprzedni. Bartłomiej
Prosimy o zamieszczanie wypowiedzi we właściwych wątkach i działach. kesey[/color][/size][/quote]

:P chyba wbrew temu co napisałem i co zostało też wykrojone, niedługo pozostanie mi między innymi you tube :P
Coraz bardziej czekam, aż kuratorzy zaczną być sądzeni i osadzani.
Nabi

Postautor: Barbara » 16 lut 2009, 0:07

Obejrzałam filmik... Na jego podstawie naprawdę nie możemy ocenić ani kuratora, ani sędziego. Ale sądzę, że nie powinniśmy też zakładać złej woli autorów reportażu. Po prostu - nie wiemy, jak było.
Takie reportaże będą powstawać. Jedne po to, żeby wytknąć nam błędy prawdziwe (nie jesteśmy nieomylni, a poza tym "czarne owce" też się wśród nas trafiają, niestety). Inne - by wskazać błędy tylko domniemane. A my ? Po prostu musimy robić swoje. Najlepiej, jak potrafimy. Ze świadomością, że ciąży na nas duża odpowiedzialność - właśnie m.in. za takie dzieciaczki.
¯yczę nam wszystkim dystansu do tego, co mówią o nas media.
A poza tym... Katon Starszy wszystkie przemówienia w Senacie, niezależnie od ich tematu, kończył słowami: "A poza tym sądzę, że Kartaginę należy zniszczyć". Chyba wezmę go sobie za wzór :lol: i z uporem maniaka zakończę: "A poza tym sądzę, że należałoby nam zmniejszyć obciążenie" - bo obecne ma się nijak do stawianych nam wymagań. :rozpacz:
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: poziomka » 16 lut 2009, 1:47

---------- 00:36 16.02.2009 ----------

Witam Wszystkich serdecznie!Uważam,że nie należy przejmować się reportażami telewizyjnymi-autorzy kierują się głównie wydobyciem sensacji a często nie znają merytoryki sprawy.Nie dajmy się zwariować,róbmy swoje.Pozdrowionka

---------- 00:47 ----------

Chcę jeszcze dołączyć info dla Nabiego - wyluzuj!To forum nie powinno być miejscem udowadniania przez Ciebie,że jesteś kimś lepszym,niż pozostali forumowicze-a mam wrażenie,że właśnie to probujesz robić.Proponuję więcej pokory i samokrytyki-sztuką jest wyrazić własne zdanie i jednocześnie nie obrazić innych osób.Tego czasami Ci brakowało.Pozdrawiam serdecznie:)
poziomka

Postautor: Nabi » 16 lut 2009, 18:02

poziomka pisze:Chcę jeszcze dołączyć info dla Nabiego - wyluzuj!To forum nie powinno być miejscem udowadniania przez Ciebie,że jesteś kimś lepszym,niż pozostali forumowicze-a mam wrażenie,że właśnie to probujesz robić.Proponuję więcej pokory i samokrytyki-sztuką jest wyrazić własne zdanie i jednocześnie nie obrazić innych osób.Tego czasami Ci brakowało.Pozdrawiam serdecznie:)

Bardzo proszę poziomka, abyś nie myliła mnie ze swoimi podopiecznymi- do nich adresuj powyższe info (a ja im tylko mogę współczuć) :P
Nabi

Postautor: niki78 » 16 lut 2009, 19:21

---------- 18:19 16.02.2009 ----------

Witam wszystkich, chciałam dodać parę słów prawdy do tych komentarzy. Kurator zrobił wszystko, co powinien, w niczym nie zawinił, może w tym, że stara się wykonywać swoją pracę jak najlepiej. A telewizja TVN przedstawiła swoją wersję wydarzeń, odpowiednią dla potrzeb programu. Materiał pokazany w programie był "okrojony", nie ukazał najważniejszego powodu odbioru dziecka, a na pewno nie były tym powodem pieski, znajdujące się w domu. Na przyszłość drodzy koledzy i koleżanki stopujmy w komentowaniu czegoś, co podaje polska telewizja:)

---------- 18:21 ----------

Dodam jeszcze, że bardzo skrzywdzono tego kuratora. a pytania dziennikarki w stylu:"ile ma pan lat, czy ma pan jakieś doświadczenie?" były conajmniej nie a miejscu!!!
niki78

Postautor: kgb14 » 16 lut 2009, 19:44

niki78 piszesz tak jakbyś wiedział więcej- może garść szczegółów ?

Poza tym wydaje mi sie, ze komentowany jest nie sam kurator tylko jeden wywiad który być może został źle przeprowadzony.

Co do wiary w TV to chyba już dawno z tego wyrośliśmy ;-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Nabi » 16 lut 2009, 20:07

niki78 pisze:Dodam jeszcze, że bardzo skrzywdzono tego kuratora. a pytania dziennikarki w stylu:"ile ma pan lat, czy ma pan jakieś doświadczenie?" były conajmniej nie a miejscu!!!

Jasne niki78 - doświadczenie życiowe kuratora?! Wiek i to doświadczenie z nim związane w pracy kuratorskiej przecież nie ma żadnego znaczenia - takie pytanie toż to bezczelność. A dać tej dziennikarce wyrok i dozór, niech ma, a co! :P

Zastanawia tylko dlaczego w II Rzeczpospolitej sędzia ani prezydentem R P nie mógł być osobnik poniżej pewnego wieku (dziś już tak niestety nie jest w przypadku niektórych sędziów i się mści - na podsądnych).
Ale co tam, Cenzura niki78 wie lepiej jak być powinno niż jacyś tam dziadkowie przed 70-80 laty.

kesey
Nabi

Postautor: kraliusz » 16 lut 2009, 20:17

a użytkownik Nabi to się zajmuje chyba głównie nabijaniem postów, ale na tym forum nie liczy się ich ilość ...
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: niki78 » 16 lut 2009, 22:05

Gdybyście dokładnie oglądali program, to byście wiedzieli, iż padła w nim nazwa miejscowości, gdzie to zdarzenie miało miejsce. A wobec powyższego bardzo łatwo sprawdzić, jacy kuratorzy tam pracują i czy mają doświadczenie czy nie:)
Ponadto zastanawiam się jak jest u was w sądach rozwiązywany problem nieletniej matki, która nie ma wyznaczonego opiekuna prawnego, co wtedy dzieje się z jej dzieckiem?
niki78

Postautor: agawe » 16 lut 2009, 22:12

A może Nabi podzieliłbyś sie z nami swoimi bogatymi doswiadczeniami z perfekcyjnej pracy zawodowej?
Moze mógłbyś nam napisać o swoich sukcesach, osiągnięciach?
Bardzo jestem ciekawa, czy w swojej pracy z dozorowanymi prezentujesz podobną postawę, jak na tym forum i jakie są tego skutki?
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Zet » 16 lut 2009, 22:25

Admoneri bonus gaudet – dobry człowiek z radością przyjmuje napomnienia (Seneka)
Nabi , wyciszyłbyś się trochę :)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Bosman » 16 lut 2009, 22:26

Może nie jest to dobre miejsce na takie uwagi - ale musiałem wypowiedzieć kilka słów komentarza:

Nabi, Nabuchodonozor (samozwańczy królu Babilonu),

Bezlitośnie i natrętnie szerzysz na tym Forum "nabizm" - deklaratywnie popierasz profesjonalizację służby kuratorskiej, ale większość Twoich wypowiedzi jest zaprzeczeniem tych deklaracji - pozujesz na "ostatniego sprawiedliwego", wciskasz jakąś lipną martyrologię walki z jakimś wyimaginowanym systemem przeciętniactwa, który Cię ciemięży, z cenzurą, która Cię ogranicza - w moim odczuciu lansujesz jednak siebie i tylko siebie (Ja, mnie i dla mnie). Przestań smęcić i męczyć. Część Twoich wypowiedzi jest zdecydowanie monotematyczna - bez względu na temat/wątek włączasz ciągle tę samą zdartą płytę z tekstem "zauważcie mnie, jestem wyjątkowy, jestem profesjonalistą". Przesadnie zajmujesz się sobą; a wypowiedzi innych traktujesz jedynie pretekstowo i instrumentalnie.

Apeluję, przejdź wreszcie na dobrą stronę Mocy i nie sprzedawaj ciągle tych samych odgrzewanych kawałków. Ja tego nie kupuję.
Pokaż wreszcie swój profesjonalizm - czy jesteś kuratorem czy nie, w jednoosobowym czy wieloosobowym zespole. Już Ci to kiedyś powiedziałem - marnujesz swój potencjał. Mógłbyś go wykorzystać konstruktywnie - ale dlaczego tak rzadko to robisz na tym Forum.
Po co te osobiste wycieczki, połajanki, obrażanie.
Wyrażaj siebie, ale dlaczego chłostasz przy tym innych, ich spostrzeżenia, poglądy, odczucia i doświadczenia.
Pokaż na tym Forum prawdziwy profesjonalizm, bo do tej pory głównie o nim "mówisz"/piszesz.

Pozdrawiam

Proszę pamiętać, iż zasady forum zakładają odnoszenie się do poglądów a nie osób. Wątki osobiste proszę rozstrzygać na privie. kesey
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy rodzinni